Atlasjete Yerli Elektronik Uçuş Çantası

Atlasjete Yerli Elektronik Uçuş Çantası

ATLASJET Havayolları, Türk Savunma Sanayiinin önemli firmalarından STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret) A.Ş. ile birlikte geliştirdiği ve tüm uçaklarında kullanmaya başladığı, içinde uçak ve uçuş bilgilerinin bulunduğu (...

ATLASJET Havayolları, Türk Savunma Sanayiinin önemli firmalarından STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret) A.Ş. ile birlikte geliştirdiği ve tüm uçaklarında kullanmaya başladığı, içinde uçak ve uçuş bilgilerinin bulunduğu ( Electronic Flight Bag, EFB ) Elektronik Uçuş Çantası sistemini düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı.

Geliştirilen yeni sistem sayesinde kokpitte kağıt doküman bulundurma devrinin artık Atlajet’te kapandığını belirten Atlasjet CEO’su Orhan Coşkun, havayolu şirketlerini tamamen milli kaynaklar kullanılarak geliştirilen bu sistemi kullanmalya davet etti.

Kendisi de aynı zamanda bir Kaptan Pilot olan Orhan Coşkun bütün uçuş bilgilerinin ve gerekli dokümanların artık 50 kiloluk çantalar içinde değil bir tablette eletronik ortamda toplandığını belirterek, şunları söyledi:

“STM ile yaklaşık bir buçuk yıl kadar çalıştık. Çalışma sonunda öyle bir ürün ortaya çıktı ki ben bile inanamadım. Ben iddialı bir şey söyleyeceğim. Kusura bakmayın, bunun dünyada başka bir örneği yok. İşin algoritması çok önemli. Yani ne istiyorsun. Yazılımcı onu araştırıyor. Ben neyi istiyorum, neyi hayal ediyorum? Mühendisin işi de onu tasarlamak. Benim gördüğüm şey şu; neyi istediklerimizi çok iyi anlatmış. STM hayallerin ötesine geçmiş, hayal edilenden daha fazlasını yaratmış. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de bizim önümüzü açtı. Çok önemli. Bize bu sistemi 6 ay süreyle test amaçlı kullanmak için izin verdiler. STM’nin en büyük avantajı bu sistemi tam o süre içinde 160 tane pilotun kullanmasıdır. Test edildi. Oradan çok güzel fikirler geldi. Dünyada hiç böyle test edilmiş sistem yok. Onlar bize bu izni vermeselerdi, yani 160 pilotun 6 ay boyunca sistemi test etmesine izin vermeselerdi, bu sistem çökmüştü. Dolayısıyla Sivil Havacılığa tekrar teşekkür etmek istiyorum. STM’den önce özür diliyorum. Başlangıçta inanmadım. Bir milli kuruluş, bir milli şirket hayal edilenin ötesini gerçekleştirmiştir.”

YABANCI HAYRANLIĞINA LANET OLSUN

Atlasjet CEO’su Kaptan Pilot Orhan Coşkun, milli kaynaklar kullanılarak yapılan sistem için Türkiye’deki tüm havayolu şirketlerini davet ederek, şöyle konuştu:

"Buradan Türkiye’deki tüm havayolu şirketlerine sesleniyorum. İstediğiniz zaman geliniz. Uçaklarımızda uçunuz, eğitim salonlarımıza geliniz. Gelin görün. Hepinizin gurur duyması gereken bir Türk şirketi ne mucize yaratmış? Yabancı hayranlığına lanet olsun. Bırakın onları. Bu şirket yabancıların yarattığından çok daha mükemmelini yaratmış. İnanın daha iyisini bulamazsınız. Havacılık sürat işi. Örneğin eskiden, mesela '2 nolu hidrolik sistem arızalı, ne yapacağım?' dediğiniz zaman uzun süre kağıtları karıştırıp yerini arıyordunuz. Şimdi bir dokunmayla iki saniyede ekranda, karşınızda.”

Toplantıda EFB sistemi hakkında bilgi veren Atlasjet Kaptan Pilotu Cemal Sancak, çalışmaların yaklaşık iki yıldır devam ettiğini ve altı aylık deneme süresi sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün onayı ile sistemin tüm uçaklara entegrasyonunun başarıyla tamamlandığın ve bu işten şirketin yılda 500 bin dolar avantaja geçtiğini söyledi.

(FOTOĞRAF)

ATLASJET'E YERLİ ELEKTRONİK UÇUŞ ÇANTASI

ATLASJET'E YERLİ ELEKTRONİK UÇUŞ ÇANTASI

ATLASJET'E YERLİ ELEKTRONİK UÇUŞ ÇANTASI