Aü’de ‘seramik Sektöründe Atık Yönetimi’ Çalıştayı

Aü’de ‘seramik Sektöründe Atık Yönetimi’ Çalıştayı

Eskişehir’de, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Seramik Araştırma Merkezi ve Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile ‘Seramik Sektöründe Atık Yönetimi’ çalıştayı yapıldı.

- Eskişehir’de, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Seramik Araştırma Merkezi ve Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile ‘Seramik Sektöründe Atık Yönetimi’ çalıştayı yapıldı.

Mühendislik Fakültesi Seminer Salonu’ndaki etkinliğe seramik sektörü temsilcileri, ilgili bölüm öğretim üyeleri ve kamu kuruluşları temsilcileri katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Seramik Araştırma Merkezi Ar-Ge Koordinatörü Prof. Dr. Alpagut Kara, çalıştayın başarılı geçmesini dileyerek, katılımcılara teşekkür etti.

Çalıştayın Moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ülker Bakır Öğütveren, seramik üretiminde havaya ve suya atık karışımının gerçekleştiğini, seramik sektöründe havaya salınım söz konusu olduğunu ve sektörde hammadde taşıma esnasında da gaz salınımı gerçekleştiğini söyledi. Sektörün bol miktarda su kullandığı için suda da kirlenme olabildiğini belirten Öğütveren, yakıt ihtiyacına da değindi.

Etkinlik, seramik sektöründe çevresel sürdürülebilirlik ve akademik ve sektörel atık yönetimi deneyimleri olmak üzere iki oturum halinde gerçekleştirildi. İlk oturumda Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Çevre Denetim ve Çevre İzinleri Şube Müdürü İhsan Yüksel, çevre ile ilgili yasal düzenlemeler, çevre kanunları ve çevresel etki değerlendirme yönetmeliğini anlattı. Çevresel etki değerlendirmenin, herhangi bir faaliyetin planlama aşamasında, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği ve bu etkilere alınması öngörülen önlemlerin tespit edildiği bir süreç olduğunu söyleyen Yüksel, uygulama amacının planlanan bir faaliyetin inşaatı ve işletme aşamasında oluşabilecek bütün olumsuz çevresel etkilerini önceden tespit etmek ve gerekli tedbirlerin taahhüt altına alınmasını sağlamak olduğuna dikkat çekti.

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ise, ekonomik hayat ile çevre entegrasyonundan bahsederek, sosyal ve ekonomik boyutlar, kalkınma için kaynakların korunması ve yönetilmesi, konu ile ilgili grupların rollerinin güçlendirilmesi, uygulamaların nasıl yapılacağı ve kaynakların konuya nasıl mobilize edileceği başlıklarına değindi. Döğeroğlu, çevresel sürdürülebilirlik konusunda doğal çevrenin korunması kadar ekonomik ve sosyal kalkınmanın da birbirinden ayrılmaz parçalar olduğunu ve çevrenin ekonomik bir değer olduğunu ekleyerek sözlerine son verdi.

İlk oturumun son konuşmacısı olan Prof. Dr. Ülker Bakır Öğütveren de, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin faaliyetlerinden ve seramik sektörüne yönelik sunduğu hizmetlerden söz etti.

İkinci oturumda atık yönetimi deneyimlerinin paylaşılmasına yönelik olarak Anadolu Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müfide Banar, endüstriyel simbiyozu açıkladıktan sonra katı atık yönetimi ile ilgili yapılabilecek çalışmalardan bahsetti ve katı atık yönetiminde oluşan atıkların bertaraf edilmesinden ziyade atık oluşmamasına yönelik çalışmaların artırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

İkinci oturumun son iki sunumu ise, endüstriyel deneyimlerin paylaşılmasına yönelik olarak gerçekleşti.