AYM'den 2 önemli karar !

AYM'den 2 önemli karar !

AYM, yargı paketinin bazı maddelerinin ve passolig uygulamasının iptal isteminin görüşülmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, içinde makul şüphenin de bulunduğu yargı paketinin bazı maddelerinin ve pasolig uygulamasının iptali isteminin esastan görüşülmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak  bilinen kanunun iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle CHP'nin yaptığı  başvurunun ilk incelemesini tamamlayarak, başvuruyu esastan görüşmeye karar  verdi. 

 CHP, kamuoyunda ''yargı paketi'' olarak bilinen 6572 sayılı Hakim ve  Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik  Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali  için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi, davayla ilgili ilk incelemesini yaptı. Başvuruda  bir eksiklik tespit etmeyen yüksek mahkeme heyeti, davayı daha sonra belirlenecek  bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak. 
 
İptali istenen hükümler 
 
Başvuru dilekçesinde, Yargıtay Kanununun, Yargıtay Başsavcısının,  başsavcı yardımcısı ve diğer yardımcılarının görevlere ve başka görevlere  atanmalarına ilişkin yetkili merciye görüş bildirmesine ilişkin hükmünün  yürürlükten kaldırılması, Yargıtay tetkik hakimlerinin, Hakimler ve Savcılar  Yüksek Kurulunca (HSYK) atanması ve Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki, aramalara  ilişkin "somut delillere dayalı kuvvetli" şüphe ibaresinin "makul" şüphe şeklinde  değiştirilmesine ilişkin hükümlerin de aralarında bulunduğu bazı hükümlerin  iptali isteniyor. 
 
PASSOLİG'İN İPTALİ BAŞVURUSU DA...
 
Anayasa Mahkemesi ayrıca Ankara 16. Tüketici Mahkemesi'nin başvurusunu değerlendirerek Passolig uygulamasının iptaline ilişkin başvuruları esastan görüşmeye karar verdi.