Aytaç Durak isyan etti

Aytaç Durak isyan etti

Aytaç Durak geç gelen adalete isyan etti.

Adana Büyükşehir eski Belediye Başkanı Durak, “İktidarın beni 4 yıl görevimden almasının yanlışlığı hukuken tescil oldu” dedi

Sözcü gazetesinden Mehmet Serbes'e konuşan Adana Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye es­ki Baş­ka­nı Ay­taç Du­rak, bir hu­kuk za­fe­ri da­ha ka­zan­dı. Da­nış­tay, 3 yıl­lık ge­cik­mey­le Du­ra­k’­ın gö­rev­den uzak­laş­tı­rıl­ma­sı­nı hu­ku­ka ay­kı­rı bul­du. Ama ka­rar iş iş­ten geç­tik­ten son­ra ve­ril­di.

Ay­taç Du­ra­k’­ın ha­ya­tı 4 yıl önce kabusa döndü. Meclis’te dinlettirilen bir ses kaydı sonrası, İçişleri Bakanlığı soruşturma açtı ve 28 Mart 2010’da Durak 2 aylık sürelerle görevden uzaklaştırıldı. Bir da­ha da iş­ba­şı ya­pa­ma­dı.

Hak­kın­da pe­şi sı­ra da­va açı­lan Du­rak, hep­sin­den ak­lan­dı. Bu­na rağ­men ma­ka­mı­na dö­ne­me­yen Durak’ın ‘gö­re­vi­ne ia­de­si­’ ile il­gi­li ida­re mah­ke­me­le­ri­ne fark­lı yıl­la­ra aç­tı­ğı 4 da­va da ret edil­di. Du­rak, ‘ge­çi­ci gö­rev­den alın­ma­sı­nın hu­ku­ka ay­kı­rı ol­du­ğu­nu ve gö­re­ve ia­de­si­’ için ko­nu­yu Da­nış­ta­y’­a ta­şı­dı. Da­va­nın kı­sa sü­re­de so­nuç­lan­ma­sı­nı bek­ler­ken, yıl­lar geç­ti. 2014 ye­rel se­çim­le­rin­de Ay­taç Du­ra­k’­ın gö­rev sü­re­si dol­du. Da­nış­tay 8’in­ci Da­ire­si ise yak­la­şık 3 yıl son­ra ya­ni 4 Tem­muz 2014’de Du­ra­k’­ın gö­re­ve ia­de­si ile il­gi­li da­va­yı ka­ra­ra bağ­la­dı. Yük­sek mah­ke­me, Baş­kan Du­ra­k’­ın gö­rev­den uzak­laş­tı­rıl­ma­sı­nın hu­ku­ka ay­kı­rı ol­du­ğu­na ka­rar ver­di.

Ay­taç Du­rak şun­la­rı söy­le­di:

‘Namusu çiğnendi’

“A­da­na hal­kı, 5 de­fa Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı­na is­men be­ni seç­ti. An­cak, İk­ti­dar son se­çi­min ye­nil­gi­si­ni haz­me­de­me­di­ği için Ada­na­lı­la­rın mil­li ira­de­si­ni yok say­dı. Mı­sı­r’­da ‘oy na­mus­tu­r’ di­yen­ler Ada­na­lı­la­rın na­mu­su­nu çiğ­ne­di. Gö­rev­den uzak tu­tul­du­ğum 4 yıl­lık sü­re­de 86’ya ula­şan mü­fet­tiş or­du­suy­la suç bul­ma­ya ça­lış­tı­lar. Su­dan se­bep­ler­le da­va­ aç­tı­lar.

‘Yetkisini bahane etti’

İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­ da ka­nu­nun ta­nı­dı­ğı ‘2 ay­lık ge­çi­ci gö­rev­den uzak tut­ma­’ yet­ki­si­ni bu da­va­la­rı ba­ha­ne ede­rek se­çim so­nu­na ka­dar sür­dür­dü. Da­nış­tay ‘Be­le­di­ye baş­kan­la­rı­na yö­ne­lik her suç is­na­dı­na, şi­ka­ye­te da­ya­nı­la­rak so­ruş­tur­ma ve yar­gı­la­ma­da­ki ge­cik­me­ler ne­de­niy­le sı­nır­sız bi­çim­de gö­rev­den uzak­laş­tı­rıl­ma­sı­nın ya­sa ku­ral­la­rı­nın ama­cı­na uy­gun­lu­ğun­dan söz edi­le­me­z’ de­mek­le, ik­ti­da­rın be­ni 4 yıl gö­rev­den uzak­laş­tır­ma­sı­nın yan­lış­lı­ğı hu­ku­ken tes­cil edil­miş­tir.”