Balkan Tarım Kongresi Edirnede yapılacak

Balkan Tarım Kongresi Edirnede yapılacak

Trakya Üniversitesi 8-10 Eylül 2014 tarihleri arasında Edirne’de düzenlenecek Balkan Tarım Kongresi'ne ev sahipliği yapacak. Kongreye; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi, Bulgaristan Plovdiv Tarım Üniversitesi...

Trakya Üniversitesi 8-10 Eylül 2014 tarihleri arasında Edirne’de düzenlenecek Balkan Tarım Kongresi'ne ev sahipliği yapacak. Kongreye; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi, Bulgaristan Plovdiv Tarım Üniversitesi ve Trakia Üniversitesi ile Yunanistan Trakya Demokritus Üniversitesi destek veriyor.

Düzenleme Komitesi Başkanı ve Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya yaptığı açıklamada, Balkan Tarım Kongresi'nin sadece tarımda bilimsel anlamda işbirliğini artırmaya ve bilimsel konuları tartışmaya yönelik bir toplantı olmadığını söyledi. Kaya, ''Balkan coğrafyasının esas geçim kaynağı tarımsal üretimdir. Bu nedenle bölgesel ticareti artırmak, bölgenin öne çıkan ürünlerinde ve konularında yüksek potansiyelleri ortaya koymak çok önemliydi. Kongremiz bu amaçlara ulaşmaya doğrudan hizmet edecek." dedi. Tarım sektörünün tüm alanlarında işbirliği imkanları oluşturularak, gerek üreticilerin, gerekse bu bölgede yaşayanların gelirlerini artıracak yeni çalışmaları ve politikaları belirlemeyi hedeflendiklerini kaydeden Kaya, ''Bu nedenle kongremize dünyanın her yerinden yoğun bir ilgi var." diye konuştu.

Kongreye, Türkiye ve diğer Balkan ülkelerinin yanı sıra 25 farklı ülkeden çok sayıda üniversite, tarımsal kuruluşlarının temsilcileri ve öğretim üyeleri ile araştırmacılar katılacak. Doç. Dr. Yalçın Kaya, kongrenin açılışı ile ilgili de şu bilgileri verdi:

"'Kongremizin açılışında tüm Balkan ülkelerinden temsilciler öncelikle kendi ülkelerinin tarımsal durumu ve potansiyellerini anlatan sunumlar yapacak. Daha sonra 22 davetli konuşmacı, yapılacak 5 farklı oturumda tarla ve bahçe bitkileri, havyacılık ve gıda gibi konularda bilgiler verecek. Kongrede 160 dolayında bilim adamı ve araştırmacı ise kendi uzmanlık alanlarında sunumlar yapacak. Ayrıca 650 dolayında poster bildiri olmak üzere, kongrede toplam 830 bildiri sunulacak. Kongreye 700'den fazla katılımcıyla bugüne kadar ülkemizde tarımsal alanda yapılan en büyük bilimsel toplantı olacak."

Balkan Tarım Kongresi'nin Onursal Başkanlıklarını Bulgaristan Tarım Bakanı ve Plovdiv Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dimitar Grekov, yine Bulgaristan'ın bir önceki Tarım Bakanı ve Stara Zagora Trakia Üniversitesi'nden Prof. Ivan Stankov, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek yapacak.

CİHAN