Baltalı Göleti 4 Yıl Süreyle Amatör Ve Ticari Balıkçılığa Kapatıldı

Baltalı Göleti 4 Yıl Süreyle Amatör Ve Ticari Balıkçılığa Kapatıldı

Yaklaşık iki ay önce 40 bin adet Abant alasının bırakıldığı Uşak Banaz ilçesine bağlı Batalı köyü yakınlarında Baltalı Göleti 4 yıl boyunca amatör ve ticari balıkçılığa kapatıldı.

- Yaklaşık iki ay önce 40 bin adet Abant alasının bırakıldığı Uşak Banaz ilçesine bağlı Batalı köyü yakınlarında Baltalı Göleti 4 yıl boyunca amatör ve ticari balıkçılığa kapatıldı.

Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü, hazırladığı proje ile Türkiye’de ilk defa bir gölete 40 bin adet Abant Alası bırakmıştı. Yaklaşık iki ay önce gerçekleştirilen balıklandırma çalışmasına Milli Parklar Bölge Müdürü ile Uşak Valisi de katılmış ve Doğa Koruma ve Milli Parkalar Genel Müdürlüğü, Trabzon Üretim Tesisleri’nde üretilen 40.000 Abant Alası Baltalı Göleti’ne bırakılmıştı. Olta Balıkçılığı Federasyonu ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında gölet avcılığa 4 yıl süreyle kapatıldı.

Olta Balıkçılığı federasyonu Başkanı İsmail Atalay, av yasağı kararının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan tebliğ ile alındığını ifade ederek “4 yıl süre ile amatör ve ticari balıkçılığa kapatılan Baltalı Göletine bırakılan 40 bin Abant Alası popilasyonunun artması bekleniyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürlüğü tarafından Tematik Tabiat Parkı olarak projelendilmesi süren Baltalı Göletinin 4 yıllık av yasağı uygulanmaya başlandı. Baltalı göletinde uygulanan proje Türkiye’de ilk defa kapalı bir alanın Abant Alası ile balıklandırılmasıdır. Bu yönü ile ava kapatılması sürdürülebilirliği açısından son derece yerinde bir karardır. Federasyon olarak bizde bu kararı destekliyoruz ve Abant Alasının söz konusu gölette yerleşimi açısından elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

Olta Balıkçılığı federasyonu Başkanı İsmail Atalay, av sezonu ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde ise, “Tüm amatör balıkçıları yakından ilgilendiren 4 yıl süre ile geçerli olacak olan 3/2 tebliğ Bir Eylül’den geçerli olmak üzere Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Özellikle bazı balıkların boy ve limit yasaklarında önemli değişiklikler var. Sazan ve Turna balığının 10 olan günlük avlanma limitleri 5 e düşürülür iken yemlik balıklar içerisinde yer alan Gümüş Balığı popülasyonda yarattığı sıkıntılardan dolayı potansiyel zararlı balıklar listesine yer aldı. Doğal alabalık avlanma boyu 5 cm arttırılarak 25 cm. oldu. Denizlerde ise son günlerde üzerinde çipura, levrek, lüfer ve kalkan balıklarının boy limitleri 5 ile 7 cm oranında arttırıldı. Federasyonumuz Bilim Kurulu tarafından hazırlanan tebliğ revizyon raporunun büyük ölçüde dikkate alındığını görmekle birlikte tebliğin 4 yılda bir hazırlanması ile ilgili çekincemelerimizin dikkate alınmadığını gördük” dedi.

BALTALI GÖLETİ 4 YIL SÜREYLE AMATÖR VE TİCARİ BALIKÇILIĞA KAPATILDI

BALTALI GÖLETİ 4 YIL SÜREYLE AMATÖR VE TİCARİ BALIKÇILIĞA KAPATILDI