Balıklıova Sakinleri Yıkım Kararını Protesto İçin Chp İl Binasını Bastı

Balıklıova Sakinleri Yıkım Kararını Protesto İçin Chp İl Binasını Bastı

İzmir'in Urla ilçesinde Kıyı Kanunu'na aykırı ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle belediye tarafından yıkım kararı alınan evlerin sahipleri CHP İzmir...

İzmir'in Urla ilçesinde Kıyı Kanunu'na aykırı ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle belediye tarafından yıkım kararı alınan evlerin sahipleri CHP İzmir İl Başkanlığı'nı bastı.

İzmir'in Urla ilçesinde 25 yıl önce kiraladıkları arsalara yaptıkları evlerin Kıyı Kanunu'na aykırı ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle Urla Belediyesi tarafından yıkım kararı alınan 74 ev için, ev sahipleri Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı'nı bastı. Vatandaş Yusuf Altun, "CHP halktan bir parti olduğunu emekten yana bir parti olduğunu her yerde söylerken, bugün işte burada il binasında bunu sınamaya geldik" dedi.

Özel İdare'nin kapatılmasıyla birlikte, İzmir Valiliği bünyesinde kurulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından Urla Belediyesi'ne devredilen Balıklıova Mahallesi'ndeki 74 ev için Urla Belediye Encümen Üyeleri, evlerin Kıyı Kanunu'na uygun olmadığı ve inşaat ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle boşaltılarak yıkılmasına karar verdi. Bu kararın verilmesinden sonra farklı şekillerde haklarını arayan ev sahipleri bu kez Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığını bastı. Yaklaşık 100 kişilik bir Grup haklarını aramak için CHP İzmir İl Başkanlığına gelerek burada oturma eylemi yaptı. Gündüz başlayan eylem gece de devam edince CHP İzmir İl Yönetimi gece saatlerinde toplanma kararı aldı. Toplantıya daha sonra CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da eşilik etti. CHP il binasında yürütülen eylemin gece geç saatlere sarkması bazı vatandaşların il binasında uyumasına neden oldu. Vatandaşlar evlerimizi yıkacaklarsa bizde burada yatıp kalırız diyerek tepkilerini ortaya koydu.

Tepkisini ortaya koymak ve CHP il yönetiminden destek almak umuduyla CHP il binasına gelen vatandaşlardan Yusuf Altun, bir sonuç elde edene kadar burada kalacaklarını aktardı. Altun, "Bugün burada olmamızın sebebi Balıklıova'daki 74 ailenin evleri ile ilgili verilen yıkım kararını ve topraklarından sürgün edilmesi kararını protesto etmek. Saat 14.00 da buraya geldik, yaklaşık on saattir buradayız. Günlerce de burada kalsak sorunumuzu çözene kadar burada duracağız. İl yöneticilerinin, il başkanının yada milletvekillerinin bize yönelik söyledikleri, bizi oyalamak yönündeki hiçbir ifadeye aldırmayacağız. Gerekirse evimizi buraya taşıyacağız. Evimizin yıkılması demek bizim sokağa atılmamız anlımına geldiğine göre bizde bunun bir provasını yapıyoruz. Sokakta kaldığımız an nasıl yaşayacaksak bugün de burada il binasında böyle yaşıyoruz. CHP halktan bir parti olduğunu emekten yana bir parti olduğunu her yerde söylerken, bugün işte burada il binasında bunu sınamaya geldik, bunu sorgulamaya geldik. İl yöneticileri ile yaptığımız görüşmeler devam ediyor, umuyor ve diliyorum ki bu sorun sabaha kalmaz çözülür, aksi taktirde biz günlerimizi burada geçireceğiz" diyerek sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını istedi.

"OYUMUZUN KARŞILIĞINDA EVLERİMİZİ YIKACAK"

87 yaşındaki Halis Soyuyüce, sokaklarda ölmek istemediğini dile getirirken evini yıktırmayacağını ifade etti. Soyuyüce, "Evimi yıkacaklar, biz oy verdiğimiz için yıkacaklar. Oy vermeseydik onlara yapmayacaklardı. Kazanmasaydı yapamayacaktı. Ama biz oy verdik kullandık oyumuzu o da şimdi oyumuzun karşılığı evlerimizi yıkıyor" dedi.

Yaklaşık 28 yıldır burada yaşadıklarını ifade eden Emine ve Rasim Özcan çifti ise belediye ne zaman bunlara geçti rahatımız kaçtı diyerek tepkilerini ortaya koydu. Özcan çifti, "Elektriğimizi suyumuzu veriyoruz. Oyumuzu dahi CHP'ye verdik, CHP bunu yapsın diye mi verdik? Kadın daha gelirken ilk önce gözünü bize dikti. Orada Kıyı Kanunu dedi o kadar villa var onları görmedi. Geldi bizim küçücük gecekondularımızı, tahta barakalarımızı yıkmaya kalktı. Biz bunlar yıkılırsa biz nerede kalacağız? Biz gariban insanlarız, geldi küçücük lokma gördü bizi yutmaya çalışıyor. Acısın vicdan sahibi olsun yapmasın bize bu kötülükleri, çok rica ediyorum ondan vicdanının sesini dinlesin" diyerek Urla Belediye Başkanına seslendi.

Kaynak: İHA