Bakan'dan sezaryen doğum tepkisi

Bakan'dan sezaryen doğum tepkisi

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, özel sektördeki sezaryen doğumların fazlılığına dikkat çekerek, tepki gösterdi.

Antalya'da düzenlenen Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Kurultayı'nda konuşan Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu, özel sektördeki sezaryen doğumlarının fazlalığına tepki gösterdi. “Hekim arkadaşımız 400 doğum yapmış bunun 350'si sezaryen. Helal olsun, alkışlayalım. Sezaryene daha çok para verelim. Arkadaşlar, hasta geldiğinde 'midemi ameliyat edin' dediğinde siz ameliyat ediyor musunuz?" dedi.

Sağlık Bakanlığı, Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İstanbulÜniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Özel Hastaneler ve sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Kurultayı 2015 Sağlıkta Ortak Çözüm toplantılarının açılışı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla yapıldı.

“350 SEZARYEN HANGİ BİLİMSELLİK"

Özel sektördeki sezaryen doğumlarının fazlalığına tepki gösteren Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzzinoğlu, “Şunu söyleyebiliriz çok ciddi bir sağlık tüketicisiyiz. Teknoloji üretiyor Türkiye satıyor, ne güzel bir Pazar. Hekim arkadaşımız 400 doğum yapmış, bunun 350'si sezaryen. Helal olsun, alkışlayalım. Sezaryene daha çok para verelim. 350 sezaryen hangi bilimsellik, hangi akredistasyon, bunu tartışmıyorsak, bunu değerlendirmiyorsak, yalnız hizmeti çok kolay sunan, gündelik memnuniyeti merkeze alan bir anlayışla sağlıklı bir noktaya gelebilir miyiz? O nedenle önümüzdeki süreç farklı dinamikleri de devreye sokmamız gereken bir süreç. " şeklinde konuştu.

“HASTA İSTİYOR DİYE MİDE AMELİYATI YAPIYOR MUSUNUZ?"

Sezaryen oranında özel hastanelerin ortalamasının yüzde 75'i geçmiş olduğuna da vurgu yapan bakan Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz burada kendimizi kontrol etmezsek ve bilimsel oranların yüzde 10-15'ini anlarız ama iki misli, üç misli arkadaşlar. E hasta istiyor. Arkadaşlar hasta geldiğinde midemi ameliyat edin dediğinde siz ameliyat ediyor musunuz? Hasta istiyor diye tedaviyi bilimsel, endikasyonunu nasıl aşabiliriz. Doğru olanın önce zarar vermemek gibi temel bir ilke ile sorumlu değil midir? O nedenle standardı kendi içimizde kontrol etmemiz lazım."