Avrupa Ortadoğu'ya uçak ve silah yığıyor !

Avrupa Ortadoğu'ya uçak ve silah yığıyor !
Güncelleme:

Fransa ve Almanya, savaş uçaklarının İncirlik Hava Üssü'nü de kullanabilmesi için Türkiye'ye başvurdu.

Alman hükümeti dün terör örgütü IŞİD’e karşı savaş için Suriye’ye asker ve keşif uçakları göndermeyi onayladı. Berlin, IŞİD ile savaşa bin 200 asker yollama kararı alırken, Fransa ve Almanya, savaş uçaklarının İncirlik Hava Üssü’nü de kullanabilmesi için Ankara’ya başvurdu. Daha önce ABD’ye onay veren Türkiye, bu taleplere de olumlu bakıyor.

 

Hürriyet'ten Celal Özcan ile Uğur Ergan'ın haberine göre Alman Bakanlar Kurulu dün Suriye’ye bin 200 kadar asker, 4 ile 6 arasında Tornado keşif uçağı, bir fırkateyn ve yakıt ikmal uçağı göndermek için onay verdi. Alman hükümeti, özellikle Fransa, Irak ve uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı mücadelesine destek vermek amacıyla bu kararın alındığını açıkladı. Kararın parlamentodan da geçmesi durumunda, Almanya’nın halihazırda yurtdışındaki en büyük askeri varlığı olacak. Tezkere bir yıllık olacak ve her yıl uzatmaya gidilecek. Büyük koalisyon hükümetinin oylarıyla meclisten onayın çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

-Türkiye’ye niyet mektubu: Tornado keşif uçaklarını bölgeye sevkedeceğini açıklayan Almanya, lojistik için İncirlik’i de kullanmayı düşündüğüne dair niyet mektubunu Ankara’ya iletti. Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın, Almanya’nın talebine sıcak baktığı öğrenildi. Almanya, 4 ile 6 arasında Tornado keşif uçağı ile bir tanker uçağını İncirlik’e konuşlandırmayı planlıyor.

- Uçak gemisine Mersin’de ikmal: Suriye’de IŞİD’e yönelik hava operasyonlarını yoğunlaştırma kararı alan Fransa da, savaş uçaklarının gerektiğinde Türkiye Hava Sahası ile acil durumlarda başta İncirlik olmak üzere Türkiye’deki hava üslerini kullamak için Ankara’ya niyet mektubu iletti. Fransa’nın bir diğer talebi de uçak gemisi Charles De Gaulle’ün Mersin’deki Taşucu Limanı’ndan lojistik destek alabilmesi için oldu. Fransa’nın bu taleplerine olumlu yanıt verilmesinin önünde bir engel olmadığı belirtiliyor. Yetkililer, ABD ile yapılan İncirlik mutabakatının hem bu üssün, hem de diğer üslerin koalisyon güçlerince kullanılmasına imkan tanıdığına dikkat çektiler.

Almanya Başbakanı Angela Merkel (sağda), dün kabine toplantısı öncesinde Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier (solda) ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile durum değerlendirmesi yaptı. Almanya, bir yıllık maliyetini 134 milyon Euro olarak hesaplıyor. Operasyon keşif ve destek amaçlı olacak, bombardımana katılma şimdilik söz konusu değil.

İspanya ve İtalya’dan hava savunma desteği

Suriye’den gelebilecek olası bir füze saldırısına karşılık Adana’da konuşlu İspanya’ya ait Patriot hava savunma füzelerinin bir yıl daha Türkiye’de kalacağı bildirildi. İtalya da önümüzdeki yıl ilkbahar aylarına kadar SAMP-T füzelerini yerleştirerek Türkiye’nin hava savunma sistemine destek verecek. Füzeler, erken ikaz sistemini içeren muharebe yönetim sistemiyle birlikte 600 km menzilli balistik füzelere karşı savunma yapma yeteneğine sahip.

SAMP-T’lerin, Kahramanmaraş ve Gaziantep’e yerleştirilmeleri bekleniyor. ABD’nin de Türkiye’nin hava savunma sistemine destek amacıyla Aegis balistik füze savunma sistemleri donanımlı gemilerinin sayısını Doğu Akdeniz’de artıracağı bildirildi. Rusya, askeri jetinin düşürülmesinin ardından Doğu Akdeniz’e S-400 ve S-300 füzeleri yerleştirme kararı almıştı.