Bakan Avcı: Bu Olaylar Mardine Yakışmadı

Bakan Avcı: Bu Olaylar Mardine Yakışmadı

DOĞU ve Güneydoğu Bölgesi genel değerlendirme toplantısına katılmak üzere Mardin'e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaretinde, Kobani eylemleri sırasında birçok eğitim kurumunun saldırıya...

DOĞU ve Güneydoğu Bölgesi genel değerlendirme toplantısına katılmak üzere Mardin'e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaretinde, Kobani eylemleri sırasında birçok eğitim kurumunun saldırıya maruz kaldığını hatırlatarak, "23 il milli eğitim müdürümüzle eğitim kurumlarımıza yönelik olumsuz davranışları masaya yatırdık. Bu olaylar hiç bir yere yakışmadı ama Mardin'e hiç yakışmadı" dedi.


OKULLARIN ONARIMI İÇİN 65 MİLYON LİRALIK KAYNAK AYRILDI


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bölgesel Genel Değerlendirme Toplantısı’na katılmak üzere bugün Mardin’e geldi. Bakan Avcı, ilk olarak Kızıltepe İlçesi'ndeki izinsiz gösterilerde zarar gören bir okulda incelemelerde bulundu. Okullardaki hasarla ilgili bilgi alan Avcı, gösterilerde hasar gören okulların en kısa zamanda onarılması için planlama yaptıklarını, hasar gören okulların tadilat çalışması için 65 milyon lira kaynak ayırdıklarını, bu kapsamda Mardin'e de 2 milyon 200 bin lira gönderdikleri söyledi.


Toplantının yapıldığı Erdoba Elagance Oteli’ne geçen Avcı, çiçeklerle karşılandı. Bakan Avcı, toplantıya katılan Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ilin Milli Eğitim Müdürü ile tek tek tokalaştı. Bakan Avcı’ya Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ve İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu eşlik etti. Basına kapalı 2 saat süren toplantıda, bölgenin eğitim sorunları masaya yatırıldı.


Toplantının ardından Bakan Avcı, Mardin Valiliğini ziyaretinde, zaman zaman bakanlık olarak Mili Eğitim Müdürleri ile toplantılar yaptıklarını belirterek, Mardin'de 23 ilin müdürleriyle sorunları ve çözümleri konuştuklarını söyledi.


"BU HALK DÜŞMANLIĞIDIR"


Bakan Avcı, Kobani bahane edilerek yapıldığını belirttiği eylemlerde birçok eğitim kurumunun zarara uğratıldığını söyledi. Avcı, "Bizler bunun nasıl bir halk düşmanlığı olduğunu, bir takım vesilelerle açıklamıştık. Bu eylemler halk düşmanlığıdır. Halk olaylara katılmadı. Dışarıdan gelenler var. Buralarda herkes birbirini tanıdığı için başka yerlerden taşınma var. Kütüphanelerimize yapılan saldırılar var. Oralara daha çok kitap göndereceğiz. Bunun için bakanlık olarak kampanya başlattık. Burası kısa sürede eskisinden daha güzel olacak. Hem kendilerine, hem de ailelerine ek gelir sağlayacaklar" diye konuştu.


EN ÇOK ÖĞRETMEN ATAMASI, OKULLARA SALDIRI YAPILAN KENTLERE YAPILDI


Bölgedeki 23 ilin eğitim rakamlarını açıklayan Avcı, "Türkiye genelinde bu yıl 40 bin öğretmen ataması yapmıştık. Bu 40 bin öğretmenimizden yüzde 72’sini bu 23 ilimizde görevlendirdik. Son üç yılda bu 23 ilimizde görevlendirdiğim öğretmen sayısı 99 bin 567’dir. Türkiye genelinde ortalama doluluk oranı yüzde 88’dir. Doğu’da ise bu sayı yüzde 91, Güneydoğu’da da 89’dur. Eğitime bu kadar öncelik verildiği bir dönemde, eğitim kurumlarına yönelik bu tür saldırılar asla kabul edilemez. Bölge halkı da bu tür saldırıları asla tasvip etmiyor. Eğitim kurumlarına sahip çıktıkları için hem halkımıza, hem de bölgedeki öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.


ÖĞRETMEN GÖREV SÜRESİ 4 YILA ÇIKARTILACAK


Bölgede görev yapacak öğretmenlerin hizmet süresinin 4 yıla çıkartılacağını kaydeden Avcı, "Tüm kamu görevlileri, yeni göreve başladıkları yerde en az 3 yıl görev yapma koşulu vardır. Bizler Milli Eğitim Bakanlığı olarak sadece bölgede değil, Türkiye genelinde en az 4 yıl atandıkları yerde görevlerini tamamlamaları konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı.


Yapılan açıklamanın ardından Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, toplantıyı kentte yaptıkları için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya teşekkür plaketi verdi.


BAKAN AVCI'YA BELEDİYEDE 4 DİLDE KARŞILAMA


Mardin Valiliği ziyaretinin ardından Büyükşehir Belediyesi'ne geçen Bakan Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve belediye çalışanları tarafından Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice olmak üzere 4 dilde karşılandı.


Mardin'in yüzyıllardan beri dünyaya örnek bir şehir olduğunu belirten Bakan Avcı, yaşanan olayların Mardin'e yakışmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:


"Çok farklı gelenekleri kültürleri, dilleri inançları barış içinde ahenk içinde birarada yaşatmış ve bunu bir hayat tarzı haline getirmiş kadim bir şehrimiz. 23 il milli eğitim müdürümüzle son zamanlarda yaşadığımız üzücü olaylardan eğitim kurumlarımıza gelen olumsuz davranışları masaya yatırdık. Bu olaylar hiç bir yere yakışmadı ama Mardin'e hiç yakışmadı. İstedik ki, Mardin'de bunu birlikte konuşalım. Bunların tekerrür etmemesi için ne tür tedbirler alalım. Neler yapmamız gerekir. Kamuoyunu nasıl bilgilendirmemiz gerekir. İnşallah Mardin bu barış ve çözüm süreci konusunda alması gereken istikamet konusunda hepimize örnek teşkil edecek. Bundan sonra da Bu anlamda ben sadece bölgedeki öğretmenleri değil Tüm Türkiye genelindeki öğretmenlerimizi buradaki güzel birlikteliği gelip görmelerini ve bunu çocuklarıma anlatmaları konusunda burayı gelip görmelerini tavsiye ediyorum."


BAKANA TELKARİ VAZO HEDİYE ETTİ


Bakan Avcı'ya el işlemeli gümüş telkariden yapma vazo hediye eden Ahmet Türk ise, kentin tarihi ve yapısı hakkında bilgi vererek, "Mardin; Ortadoğu'nun Mezopotamya ve Anadolu Kültürleri'nin ortak bir şekilde yaşatıldığı kadim bir kenttir. Gerçekten hem çok kültürlülüğü, hem yapısı ile Mezopotamya ve Ortadoğu'da Kudüs'ten sonra en kadim şehirlerden biri. Biz bütün bu kültürlerin ilimizde hep birlikte hoşgörü ve barış içinde yaşamalarına gayret ediyoruz. Bütün kimliklere halklara saygı gösteriyoruz. Zaman zaman söylüyorum keşke Türkiye bir Mardin olabilse, herkesin kardeşçe, hoşgörü içinde birbirine baktığı bir dünya olsa. Mardin'de kimlikler, her dönemde hatta Osmanlı'dan önce bile, birbirileri ile hoşgörü içinde yaşıyordu. Umut ediyorum ki, yine hep birlikte bu hoşgörü içinde yaşarız ve daha mutlu bir geleceğe ulaşırız" dedi.


VELİLERLE GÖRÜŞTÜ


Belediye ziyaretinin ardından Bakan Avcı, restorasyon çalışmaları devam eden 400 yıllık Gazipaşa İlkokulu'nda incelemelerde bulundu. Bakan Avcı, burada okullarının onarımının yapılmasını isteyen bir grupla da kısa bir süre görüştü. Okulun onarımı için gereken bütün harcama talimatını verdiğini anlatan Bakan Avcı, akşam saatlerinde Mardin'den ayrıldı.


FOTOĞRAFLI

BAKAN AVCI: BU OLAYLAR MARDİN'E YAKIŞMADI

BAKAN AVCI: BU OLAYLAR MARDİN'E YAKIŞMADI

BAKAN AVCI: BU OLAYLAR MARDİN'E YAKIŞMADI