Avcılar Belediyesi’nden Sağlıklı Yaşam Seminerleri

Avcılar Belediyesi’nden Sağlıklı Yaşam Seminerleri

“Önce İnsan” sloganıyla hizmet veren ve sunduğu sağlık hizmetleriyle fark yaratan Avcılar Belediyesi önleyici sağlık anlayışı çerçevesinde, farklı sağlık konularında düzenlediği eğitim ve bilinçlendirme seminerlerine devam ediyor.

Avcılar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Medipol Üniversitesi Hastanesi işbirliğiyle düzenlenen, “Sağlıklı Yaşam Semineri” kapsamında “Her Boyutuyla Organ Bağışı” konulu seminer, Avcılar Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı Salonu’nda gerçekleştirildi. Medipol Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hamdi Karakayalı ve Vaiz Alaattin Mehmetalioğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı seminerde, organ bağışı ve naklinin tıbbı, yasal ve dini boyutları ayrıntılı olarak ele alındı.

Türkiye’de Organ Bağış Oranları İstenilen Düzeyde Değil

Avcılar Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda düzenlenen “Tıbbi ve Dini Boyutlarıyla Organ Bağışı” seminerinde konuşan Medipol Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, organ nakli ile hastaların tedavi masraflarından kurtulduklarını söyledi.

Konuşmasına organ naklinin önemine değinerek başlayan Prof. Karakayalı, organ nakli için iki kaynağın bulunduğunu söyledi. Bu kaynaklardan ilkinin beyin ölümü gerçekleşmiş ve organlarını bağışlamış kişilerin olduğunu diğerinin de organlarını bağışlayan canlı donörler olduğunu belirtti. Organ naklinde cins, ırk, din ve zengin fakir gibi farklılıkların gözetilmediğini ifade eden Karakayalı, sadece Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kuralların gözetildiğini ve bu kurallar dahilinde nakil işleminin gerçekleştirildiğini kaydetti. Organ naklinin ülkeye sağlık ve yaşam katkısından başka ekonomik olarak da katkısının olduğunu belirten Karakayalı, organ nakli ile hastaların tedavi masraflarından kurtulduklarına işaret etti.

Öte yandan dünyadaki diğer ülkelerde donör bağışlama oranlarının yüksek olduğunu ancak Türkiye’de bu oranın henüz düşük olduğunu ifade eden Karakayalı, “Türkiye’de her 5 beyin ölümünde bir organ bağışı yapılıyor. Dünyadaki diğer ülkelerde donör bağışlama oranı çok yüksek ancak Türkiye’de henüz düşük bir oran var. Bunun nedenleri arasında ekonomi, dini kaygılar ve gelenek gibi faktörleri sayabiliriz” dedi.

Organ Bağışı Ticarete Alet Edilmemeli

Seminerde konuşan Vaiz Alaattin Mehmetalioğlu ise organ nakli konusunu dini açıdan değerlendirdi. İnsanların sahip olduğu her şeyin Allah tarafından insanlara emanet edildiğini anımsatan Mehmetalioğlu, bu yüzden organ naklinin ticarete alet edilemeyeceğini, sadece bağış olarak naklin yapılabileceğini söyledi.  Vaiz Mehmetalioğlu zaruret durumlarında organ bağışının caiz olduğunu ve yapılabileceğini söyledi.

Avcılar Belediyesi ve Medipol Üniversitesi Hastanesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Sağlıklı Yaşam Seminerleri” dizisinde her ay bir sağlık konusunda eğitim semineri verilecek.