Atatürk Barajı kadar elektriği kurtardık

Atatürk Barajı kadar elektriği kurtardık
Güncelleme:

Son rakamlara bakılırsa Atatürk Barajı kadar kayıp kaçak azaldı..

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye’de özelleştirmeler başladığında kayıp-kaçak oranının yüzde 17 olduğuna dikkat çekerek, “2014 yılında bu oran yüzde 13’e düştü. Yüzde 4 iyileşme var. 250 milyar kilovatsaat enerji dağıttığımızı düşünürsek, 10 milyar kilovatsaatlik kayıp-kaçak oranında iyileşme oldu. Neredeyse Atatürk Barajı kadar. Eğer üç bölge diğer 18 bölge gibi olsaydı, Türkiye’nin 13 dediğimiz kayıp kaçak oranları, belki yüzde 10.5’e kadar düşerdi” dedi.

Türkiye’nin elektrikte teknik kaybının ortalama yüzde 6.5 olduğunu belirten Özdemir, “Kayıp kaçağın yüzde 70’i teknik kayıp. Türkiye ortalamasının yarısı, yüzde 13’ün yarısı teknik kayıp. 18 bölgeyi düşünürsek teknik kayıp yüzde 70” diye konuştu.

Özdemir, uygulama dönemlerinde bölgelerin kayıp-kaçak oranlarının da belirlendiğine dikkati çekerek, “Türkiye’deki 18 bölge bütün bu kayıp-kaçak hedeflerini yakaladılar. Maalesef üç bölgemiz bunu sağlayamadılar, Dicle bölgesi, Van Gölü bölgesi ve Aras bölgesi hedef kayıp-kaçak oranlarını bir türlü tutturamadılar. Biz bunlara gerekçe olarak diyoruz ki başlangıçta veriler, bu hedefler o bölgelerin sosyo-politik özellikleri bakılmadığı için yüksek verildi. Özelleştikten sonra farkına varıldı. Geriye kalan 18 bölgeden hepsinde kayıp-kaçak hedefleri tutturuldu” diye konuştu.

Özdemir, alçak gerilimde elektrik hattının uzamasının şebeke kayıplarını çok ciddi arttırdığına dikkati çekerek, trafoların bile durduğu yerden enerji kaybettiğini anlattı. Şebekelerin teknik kaybının yüzde 5’e düşürülmesi gerektiğini anlatan Özdemir, hatalı çıkan elektrik faturalarına da değindi. Özdemir, “10 milyon abone bulunuyor. Bunu çözmenin en kolay yollarından birisi akıllı sayaç. Yeni uygulama döneminde EPDK’dan istediğimiz, sayaçlar akıllı olursa biz insana bağlı olmaktan kurtulacağız” ifadelerini kullandı.

Dağıtım şirketleri 20 milyar TL’lik yatırım için başvurdu

Nihat Özdemir Türkiye’deki elektrik dağıtım şirketlerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) önümüzdeki 5 yıllık dönemde 18-20 milyar liralık yatırım yapmak için başvurduğunu söyledi. Türkiye’de kamuoyunun ve iş dünyasının 7 Haziran seçimlerine odaklandığını anlatan Özdemir, şöyle konuştu: “Herkes bunu bekliyor, yatırım kararlarını da beklemeye almışlar. Ancak Türkiye’nin kriz yaşama gibi bir durumu yok” dedi.