Bamya Hasadı Başladı

Bamya Hasadı Başladı

Çukurova ve Osmaniye'de çiftçinin alternatif ürün olarak yöneldiği bamyanın hasadına başlandı.

Çukurova ve Osmaniye'de çiftçinin alternatif ürün olarak yöneldiği bamyanın hasadına başlandı.

Türkiye'nin ilk bamya hasadının yapıldığı Osmaniye" de, çiftçilerin tarlada kilogramı 6 liraya, halde toptan olarak 4-5 liraya verdikleri bamyanın fiyatı 7-9 liradan tezgâhlarda yerini almaya başladı.

Geleneksel tarımdan beklediğini bulamayan yöre çiftçisi, alternatif ürün olarak yöneldiği bamyanın ilk hasadından havaların serin gitmesinden dolayı verim alamadı. Çukurova'da sebze yetiştiriciliğinin geleneksel tarıma göre daha kazançlı olmaya başladığını vurgulayan Çiftçi Reşit Açıkgözoğlan, tarım makineleriyle hasadı yapılamayan bamyanın hasadının çok zor olduğu için doğu ve güneydoğu illerinden gelen tarım işçileri tarafından hasat edildiğini söyledi. Reşit Açıkgözoğlan, şunları kaydetti: "Toplaması oldukça zor ve zahmet isteyen bamyanın hasadında genellikle kadınlar ve çocuklar çalışıyor. Tarım işçileri, topladıkları mahsulden yevmiyelerini aldıktan sonra bize az bir kar kalıyor. Tarlanın dönümünü bir ürün için 200 ila 400 lira arasında kiralıyoruz. Bu sene havalar serin gittiği için beklediğimiz altında ürün alırsa zarar etme ihtimalimizde var. He akşam hava tahin raporlarından gözlerimiz alamıyoruz. Bamya da verimin artması için havaların sıcak olması lazım ki bir iyi kaliteli ürün alalım. Havalar sıcak gitmezse bamya üreticileri bu sene sıkıntıya düşebilir."

48 dönüm arazide ektiği bamyadan dönüm başına 175-200 kilogram ürün almayı beklediklerini belirten Açıkgözoğlan, "Osmaniye'de yetişen sezonun ilk bamyasını başta çevre iller olmak üzere Türkiye geneline gönderiyoruz. Haziran ayı ortasında başladığımız hasat, hava durumuna göre ekim, kasım ayına kadar devam edecek." diye konuştu.

Kaynak: CİHAN Haber Ajansı