Avukat Duran: 4 gün gözaltında tutan irade, tutuklama kararı vermiş olabilir

Avukat Duran: 4 gün gözaltında tutan irade, tutuklama kararı vermiş olabilir

Özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran, “ Hiçbir somut delil ve suçlama olmamasına rağmen 4 gün boyunca gözaltında tutan irade, Hidayet Bey hakkında tutuklama kararı vermiş...

Özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran, “ Hiçbir somut delil ve suçlama olmamasına rağmen 4 gün boyunca gözaltında tutan irade, Hidayet Bey hakkında tutuklama kararı vermiş olabilir. Bu nedenle gece saat 03.00 olmasına rağmen bekletiliyoruz. " dedi. Savcının kendilerine bilgi vermediğini anlatan Duran, polislerin de son iki günde oldukça kaba davrandıklarını vurguladı.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran, İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

Gözaltı süresinin 4. gününde olmalarına rağmen kendilerine bilgi verilmediğini anlatan Duran,“ Akşam saatlerinde Hidayet Karaca ile sorguya girdik. Yaklaşık 5-6 saat süren sorgulamada diğer şüphelilere olduğu gibi, Tek Türkiye dizisinin iki sahnesinden bölümler izletildi. Ayrıca Fethullah Gülen Hocaefendi ile arasında geçtiği iddia edilen konuşma soruldu. Hocaefendi ile arasında geçtiği iddia edilen soru daha önce de bahsettiğimiz gibi illegal. Üzerinde oynama yapıldığı bir konuşmaydı. Hidayet Bey tarafından tekzip yapılıp suç duyurusunda bulunulmuş. Hem de Hocaefendi’nin avukatları tarafından suç duyurunda bulunmuş bir konuşmaydı.” şeklinde konuştu.

Avukat Fikret Duran, savcının şikayet üzerine hukuka aykırı olan bir soruyu sormaktan vazgeçtiğini belirtti. Duran, "İllegal yöntemlerle elde edilmiş telefon konuşmaları, montaj telefon konuşmaları yasak sorgu yöntemleri arasında sayılıyor Ceza Mahkemesi Kanunu’nda. Hukuka aykırı bir delil. Savcı bu nedenle bu soruyu sormaktan vazgeçti. En önemli iki delil buydu zaten.” ifadelerini kullandı.

Tek Türkiye'nin bölümlerini izletip soru sorduklarını aktaran Duran, “Hidayet Bey senaryonun kendi bilgisi dahilinde yazılmadığını, bu konuda her hangi birinden talimat almadığını, senaryo ekibinin kalabalık olduğunu ifade etti. Söz konusu dizi bir dış yapım. Dışarıdan başka bir şirkete çektirilen ve bölüm başına para ödenerek satın alınan bir yapım. Fakat bunu öne sürmemize rağmen savcı o şirketle ilgilenmeyerek doğrudan Hidayet Bey’e suçlamalar yöneltti. Hiçbir somut delil ve suçlama olmamasına rağmen 4 gün boyunca göz altında tutan irade, Hidayet Bey hakkında tutuklama kararı vermiş olabilir. Bu nedenle gece saat 03.00 olmasına rağmen biz bekletiliyoruz. Gözaltı süresinin bitmesine 3 saat kaldı. Biz hala savcının kararını vermesini bekliyoruz. Belki de karar verildi ama biz burada yağmur altında boşu boşuma bekletiliyoruz.” dedi.

"16 kişinin mahkemeye sevk edildiği yönünde bir bilgi var?" sorusu üzerine ise Avukat Fikret Duran, buna ilişkin haberle yayıldığını vurguladı. Duran, “Avukat arkadaşlara oradaki polis memurları geldiler. Bilgiyi doğruladılar. 10 dakika sonra geldiler yanlış bilgiymiş dediler. Burada gayri ciddi bir yol izleniyor. Adeta bizimle dalga geçiyorlar. Burada her şeye rağmen bekliyoruz. Sonuna kadar da bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Sayın Hidayet Karaca verdiği ifadesinde adeta demokrasi, özgürlük ve basın özgürlüğü manifestosu sundu. Savcıya demokrasi ve hukuk dersi verdi.” cevabını verdi.

"4 gündür içeridesiniz ne gibi muamele ile karşı karşıya kaldınız?" sorusuna ise Duran, “İlk gün polis memurlarının tutum ve davranışları gayet normalken özellikle son iki günde polis memurları kısıtlayıcı bir tavra girdiler. Avukatlara karşı bile zaman zaman kaba ve hukuk dışı bir davranış tavrına girdiler. Mesela bugün bir gazeteyi bile içeri sokmamıza engel olundu. Her şüphelinin üç avukattan fazla görüşmesine engel olundu. Böyle bir kısıtlama hiçbir kanunun hiçbir maddesinde mevcut değil.” karşılığını verdi.

Duran, avukatlara verilmeyen bilginin algı oluşturulmak için hükümete yakın kanallara servis edildiğini söyledi. Duran, “Polisler konuşurken duydum, polislerden iki tanesinin serbest kaldığını. Diğer şüphelilerin tutuklanmaya sevk edildiği yönünde bir bilgi dolaşıyor. Avukatlardan saklanan bilgi bir çok ajanslara verildiği de ifade ediliyor. Haber ajansları da geçtiği zaman tekrar polislere soruyoruz. Polisler öyle bir şey yok diyor. Ajanslara sorduğumuz zaman da geçtikleri bilginin doğru olduğundan emin konuşuyorlar. Avukatlara verilmeyen bilgi el altından algı oluşturmak amacıyla ve kastıyla bir takım hükümete yakın kanallara servis ediliyor.” ifadelerini kullandı.

CİHAN