Avukat Babacan: 10 Ayda 236 Kadın Öldürüldü

Avukat Babacan: 10 Ayda 236 Kadın Öldürüldü

BURDUR Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı avukat Betül Babacan, 2015 yılının 10 aylık döneminde 236 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü...

BURDUR Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı avukat Betül Babacan, 2015 yılının 10 aylık döneminde 236 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Betül Babacan, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü dolayısıyla Baro Evi'nde basın açıklaması yaptı. Yerel ve ulusal medyaya yansıyan haberlere göre 2015 yılı Ekim ayına kadar 236 kadının boşanmak istediği veya evlenmek istemediği için erkekler tarafından öldürüldüğünü belirten Babacan, "Kadına yönelik şiddet artarak devam etti. 15 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 5 kadın ve kız çocuğuna zorla fuhuş yaptırıldı, 29 kadın yaralandı, 6 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu. Öldürülen kadınlar arasında, yasal haklarını kullananlar, katili hakkında 3 kez koruma kararı çıkartmış olan da vardı" dedi.

'ULUSAL EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLMELİ'

Hangi yasa olursa olsun aile ve toplumda yetiştirilme sorunları aşılmadan, temel eğitimde hatta anasınıfında bu yönde eğitim metotlarıyla ders verilmeden, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan yasaların anlamı olmadığını vurgulayan Babacan, şöyle dedi:

"Türk Ceza Yasası'nda mevcut olan ve hakim takdirine bırakılan "haksız tahrik indirimi" ve "iyi hal indirimi'ne dair maddelerin, erkek terörüne maruz kalan şiddet mağduru kadınlarda, özellikle de tecavüz ve taciz mağduru kadın dosyalarında maddelerin gerekçelerine, amacına, kapsamına ve kanunlardaki uygulama şekilleri ile uluslararası sözleşmeler hükümlerinin de dikkate alınarak toplumsal cinsiyet bakış açısından kurtulmuş olarak hukuka uygun uygulanması toplumsal tepkilerle sağlanmalıdır. Risk gruplarına, şiddetle sık karşılaşan meslek gruplarına ve kamuya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına hız verilmelidir. Erkek egemen zihniyet, kadın- erkek eşitliğini göz ardı eden yönetim anlayışı, şiddetin önlenmesi konusunda yasaların yaşama geçirilememesi karşısında, kadına yönelik şiddetle mücadele için hazırlanan ulusal eylem planı hızla ve kararlı bir devlet politikasıyla hayata geçirilmelidir. Kadının güçlenmesi, ailede ve toplumda birey olarak dikkate alınması, toplumda zihniyet değişikliğinin sağlanmasına yönelik eğitimin her kademesinde toplumsal cinsiyet eşitliği verilmesiyle şiddetin önlenmesinde önemli gelişme mümkün olacaktır. Güçlü ve sağlam bir toplum için kadına şiddete hayır."

FOTOĞRAFLI