Bahçeli'nin hamlesi ne anlama geliyor ?

Bahçeli'nin hamlesi ne anlama geliyor ?

Bahçeli'nin Meclis Başkanlığı için hamlesi erken seçimi sinyali mi, AK Parti'ye kolisyon sinyali mi ? İşte Abdülkadir Selvi'nin o yazısı...

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Bahçeli'nin Meclis Başkanlığı seçimlerindeki tavrıyla hem AK Parti-MHP koalisyon ihtimalinin güçlendiğini hem de erken seçim ihtimalini de güçlendirdiğini yazdı.

Meclis Başkanlığı 4. turunda yaşananlar erken seçimin mi yoksa AK Parti MHP koalisyonunun sinyali mi? AK Parti kulislerini yakından takip eden gazetecilerden Selvi, "Bahçeli’nin hamlesi ne anlama geliyor" başlıklı buünkü yazısında sonuçları değerlendirdi.

MHP'nin tüzüğünde CHP'ye payanda olma maddesinin yazmadığını belirten yazar, Bahçeli'nin HDP'nin içinde olduğu hiçbir formülde olmayacağı sözünü hatırlatarak tutarlı bir davranış sergilediğini savundu.

Merak edilen "Meclis Başkanlığı seçiminde yaşanan AK Parti-MHP yakınlaşması, hükümet ortaklığına dönüşecek mi?" sorusuna Selvi, böyle yanıt verdi:

KOALİSYONUN ZEMİNİNİ TAHKİM ETTİ

"Bahçeli bu tavrıyla AK Parti-MHP koalisyonunun zeminini tahkim etti. Ayrıca MHP lideri Bahçeli grup konuşmasında başka bir işaret daha verdi. “Tüm alternatifler tüketilir ve siyasi istikrarsızlık baş gösterirse, Türkiye'yi Allah'ın izniyle namerde muhtaç etmeyiz, sorumluluktan kaçmayız” dedi. Bahçeli'nin bu sözleri aslında bir yol haritası.

Biraz açayım.
AK Parti, MHP ile hükümet kuramadı. CHP'ye gitti, CHP ile de hükümet kuramadı. Azınlık hükümeti formülü güven vermedi. O taktirde Türkiye hükümetsiz kalmış olacak.
Bahçeli, AK Parti'nin MHP dışındaki seçenekleri tüketmesini istiyor. Tabanına dönüp,bakın CHP'ye gittiler olmadı. Azınlık hükümeti kurmak istediler başaramadılar. Ülke hükümetsiz kalıyordu ki, biz “Önce Devlet” dedik ve elimizi taşın altına koyduk. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama adına AK Parti ile koalisyon kurdukdiyecek.

MHP'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem Başbakan Davutoğlu'nun MHP ile Koalisyona sıcak baktıkları biliniyor. Ancak burada çok önemli bir nokta var. MHP lideri AK Parti'ye kabul edilmesi imkansız bir talepler listesi hazırlıyor. “Kabul ederlerse AK Parti ve Erdoğan kalmaz, kabul etmezlerse koalisyon kurulamaz” mantığıyla hareket ediyor.

AK Parti bunun farkında.
Meclis Başkanlığı seçimlerinde yaşananlar MHP ile koalisyonun zeminini güçlendirdi.Ancak Meclis Başkanlığı seçiminin birebir hükümet modeline yansımasını beklemek için henüz çok erken. Çünkü MHP liderinin adı Devlet Bahçeli. İçinde Devlet Bahçeli'nin yer aldığı her formül için 40 defa düşünmek gerekiyor.
Meclis Başkanlığı seçimi sadece MHP ile koalisyon ihtimalini güçlendirmedi, aynı zamanda Erken seçim ihtimalini de aynı şekilde güçlendirmiş oldu."

Yazıyı okumak için tıklayın