Bakan Yılmaz Türkmenlere sahip çıktı

Bakan Yılmaz Türkmenlere sahip çıktı

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, IŞİD vahşetinden en çok etkilenenlerin Türkmenler olduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkmenlerin sesini Türkiye kadar dünyaya duyuran başka bir ülke olmadığını belirterek, "DAEŞ belasından en fazla zarar görenler Türkmen kardeşlerimizdir. Türkmenlerin güvenliği bizim için çok önemli" dedi.

Bakan Yılmaz, Irak'taki resmi temaslarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ve Türkiye'nin ortak geçmiş ve geleceğe sahip olduğunu, iki ülkenin birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, "Irak'ın istikrarı Türkiye'nin istikrarıdır. Irak'ın kalkınmasında Türkiye mutlu ve memnun olur. Irak ne kadar kalkınırsa Türkiye'nin lehine olur. Bu ülkede barış olursa bundan öncelikle Türkiye faydalanır" diye konuştu.

Yılmaz, Irak'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunduklarını, Irak halkının birlik içerisinde hareket etmesi halinde engelleri aşacağını kaydetti. "Irak'taki farklı etnik ve inançtaki unsurlara, Türkiye kadar eşit mesafede duran hiçbir ülke olmadığını" vurgulayan Bakan Yılmaz, "Biz Türkmen, Kürt ve Arap'a da aynı yakınlık ve mesafedeyiz" ifadesini kullandı.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu coğrafyayı çok böldüler ve böldükten sonra daha da parçalara ayırdılar. Bölünürsek veya parçalanırsak Irak içinde kaybeden yine bizler (Iraklılar) oluruz. Iraklı kardeşlerim de bölünüp parçalanmama bilinci içerisinde farklılıkları tehdit olarak değil, zenginlik olarak görürlerse Irak'ın geleceği parlak olur diye düşünüyoruz. Bu, Irak'ın zor dönemi. DAEŞ diye bir terör örgütü var. DAEŞ Irak'ın yaklaşık üçte bir bölgesini kontrol ediyor. Bugünlerde Irak silahlı kuvvetleri, Tikrit'i DAEŞ'ten kurtarmak için operasyonlara başladı. Bu zor döneminde, terörle haklı mücadelesinde Irak halkı ve hükümetinin yanında olduğumuzu göstermek için Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı olarak ziyaretimizi gerçekleştirdik."

Yılmaz, "İnşallah iki tarafta (Türkiye-Irak) ortak bir askeri teknik heyet oluşturarak Irak'ın ihtiyaçlarını somut olarak en iyi bir şekilde ve en kısa zamanda nasıl yardım edileceğine dair mutabakat metni çıkaracak. Ortak komite kurulması için anlaştık" dedi.

"Peşmerge'ye eğitim veriyoruz"

 Peşmerge'ye eğitim verdiklerini ve "eğit donat"ı uyguladıklarını aktaran Yılmaz, "Aynı uygulamanın Irak silahlı kuvvetler için de geçerli olduğunu beyan ettik" diye konuştu.

 İbadi ile görüşme

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüşmesine değinerek, şöyle devam etti:

"İbadi, Türkiye ile ilişkilerini geliştirme yolunda apaçık iradesini ortaya koydu. Irak'taki herhangi bir grubun veya yapılanmanın Türkiye'ye karşı bir tehdit oluşturumasına izin vermeyeceklerini çok açık şekilde beyan etti ve bundan dolayı kendisine teşekkür ettik.

Bakan İsmet Yılmaz, Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve Meclisteki Savunma ve Güvenlik Komisyonu üyeleriyle de geniş kapsamlı görüşmeler yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:

 "Cuburi ve komisyon üyeleri, Türkiye'den beklentilerini dile getirdi. Ancak genel ifadeyle Türkiye'nin yaklaşımından memnunlar. Bu coğrafyada mazlum, mağdur ve yerinden edilenlere karşı herkes kapılarını kapatmışken, bunlara kapısını her zaman açan Türkiye oldu. Türkiye çağlar boyunca her ülkenin sığınma limanı olmuştur. Sığınma limanı olmuşken de kimsenin etnik kimliği, din ve diline takılmamıştır. Humeyni kendi yurdu İran'dan sürgün edilince Türkiye'ye sığındı. Humeyni, İran'da iktidara geldikten sonra kendilerini dışlanmış ve mağdur görenler, ülkesinden kaçtıklarında Türkiye onlara da kapılarını açtı."

 Musul operasyonu sırasında insani yardım

 Yılmaz, Musul operasyonu sırasında Türkiye'nin insani yardım noktasında destek olması için Irak Savunma Bakanı Ubeydi'nin kendilerinden talepte bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

 "Ubeydi, Musul'a saldırı başladığında 1 milyona yakın insanın yerinden yurdundan olabileceğini ve kuzeye doğru gidebileceğini söyledi. Irak içerisinde yer değiştirmek zorunda kalan Iraklılara insani yardım konusunda Türkiye'nin desteğini talep etti. Biz bu desteği vereceğimizi açıkça belirttik. İyi gününde de kötü gününde de Irak'ın yanındayız."

 "En fazla zarar görenler Türkmenlerdir"

 Irak'taki IŞİD saldırılarından mağdur olan bir diğer halkın da Türkmenler olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

 "Türkmenlerin sesini Türkiye kadar duyuran başka bir ülke yok. DAEŞ belasından en fazla zarar görenler Türkmen kardeşlerimizdir. Musul, Telafer, Kerkük, Tuzhurmatu, Tazehurmatu ve Amirli'yi hep gönlümüz ve aklımızda tuttuk. Türkmenlerin güvenliği bizim için çok önemli. Milli güvenlikle ilgili tüm toplantılarda mutlaka Irak'taki Türkmen kardeşlerimizin yaşamış olduğu problemlerin çözümü konusunda neler yapılabileceği konusunda hükümet olarak kararlar alıyoruz. Bu konuda gerekli desteği de veriyoruz. Türkmen kardeşlerimizi bir ve ortak hareket etmeye çalışıyoruz. Türkmenlere Duhok'tan Necef'e kadar yardımlarımızı ulaştırmaya devam ediyoruz. Irak'ın içerisindeki Sünni, Şii, Türkmen, Kürt ve Arap kardeşlerimizle dayanışmamız devam edecek."