Avrupa'dan sıcak mesajlar

Avrupa'dan sıcak mesajlar
Güncelleme:

Avrupa Komisyonu: "Sığınmacı krizinin çözümünde AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı var"

AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos, Türkiye ile yaptıkları zirvede sağlanan anlaşma sayesinde sığınmacı krizi ile mücadele eden Avrupa ülkelerinin rahat nefes alacağını söyledi.

İsveç'in başkenti Stockholm'de İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, Adalet ve Göç Bakanı Morgan Johansson ile bir araya gelen Avramopoulos, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Brüksel’de anlaşma ile sonuçlanan zirvenin önemine dikkati çeken Avramopoulos, "Sığınmacı krizinin çözümünde AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı var" dedi. 

AB ile Türkiye'nin nişanlandığını ve yeni bir dönemin başladığını ifade eden Avramopoulos, Türkiye vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahatinin söz verilen tarihte başlaması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin de verdiği sözleri tutması gerektiğini aktaran Avramopoulos, Türkiye'de 2 milyonun üzerinde sığınmacı bulunduğunu ve Türkiye'ye verilecek 3 milyar avronun sadece bu sığınmacılara harcanacağını kaydetti.

Türkiye'nin insan tacirleriyle mücadelesinin önemine vurgu yapan Avramopoulos, AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya oldukça pozitif baktığını söyledi. 

Avramopoulos, İsveç'in, Yunanistan ve İtalya'dan gelen sığınmacıları kabul etmeme hakkının da bulunduğunu hatırlatarak, İsveç'in bu ülkelerden gelen sığınmacıları istendiği taktirde geri gönderebileceğini söyledi.

İsveç'teki sınır kontrolü sığınmacı akınına bağlı

Öte yandan İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, AA'ya yaptığı açıklamada, ülkenin sınırlarında yapılan pasaport ve kimlik kontrolünün devam edeceğini, sığınmacı akınının normale dönmesi ile kontrollerin kaldırılacağını söyledi. AB ile Türkiye'nin sığınmacılar konusunda yaptığı anlaşmanın çok önemli olduğunu belirten Ygeman, Türkiye'nin AB'ye girmesini desteklediklerini belirtti.