Aydın Ticaret Borsası, Yücita Toplantısına Katıldı

Aydın Ticaret Borsası, Yücita Toplantısına Katıldı

Aydın Ticaret Borsası (ATB), Gaziantep’te yapılan Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) toplantısına katıldı.YÜCİTA’nın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde or...

Aydın Ticaret Borsası (ATB), Gaziantep’te yapılan Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) toplantısına katıldı.

YÜCİTA’nın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde organize ettiği “Coğrafi İşaretlerde Uluslararası Son Gelişmeler, Yönetişim ve Gaziantep Deneyimi” konulu uluslararası semineri Zeugma Müzesi konferans salonunda başarıyla gerçekleştirildi. YÜCİTA üyesi olan Aydın Ticaret Borsası’nı toplantıda ATB Genel Sekreteri Çimen Mutlu temsil etti.

Toplantının ardından yayınlanan deklarasyonda şu ifadelere yer verildi: “Bu seminerin, Ankara’da 9 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen 4. Türk Patent Ödülleri töreninde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Türkiye’nin Marka Şehri’’ ödülüne, Kayseri şehrimizin de ‘En Çok Coğrafi İşaret Başvurusu Yapan Kent’ ödülüne layık görüldüğü günün ertesine rastlaması çok sevindirici olmuştur. Cumhurbaşkanımızın ilk defa Coğrafi İşaretlerin önemini vurgulaması ve tüm kurum ve kuruluşları, ürünlerine tescil almaya çağrıda bulunması, ayrıca tescillerinin uluslararası platformlara taşınması yönündeki önerisi, ülkemiz açısından son derece önemli ve olumlu bir gelişmedir. Araştırma ağımız YÜCİTA bu çağrının Coğrafi İşaretler açısından ülkemiz için bir milat oluşturduğuna inanmaktadır. Kuruluşundan bu yana Türkiye’de ideal bir Coğrafi İşaretler sisteminin yaşama geçirilebilmesi konusunda çaba harcayan bir araştırma ağı olarak bu söyleme yürekten katılıyoruz. Ancak; Tescil başvuruları sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle devletin Brezilya örneğinde olduğu gibi başvuru sahiplerine yardımcı olması kaçınılmazdır. Ürünlerimizin uluslararası tescil sürecinde yaşadığı sorunlar nedeni ile konunun Gürcistan, Moldovya ve Fas örneklerinde olduğu gibi ikili antlaşmalarla kısa sürede sonlandırılması gerekmektedir. Nitekim Gaziantep’in Avrupa Birliği tescil süreci tam 4 yıl almış olup, devletimizin desteği olmazsa, diğer ürünlerimiz de Antep Baklavası gibi aynı sancılı süreçle karşılaşacaktır. Diğer yönden, Coğrafi İşaretler uygulamasının en can alıcı noktasını oluşturan ve 20 yıldır ülkemizde bir türlü yaşama geçirilemeyen denetim mekanizmalarının ivedilikle yürürlüğe koyulması gerekmektedir. Zira denetimden yoksun bir Coğrafi İşaretler sisteminin başarılı olması asla söz konusu değildir. Bu art arda gelen güzel gelişmelerin devamını oluşturan seminerimizin ev sahipliğini yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Fatma Şahin’e, Gaziantep Oda ve Borsalarına YÜCİTA olarak şükranlarımızı sunarız. Türkiye’nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaretler koruma sistemine bayrağını diken ilk kentimiz olan Gaziantep’in bu başarısının ülkemiz Coğrafi İşaretler sisteminde yeni bir dönemin başlangıcını oluşturduğunu Türk kamuoyuna gururla deklare ederiz”

Kaynak: İHA