Aünün Güneş Enerjisi İle Çalışan “Sunanatolia 2” Aracının Büyük Başarısı

Aünün Güneş Enerjisi İle Çalışan “Sunanatolia 2” Aracının Büyük Başarısı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Güneş Takımı, “Sunanatolia 2” aracıyla katıldığı Sasol Solar Challenge Güneş Arabaları Yarışında ilk Türk takımı olma ünvanı ile yarışmayı 2. sırada tamamladı.

- Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Güneş Takımı, “Sunanatolia 2” aracıyla katıldığı Sasol Solar Challenge Güneş Arabaları Yarışında ilk Türk takımı olma ünvanı ile yarışmayı 2. sırada tamamladı.

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Altyapı Projesi olarak (AUBAP) desteklenen ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. İrfan Töre ve Yrd. Doç. Dr. Emrah Dölekçekiç’in proje yürütücülüğünü üstlendiği hidromobil-hidrojen arabaları ve güneş arabaları projelerinde bölüm öğrencileri ile farklı disiplinlerden gelen öğrencilerin takım çalışmasının güzel bir örneği sergileniyor. Ekipler, güneş enerjisi ve hidrojen yakıt pilleri konusunda farkındalık oluşturmak, alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik teknolojilerin üretilmesinde gençlerin aktif rol oynamasını teşvik etmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından her yıl düzenlenen TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı ve TÜBİTAK Hidromobil-yarışlarına katılıyor.

Anadolu Güneş Takımı, 27 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde düzenlenen Sasol Solar Challenge güneş arabaları yarışını büyük bir başarıya imza atarak 2. sırada tamamladı. Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 13 kişilik ekip, 8 günlük zorlu yarışın ardından en çok kilometre yapan ikinci takım olarak 2.’lik ödülünün sahibi oldu. Takım böylece bu yarışa katılan ilk Türk takımı olma unvanını da elde etti.

“Sunatolia 2” adlı aracıyla, 8 gün süren yarışta hiçbir teknik aksaklık yaşamayan ve bu performansıyla büyük övgü toplayan Anadolu Güneş Takımının kaptanı Kerim Peker, yarış öncesi süreçte gerçekleştirdikleri yoğun test sürüşlerinin başarıyı elde etmelerinde çok etkili olduğunu ifade etti.

Mekanik tüm aksamları takım üyeleri tarafından tasarlanarak Anadolu Üniversitesi atölyelerinde üretilen aracın, yapılacak iyileştirmelerin ardından önümüzdeki yıl Avustralya’da düzenlenecek olan “World Solar Challenge” güneş arabaları yarışında ülkemizi tekrar temsil etmesi bekleniyor.

AÜ'NÜN GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN “SUNANATOLİA 2” ARACININ BÜYÜK BAŞARISI

AÜ'NÜN GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN “SUNANATOLİA 2” ARACININ BÜYÜK BAŞARISI

AÜ'NÜN GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN “SUNANATOLİA 2” ARACININ BÜYÜK BAŞARISI