Bakan'ın önünde kendini yakmak istedi

Bakan'ın önünde kendini yakmak istedi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katıldığı açılışta, şişedeki benzini üzerine dökerek kendini yakacağını belirten esnafı Bakan Müezzinoğlu vazgeçirdi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, PKK’ya yönelik silah bırakma çağrısının eyleme dönüşmesi gerektiğini belirtirken, "Artık silahı mutlaka bırakılması gerekir. Terörün bitmesi, sokaklara huzur ve güvenin gelmesi, bölge insanının yarınlarına ait hedeflerini koyabilmesi, yatırımcının o bölgenin güvenli bir bölge olduğuna kanaatinin oluşması lazım" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi temel atma töreni sırasında uzun süreden beri üniversitenin yaşam merkezinde kiracı olarak bulunan ve sorunlarla karşılaştığını belirten esnaf Şahbaz Şahin üzerine benzin dökerek kendini yakmak istedi.

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, bu sabah Edirne’ye geldi. Kapıkule Sınır Kapısı gümrük girişindeki araziye yapılacak TIR parkı temel atma törenine katılan Müezzinoğlu’nu Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu karşıladı. Tören öncesinde Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yönelik silah bırakmayı ele alacağı kongre çağrısını değerlendirirken, söylemden öte artık eyleme geçirilerek silahların bırakılması gerektiğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, şöyle dedi:

"Türkiye’nin yaklaşık 30-35 yıldır çok önemli bir sorunu, hem can kayıpları açısından hem de ekonomik dinamiklerimiz açısından çok temel bir problemi çok sıkıntılı da olsa çözüm üretilmeye çalışılıyor. Son 3-4 yıldır çözüm sürecinde hem Cumhurbaşkanımız hem de hükümet çok önemli kararlar almaya gayret gösteriyor. Son dönemde zaman zaman sıkıntılı da olsa süreçler olabildiğince çözüme yönelik sağlıklı gitmeye çalışıyor.

Dün itibariyle atılan adımlar söylem anlamında önemli 77 milyon ülke insanını geleceğe daha çok güvenle bakması, kardeşlik duygusunun gelişmesi, ülkenin 2023 vizyonunu daha sağlıklı planlaması adına önemli bir süreç. Söylemden öte eylem önemli, eylemde de artık silahı mutlaka bırakılması, terörün bitmesi, sokaklara huzur ve güvenin gelmesi, bölge insanının yarınlarına ait hedeflerini koyabilmesi, yatırımcının o bölgenin güvenli bir bölge olduğuna kanaatinin oluşması lazım. Bütün bunlar tabi önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde yine sıkıntılı olmamasını arzu ettiğimiz ama çok da kolay hadi her şey bitti diyebileceğimiz bir süreç değil. Samimiyet, gayret, kardeşlik, gayret bu işi çözecektir. Terörün olmadığı bir Türkiye 2023 vizyonunu hedeflediğimizden daha hızlı ulaşabileceğimiz bir süreç olacak. Bu yıl itibariyle Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünü kutluyoruz. Çanakkale Zaferindeki bağımsızlık ruhuyla verilen mücadele neyse bundan sonraki süreçte de muasır medeniyet seviyesi üzerindeki hedefe gitme mücadelesi hep birlikte o ruhla olacak. o ruhun alt yapısı büyük oranda oluşturuldu, ümit ederim zedelenmez, ümit ederim birileri farklı oyunlar peşinde koşmaz."

TIR KUYRUKLARI TARİH OLACAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Kapıkule Sınır Kapısı gümrük girişinde kuyrukları önleyecek TIR parkının temeli atıldı. Yaklaşık 4 ay sürecek inşaatla ilgili bilgi veren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

"TOBB olarak 2009 yılında modernize etmiş olduğumuz Kapıkule Sınır Kapısı’nı hizmete açmıştık. Şimdi de sınır kapımızın hemen yanı başında faaliyet gösterecek TIR parkını temel atma törenindeyiz. 2009 yılından bu yana bugünü bekliyoruz. Bu tesisi hayata geçirmek için çabalıyoruz. Ne yazık ki, 6 yıldır bunu başaramadık. Kamuoyunu buna ikna edemedik. Ama bugün anlayış farkı ortaya çıktı. Kapıkule Sınır Kapısı Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci büyük sınır kapısı. 2014 yılında Kapıkule’de toplam 480 bin TIR geçiş yaptı. Yani Kapıkule Türkiye’nin ihracatının ve dış ticaretinin yükünü çekmiş. Zaman zaman hepiniz şahit oluyorsunuz. Hafta sonu televizyonlarda haber olan konu Kapıkule’de kilometrelerce bekleyen TIR kuyruklarıdır. Bu kuyruklardan dolayı Türk özel sektörü olarak bizlerinden de maliyetini artırıyordu. Yine bu kuyruk sebebiyle Avrupa ülkelerinde takograf cezası yiyorlardı. Bu TIR parkı hem TIR sürücülerine, hem diğer araçların hem de Edirnelileri sıkıntıya sokuyordu."

TIR sürücülerinin eziyet çekerek sırada beklediğini anlatan Hisarcıkluoğlu, TIR sürücülerinin daha rahat edeceği modern bir yapıya kavuşacaklarını kaydederek, şöyle dedi:

"Mallarımızı Avrupa ülkelerine taşıyan şoförlerimiz en insani ihtiyaçlarını bile maalesef gideremiyordu. Allah aşkına 3-4 gün bir yerde beklemek zorunda kalacaksınız ama lavabo ihtiyacını giderebilecek bir yer yoktu. Çok açık söylüyorum. Bu çağ dışı görüntü ne ülkemize, ne Edirne’ye bir Türkiye’nin batıya açılan kapısına yakışmıyor. Ama artık temelini atacağımız bu tesisle birlikte bu görüntüler inşallah sona erecek. Bu çağdışı manzara sona erecek. TIR’larımız Avrupalı muadilleriyle aynı standartlarda modern bir parka kavuşacak. TIR parkı otomasyon sistemi ile çalışacak. Parka giren her şoför eline alacağı çağrı cihazı ile bu cihaza park edeceği yeri görecek. Parkta yer aramayacak. Ve çağrı cihazı ile ne zaman yola çıkacağını görebilecek. Ve kendisine sıra yaklaştığı zaman çağrı cihazı uyarı verecek. Şoförlerimiz için duş dahil olmak üzere her türlü ihtiyaçlarını giderebilecek mekanlar bu tesiste olacak."

TIR PARKI İÇİN 4 SENE UĞRAŞTIK

SağlıkBakanı Mehmet Müezzinoğlu 4 yıldar TIR parkının yapılması için verdikleri uğraşın temel atma aşamasına geldiğini söyledi. Haziran genel seçimleri hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, şöyle denildi:

"İnşallah 7 Haziran’da seçime gidiyoruz. Burada yine seçimlerde milli iradenin gücü görülecek ve milli iradeden güç alanlar milli iradenin hak ve hukukunu koruyan bir duruşla, milli iradeden gücü alıp da belirli güç odaklarının iradesini kullanan bir anlayış değil tam aksine milleti merkeze alan, milletin hak ve hukukunu merkeze alan ve 77 milyon ülke insanının yarınlarını bugünden daha güçlü yapma derdini merkeze alan bir anlayışla inşallah ülkemiz daha sağlıklı, istikrarlı 2023 vizyonuna yürüyecek. İstiyoruz ki, gayri safi milli hasılası 20 bin dolarları aşmış bir ülke olsun. İstiyoruz ki, milli bütçesi 2 trilyonu yakalamış bir ülke olsun. İstiyoruz ki, birilerini örnek olarak gösteren değil birilerin örnek aldığı bir ülke olabilelim. Ekonomisi, sosyal dokularıyla, birlik ve beraberliği ile bölgenin merkezi olabilmiş ve bunu tarihi geçmişte başardığı gibi tarihi geleceğe taşıyabilen bir bölgeden güçlü ülkesi olabilmek. Bunu ancak birlik ve beraberlikle başarabiliriz. Birbirimize daha çok değer vermekle başarabiliriz. Birbirimizi daha çok sevmekle başarabiliriz. Ayrıştıran, çatıştıran ve küçük hesapların peşinde koşan bir anlayışla geçtiğimiz 50’li yıllara baktığımızda başaramadık ve bedellerini ödedik. Hep ayrıştırmanın, çatıştırmanın bedellerini ödedik. Sağ-sol bedellerini ödedik. Sağcı mısın, solcu musun, laik misin, cumhuriyetçi misin, sucu musun, bucu musun? Farklılıkların çatışmasının bedellerini ödedik. Biz artık bedel ödeyen değil, birlikte zenginliklerin peşinde koşan, birlikte medeniyetin peşinde koşan, birlikte kazanan birlikte dünyaya örnek projeler üreten, dünyanın örnek gösterdiği bir millet, bir ülke hedefine beraber koşabiliriz. 77 milyon ülke insanının kardeşliği ile koşabiliriz."

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ve protokol üyeleri TIR parkının temelini attı.