Bakan'ın anketi konferansı şoke etti !

Bakan'ın anketi konferansı şoke etti !

Almanya'daki Deutsche Bank toplantısına Bakan Zeybekci'nin "AKP anketi" damga vurdu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybikçi, Frankfurt'taki Deutsche Bank davetinde işadamlarını şok etti.

“AKP hükümetinin önümüzdeki seçimde değişeceğini düşünenler el kaldırsın” deyince, salon buz kesti. Bazı işadamları itiraza hazırlanırken panelin sunucusu, “Burada siyaset değil, ekonomi konuşuyoruz” diyerek bakanın sözünü kesti.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre Alman Deutsche Bank’ın, Türkler’e hizmet veren Bankamız bölümü, dün akşam (perşembe) Türk ve Alman işadamlarını buluşturdu. Alman Türk Ekonomi Platformu başlığı altındaki buluşmanın ana konusu “Ekonomik işbirliğinde yeni yaklaşımlar”dı. Toplanının baş konuğu ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi oldu.

İŞADAMLARINA SÜRPRİZ ANKET

150′ye yakın Türk ve Alman işadamının katıldığı toplantıya Bakan Zeybekçi’nin yaptığı anket damga vurdu. Toplantıda, “Türkiye’de istikrarın sürmesi önemli. Ben gelecek için iyi bir ekonomik tablo görüyorum. Seçimlerde siyasi değişiklik olmayacak. Aranızdaki Türk kökenliler kimler? Şimdi de siyasi değişiklik bekleyenler elini kaldırsın” dedi.

Bunun üzerine salonda buz gibi bir hava esti. Çünkü insanlar ellerini kaldırsa, bu kez Deutsche Bank’ın ikiz kulelerinde bir tartışma başlayacaktı ve davet edenlere nezaketsizlik olacaktı.

Kaldırmasa, bu kez AKP’li bakanı onaylamış olacaklardı. Ortalığın buz kestiğini gören panel yöneticisi Suat Bakır, “Sayın bakanım ekonomiye dönelim. Burada onu konuşuyoruz” dedi.

SİYASİ TARTIŞMA OLACAKTI

Bazı işadamları, “Böyle şey olur mu? Galileo da dünyanın döndüğünü söyleyen tek kişiydi ve haklı çıktı. Ayağa kalkacaktık ama bu kez olay siyasi tartışmaya dönecekti” diye konuşurken, gerginlik 10 dakika kadar sürdü. 

Bakan Zeybekçi, Avrupa’da ekonomik bir durgunluk olduğunu, bunun önüne geçebilecek tek ülkenin Türkiye ve bağlantılı Orta Asya Türk Cumhuriyetleri olduğunu savundu. Zeybekçi, “Avrupa gibi olmak isteyen bu ülkeler cazip fırsatlar sunuyor. Birinin eksiği, diğer tarafın fazlası. Birbirini tamamlayan iki unsur var” dedi.

ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÖVGÜSÜ

Bakan, Türkiye ile Almanya ticareti ile ilgili rakamlar verirken, hedefin ticaret hacminin üç katına çıkması olduğunu söyledi. Toplantıya ve panele, Deutsche Bank yöneticilerinin yanı sıra Türkiye’de alışveriş merkezleri yapan ve Türkiye’de yaşayan Hans Otto Nagel de katıldı. Nagel, daha sonra yapılan panelde Türkiye’deki yatırımları hakkında bilgi verdi. Ayrıca, alışveriş merkezlerinin sayısının hızla artması bir gelişmişlik örneği olarak anlatıldı.