Askeri okullar kapatıldı !

Askeri okullar kapatıldı !

Askeri okullarla ilgili kapatma kararı Resmi Gazete'de yayınlandı.

Askeri okulların kapatılmasına ilişkin kararname, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı.Bu yıl mezun olanlar subay ve astsubay olarak atanmayacak. Öğrenciler puanlarına göre lise ve üniversitelere yerleştirilecek.

Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama  okulları kapatıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan "Olağanüstü Hal Kapsamında  Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı  Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" kapsamında söz  konusu okullar kapatılırken bu okullarda okuyan öğrencilerin durumu hakkında da  çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, harp okulları, fakülte ve yüksekokullar ile jandarma dahil  astsubay meslek yüksekokullarında öğrenimine devam eden öğrenciler, Yükseköğretim  Kurulu'nca üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullara naklen  kaydedilecekler.
 
Askeri liseler ile astsubay hazırlama okullarında öğrenimine devam  eden öğrenciler ise Milli Eğitim Bakanlığınca giriş sınavlarının yapıldığı  tarihte aldıkları ortaöğretim yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına  uygun okullara kaydedilecek.
 
Rütbe alamayacaklar

Yapılan düzenleme ile 30 Ağustos itibarıyla mezun olacak askeri  öğrencilerin subay ve astsubaylığa nasbı da (yerleştirme) yapılmayacak.
 
Bu durumdaki öğrencilere üniversite sınavının yapıldığı tarihte  aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca  belirlenecek durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilecek,  ayrıca bu madde kapsamında hakkında işlem tesis edilenlerden herhangi bir  tazminat alınmayacak.

Maddenin uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye,  uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek  tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görev ve yetkili kılındı.

Bu KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihe kadar (31 Temmuz 2016) herhangi  bir sebeple TSK'ya bağlı askeri okullardan ayrılan veya çıkarılan askeri  öğrencilere ilgili mevzuat uyarınca borç çıkarılmayacak, çıkarılmış borçlar  tahsil edilmeyecek ve başlatılmış işlemler durdurulacak ancak bu amaçla yapılmış  olan tahsilatlar iade edilmeyecek.

Askeri okullar kapatıldı

MSB'nin görev ve teşkilatı hakkındaki 1325 sayılı kanuna eklenen bir  madde ile ihtiyaç duyulması halinde lise ve dengi okulları bitirerek fakülte ve  yüksekokullara devam hakkını kazanmış olanlar ile fakülte veya yüksekokullarda  okudukları sınıfı başarıyla geçen öğrencilere, seçildikleri takdirde yurtiçi ve  yurtdışındaki yüksekokullarda askeri öğrenci olarak öğrenim yapma imkanı  getirildi.

Okulların yönetim kadrosu

Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve  işgal ettikleri kadrolar hakkında, ilgisine göre 2803 sayılı Jandarma Teşkilat,  Görev ve Yetkileri Kanunu'nun geçici 4. maddesi ile 2692 sayılı Sahil Güvenlik  Komutanlığı Kanunu'nun geçici 7. maddesi hükümleri uygulanacak.
 
Diğer personel, Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşundaki uygun  kadrolara atanacak.

Öte yandan 24 Mayıs 1989 tarih ve 3563 sayılı Harp Akademileri Kanunu  da yürürlükten kaldırıldı.

AA