Bakü-Tiflis-Kars arasına demiryolu

Bakü-Tiflis-Kars arasına demiryolu

Bakü-Tiflis-Kars arasında yapılan demiryolunda ilk kaynak yapıldı.

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı, Bakü-Tiflis- Kars (BTK) demiryolu hattı üzerinde ilk rayın döşenme ve kaynak yapma törenine katıldı.

BTK tünel yapımı süren Kars'ın merkeze bağlı Mezra Köyü yakınlarında ilk ray döşeme ve kaynak yapma törenine Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı ile Vali Eyüp Tepe, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Ak Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç, Azerbaycan'ın Türkiye Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, ilgili daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı törende yaptığı konuşmada, bu projenin üç ülkenin insanlarını birbirlerine daha da yaklaştıracağını bildirdi. George Kvırıkkashvılı, üçlü zirvede alınan kararlar sayesinde BTK demiryolu projesinin daha da hızlanacağını belirtti.

Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov da tarihe bir güne tanıklık ettiğini ifade etti. Asya'yı Avrupa ile birleştirecek demiryolu projesinin önemine değinen Mamadov, bu raylardan insanların yolcu olarak bir ülkeden diğer ülkeye gidebileceklerini, iş adamlarının bu koridordan çok yararlanacaklarını söyledi.

Bakü'den çıkan Gürcistan sınırı Marapta'ya oradan Gürcistan -Türkiye sınırına kadar olan hattın büyük bir kesiminin tamamlandığını anımsatan Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kars'tan 73 kilometrelik hattın 24 kilometresinde tünel yaptıklarını bildirdi. Tarihi dokuya ve Zengel Kalesine zarar vermemek için demiryolu güzergahını değiştirdiklerini anlatan Bakan Yıldırım, 2 hatlı, elektrikli ve çok gelişmiş bir demiryolunu bölgeye kazandırmaya çalıştıklarını belirtti. Projenin sadece üç ülkeyi değil Orta Asya Cumhuriyetlerini ilgilendirdiğine işaret eden Bakan Yıldırım, konuk bakanlarla ray birleştirme ve ilk kaynak yapıldı. İlk rayın üzerine çıkan üç bakan fotoğraf çektirdi. Bakan Yıldırım ve Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Mamadov, törende davul- zurna çalanlara bahşiş verdi.