Bakan Fikri Işık: ''Yeni liste var''

Bakan Fikri Işık: ''Yeni liste var''

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, FETÖ'cülerin tasfiyesinin henüz tamamlanmadığını yeni listenin olduğunu söyledi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının açıklanması ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. YAŞ'ta alınan kararlara ilişkin Işık "Türkiye'de YAŞ ile ilgili farklı bilinenler var. YAŞ'ın kanunda verilen yetkisi danışma organı olması ikincisi albaylıktan generalliğe terfi ettirilecek ve generalliğe yükselecek asker kişilerin terfisine karar veriyor. YAŞ bir atama organı değil. Dünkü YAŞ'ın gündeminde olan konular kuvvet komutanlarının ve genelkurmay başkanının devam edip etmemesi değildi. Dünkü YAŞ ile bugünkü gazete manşetleri arasında fark var. Bu komuta kademesiyle ilgili oramaril Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 30 Ağustos'ta doluyordu görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verildi. Benim başbakanın ve cumhurbaşkanın imzasıyla uzatıldı bu dahi dünkü YAŞ'ta görüşülmedi. Kuvvet komutanlarının görevlerine devam edip etmemesi YAŞ'ın konusu değil. Cumhurbaşkanımız daha önce ifade etti 'Dere geçilirken at değiştirilmez' ben de merak ettim Fransızlar nasıl çevirdi diye siyasi olarak sorunun cevabı bu dere değiştirilirken at değiştirilmez" değerlendirmesini yaptı.

Geçmişe dönük düzenleme

Terör örgütü yapılanmasının baskısı sonucu askeri okullardan ayrılmak zorunda kalanlarla ilgili bir çalışmanın tamamlandığını belirten Işık "Birkaç alternatifli çalışmamız var. O arkadaşlarımızın sorunlarını çözecek düzenlemeyi sağladık. Geri dönmelerde dikkatli olmamız gerekiyor. Tazminat konusunda çalışma yaptık. Geçmişe dönük bir düzenlemeyi hazırladık ama kapsamını başbakanımız ve maliye bakanımızla istişare ile belirleyeceğiz" dedi.

İkinci liste

Darbeye karışanlarla ilgili soruşturma henüz tamamlanmadığını belirten Işık, "İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var. Darbeye katılan hiçbir teröristi TSK içinde barındırmayacağız" dedi.

1 numara Pensilvanya'da

Darbenin 1 nuamarasının tespit edilip edilmediğine ilişkin soruya Işık şu cevabı verdi:

Onlarda hiyerarşi bizim bildiğimiz değil astsubaya paşa lakabı takmışlar generaller ondan emir alıyor. Darbeyi kimin yönettiğini biliyoruz. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeralle üç tane tuğamiral tuğgeneralin yönettiğni biliyoruz. Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'a diyorlar ki ne işin vardı Akıncı Üssü'nde 'Merak ediyordum görmemiştim görmeye geldim diyor. Bu yapının 1 numarası Pensilvanya'daki o kişi.''

"Cumhurbaşkanımız yaver istemiyor"

Cumhurbaşkanlığı Yaveri Yarbay Ali Yazıcı'nın FETÖ/PDY darbe girişimine katılması üzerine başlayan yaverlik tartışması hakkında, "Cumhurbaşkanımız yaver kullanmak istemiyor ben de bazen askeri törenlerde ihtiyaç oluyor. Asker askerlik işine odaklansın. Yaver olsun mu olmasın mı noktasına gelemedik" ifadelerini kullandı.

Bir gün önce tasfiye toplantısı

Fikri Işık, darbe girişiminden bir gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Marmaris'te TSK'daki ihraçlar hakkında detaylı bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Işık, "Birinci kahraman millet ikinci kahraman Cumhurbaşkanımız Erdoğan üçüncü kahraman Başbakanımız ve hükümettir. Bu 3 unsur birleşince bu darbe başarısız oldu. Halk sokağa çıkınca bunların hesabı şaştı. Türkiye 50 yılını kurtardı. Bir hazırlık vardı. Cumhurbaşkanımız bazı sebeplerden dolayı tasfiyeyi daha önce yapamadı. YAŞ'ta tasfiye yapılacağını öğrendiler. Tasfiye konusunda Cumhurbaşkanımızın kaldığı otelde bir gün önce ciddi bir çalışma yapmıştık. İkincisi de hakim ve savcılarla ilgili bir kanun çıktı o yürürlüğe girince yargıdan tasfiye edileceklerini görünce bu darbeyi biraz öne çekmek zorunda kaldılar" dedi.