Baker Mckenzie’nin Küresel Mali İşlemler Tahmin Raporu Umut Verdi:

Baker Mckenzie’nin Küresel Mali İşlemler Tahmin Raporu Umut Verdi:

Küresel mali işlemler tahmin raporu Türkiye'de 2014'te 11,3 milyar dolar olan Türkiye'deki birleşme ve satın almaların toplam değerinin 2015 sonunda 9,8...

Küresel mali işlemler tahmin raporu Türkiye'de 2014'te 11,3 milyar dolar olan Türkiye'deki birleşme ve satın almaların toplam değerinin 2015 sonunda 9,8 milyar dolara düşeceği, 2018'de ise 16,1 milyar dolar ile zirve yapacağı öngörülüyor.

Uluslararası hukuk firması Baker & McKenzie; Oxford Economics işbirliği ile hazırladığı ve dünyanın 37 ülkesindeki şirket birleşme ve satın almaları ile halka arzların projeksiyonunu sunduğu "Küresel Mali İşlemler Tahmin Raporu'nu yayımladı. Baker & McKenzie'nin Türkiye'deki üye ofisi Esin Avukatlık Ortaklığı ise küresel tahminler bağlamında Türkiye'ye özel bir rapor hazırladı. Küresel mali işlemlerin temel verileri önümüzdeki üç yılda birleşme, satın alma ve halka arzların güçlü yükselişinin süreceğine işaret ediyor. Küresel ekonomik büyümenin hız kazanacağı beklenirken temel ülkelerdeki hisse senedi piyasalarındaki düşük hisse oranlarının ve kolay kredi koşullarının artma ivmesinin süreceği tahmin ediliyor.

Baker & McKenzie'nin projeksiyonuna göre küresel birleşme ve satın almalar ile halka arzlar 2017'de gelişmiş pazarlarda, 2018'de ise gelişmekte olan pazarlarda en yüksek seviyelerine ulaşacak. Aynı tahmine göre birleşme ve satın alma işlemleri 2015'te 2,7 trilyon dolara, 2016'da 3 trilyon dolara, 2017'de ise 3,4 trilyon dolara ulaşacak.

Raporun Türkiye verilerine bakıldığında 2015'teki politik belirsizliklerin ve yılın ilk yarısındaki seçim atmosferinin yılın ikinci yarısını etkileyeceği görülüyor. Hükümetin kurulmasının ardından gayrisafi yurtiçi hasılanın, hisse fiyatlarının ve mali işlemlerin artacağı tahmin ediliyor. Raporda, 2014'te 11,3 milyar dolar olan Türkiye'deki birleşme ve satın almaların toplam değerinin 2015'te 9,8 milyar dolara düşeceği, ancak 2018'de ise 16,1 milyar dolar ile zirve yapacağı öngörülüyor. Aynı şekilde 2014'te 264 adet olan birleşme ve satın alma işleminin 2018'de 350 adede çıkacağı belirtiliyor.

Türkiye'deki halka arzlarda da benzer bir eğilim gözleniyor. 2014'te 310 milyon dolar olan halka arzların toplam değerinin 2015 sonunda 742,2 milyon dolara, 2018'de ise 1.395 milyon dolara ulaşarak zirve yapması bekleniyor.

Raporun bulgularını değerlendiren Baker & McKenzie üye firması Esin Avukatlık Ortaklığı ortaklarından avukat Eren Kurşun, "Önümüzdeki yıllarda birleşme ve satın almaların hızlanacağına işaret eden pek çok etmen var. Hükümetin kurulmasıyla birlikte Türkiye de bu dalgada en önemli rollerden birini oynayacak. Güçlenen dolar sebebiyle fiyatlar daha makul seviyelere gelecek ve dolayısıyla özellikle stratejik yatırımcılar için son derece cazip fırsatlar doğacak" dedi.

Raporda aktarılan küresel büyümeye ilişkin görüş bildiren Baker & McKenzie Birleşme ve Satın Almalar Küresel Başkanı Tim Gee ise, "Şirketler için, stratejik önemde ve sınır ötesi birleşme ve satın almaların fırsat penceresi şu anda açık. 2017'ye kadar yapısal dinamikler, hisse fiyatı gibi konjonktürel trendler ve GSYİH büyüklüğü gibi ekonomik koşullar mali işlemler için uygun bir zemin oluşturacak. Daha da önemlisi olumlu iş atmosferi geri geldi; CEO'lar stratejilerini sürdürme inancına sahipler ve hisse senedi piyasaları da bunu ödüllendiriyor" yorumunda bulundu.

Bulgulara göre Amerikan ve Avrupalı şirketlerin yeni işletme satın almak için kullanacakları nakit sermaye birikimleri de büyümenin anahtarı olacak.

Raporda Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkması, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması, Çin'in hızla düşen yatırımları, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz oranlarını beklendiğinden hızlı artırması gibi potansiyel risklerin küresel birleşme ve satın almalardaki büyümeyi negatif yönde etkileyebileceği belirtiliyor. Rapora göre altı makroekonomik küresel trend tahminleri belirleyecek: Aşırı gevşek para politikası, çalışma koşullarının normalleştirilmesi, güçlü Amerikan doları, Çin ekonomisinin yavaşlaması, düşük fakat yükselen petrol fiyatları ve yapısal reformlar, birleşme ve satın almalara uygun ortam yaratılmasına kaynaklık edecekler. Sonuçta, gelişmiş ekonomiler gevşek para politikaları ve düşük petrol fiyatlarıyla desteklenmiş mali işlemlerdeki kolektif büyümeye dayanak olurken birçok küçük ve gelişmekte olan ekonomi ise dramatik bir büyüme gösterecek.

Küresel Mali İşlemler Tahmin Raporu'na göre uzun dönemde en güçlü gelecek vaat eden sektörler sağlık, telekomünikasyon ve finansal hizmetler. Raporda tüketici malları, hizmet, teknoloji ve ilaç sektörlerinin büyümeyi koruyacağı; kamu hizmet sektörü ve kâr amacı gütmeyen organizasyon ve hizmetlerin birleşme ve satın alma açısından ağır sektörler olduğu; hammadde, sanayi ve enerji sektörlerinin ise trendin altında kalacağı tahmin ediliyor.

Baker & McKenzie'nin hazırladığı rapor; ülkelerin birleşme satın alma ve halka arzlar bakımından cazibelerinin 10 puan üzerinden değerlendirildiği bir gösterge de içeriyor. Göstergedeki puanlar; genellikle yüksek birleşme satın alma ve halka arz etkinliği ile ilişkili 10 temel ekonomik, finansal ve mevzuatsal faktörün ağırlıklandırılmış ortalaması ile elde ediliyor. Hong Kong'un 9,3 puanla yatırım için en cazip ülke olduğu listede Hong Kong'u Singapur, İsviçre, Hollanda ve İsveç takip ediyor. Türkiye ise 2,9 yatırım puanıyla 29'uncu sırada.

Kaynak: İHA