Bakan Zeybekçi'den ilginç itiraf

Bakan Zeybekçi'den ilginç itiraf
Güncelleme:

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, ilginç bir itirafta bulundu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, pamuk üretilebilecek alanlarda mısıra teşvik vererek ‘yanlış’ yaptıklarını söyledi.

Zeybekci, Adana’da '2013 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'ne katıldı. Bakan Zeybekci, buradaki konuşmasında, pamuk üretiminde yanlış yaptıklarını bildirdi. Teşvik yasasını belediye başkanı olduğu zaman da eleştirdiğini anlatan Zeybekci, niyet olarak doğru ancak sonuçları yanlış bir teşvik yasası çıkarıldığını kaydetti. Zeybekci, “Emin olun ki pamukta destek priminin artırılmasının en büyük savunucularından biriyim. Destek en az 90 kuruş olmalı.” diye konuştu.

Pamuğun stratejik bir ürün olduğunu hatırlatan Zeybekci, Türkiye’nin yılda 800-900 bin ton pamuk ithal ettiğini hatırlattı. 2002 yılında pamuğa desteğin 4 kuruşken bu rakamı kilogram başına 55 kuruşa yükselttiklerini kaydeden Zeybekci, “11-12 kat civarında artış yeterli mi, değil. Bunu kabul ediyoruz. Pamukta destek primini en az 90 kuruş olmalı. 2015’te pamuğuna destekte üreticiyle ortada bir yerde buluşmayı hedefliyorum” dedi.

Ekonomik sorunlar yaşayan Yunanistan’ın 400 bin ton pamuk ürettiğini ve Türkiye’nin bunu satın aldığını kaydeden Zeybekci, Amerikan pamuğunun da en büyük alıcısının da Türkiye olduğunu ifade ederek, ne pahasına olursa olsun şimdi ve gelecekte de pamuğun şu ankinin çok daha üzerinde desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

“CARİ AÇIK DARALDI”

Bakan Zeybekci, 2014’te Türkiye’nin yüzde 3.3 oranında büyüdüğünü belirterek cari açığı da geçen yıla göre yüzde 37 oranında daralttıklarını bildirdi. Zeybekci, “Dünyada cari açığını en yüksek oranda daraltan ülke Türkiye. Cari açıkta ilk 9 ayda 19.3 milyar dolarlık bir daralma sağlandı. Bunun 12 milyar dolarlık kısmını Türkiye doğrudan net ihracatla yaptı. İthal etmediği zaman hiçbir şey kaybetmeyeceği ithalatı 6.2 milyar dolar seviyesinde anlatarak inanılmaz daralma sağladı. Ekim sonu itibariyle milli gelir oranını 6.4 olarak gerçekleştirsek başarılı olacaktık ama yıl sonu itibariyle cari açığın milli gelire oranı yüzde 5 oranında olacak. Bunu da yeterli bulmuyoruz çünkü yüzde 4’e gelmesi lazım.”

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı'na geçen yıl bugün getirildiğini hatırlatarak ekonomide istenilen seviyeleri yakalamayı temenni etti.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Birlik ve beraberliğini bozmadığı sürece Türkiye’yi kimsenin tutamayacağına vurgu yapan Zeybekci, çözüm sürecini de önemsediklerini anlattı. Zeybekci, “Oralarda inanılmaz fırsatlar olduğunu biliyoruz. O kardeşlerimizi aklını, ruhunu ve vicdanını bir yerlere satmış, peşkeş çekmiş olan birilerinin hegemonyasından kurtaracağız. Hem de bu ülkenin topraklarından bir taş bile vermeden birlik ve beraberliğimizi sağlayacağız. Kardeşlik türküleri söyleye söyleye yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.

ODA BAŞKANLARI SORUNLARINI ANLATTI

Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe, üyelerinin dış piyasaya açılması için 3 milyon lira ayırdıklarını, odaya üye 284 firmanın ihracat yolunda önünü açtıklarını söyledi.

Tarım sektöründe ekim yapıldıktan sonra primlerin açıklandığını anlatan Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, primlerin şubat ayı sonuna kadar açıklanması gerektiğini dile getirdi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak ‘Yatırım Teşvik Sistemi ile İhracat Teşvikleri’ hakkında bilgiverdi. Adana’nın bölgesel teşviklerde 2. sırada olduğuna dikkat çeken Parlak, “Adana’da 2012 yılından bu yana 219 projeye destek verilmesi, 6 bin 11 milyon TL harcama yapılması ve 6 bin 987 bin kişilik istihdam sağlanması öngörülmekte” dedi.

Adana’nın ekonomik yapısı ve yatırımlar hakkında sunum yapan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise 2. bölge illeri arasındaki Adana’nın en az yatırım alan şehir olduğunu bildirdi. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Adana’nın Türkiye’nin toplam ihracatı içinde 1.9 milyar dolar payı olduğunu ve gelişmişlik sıralamasında 16. sırada bulunduğunu kaydetti.

Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü, mevcut 16 milyon metrekare alanın dolu olduğunu belirterek, 2007 yılında Büyükşehir Belediyesi’nden gerekli tüm izinlerin alındığını ve 20 milyon metrekarelik genişleme alanı tahsis edildiğini kaydetti.

Törende daha sonra ihracatta başarı sağlayan işadamlarına plaket verildi.

CİHAN