Barajlar taşma noktasına geldi !

Barajlar taşma noktasına geldi !

İstanbul'a su sağlayan barajların çoğu kapak açacak noktaya geldi.

İstanbul’da son 4 yılın en yüksek seviyesine yükselen barajlar, 95,42 seviyesine ulaşarak kapak açacak noktaya geldi.

Kış aylarında etkili olan yağış nedeniyle yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Alibeyköy Barajı havadan görüntülendi. Alibeyköy Barajı’nda bulunan tarihi Mağlova Kemeri Temmuz ayında yüzde 20’lere kadar düşen su seviyesi nedeniyle gün yüzüne çıkarken, Mart ayı itibariyle tarihi kemer sular altında kaldı.

İstanbul’da kış aylarında etkili olan yoğun kar yağışı barajları son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştırdı. İstanbulluların su ihtiyacını karşılayan barajlar yoğun yağışların etkisiyle yüzde 95,42 seviyesine yükselirken, yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşan Alibeyköy Barajı İHA tarafından havadan görüntülendi.

Yaz aylarında sıcaklığın yükselmesi ile etkili olan kuraklık, İstanbul’daki barajların doluluk oranlarını dip seviyelere düşürmüştü. Şehrin su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su seviyesi yaz aylarında yüzde 20’nin altına inerken, yaşanan kuraklıktan Alibeyköy Barajı da etkilenerek, tarihi Mağlova kemerinin tamamı gün yüzüne çıkmıştı.

“TARİHİ MAĞLOVA KEMERİ SULAR ALTINDA KALDI”

Ancak kış aylarında etkili olan yoğun yağışlar İstanbulluların yüzünü güldürdü. Artan yağışlarla beraber İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 95,42'ye çıkarak nihai 4 senenin en yüksek seviyesine ulaştı. Yaz aylarında doluluk oranı yüzde 20'nin altına düşen Alibeyköy Barajı da yağışlarla beraber yüzde 100 seviyesine yükseldi. Barajın içerisinde yaz aylarında hayvanların otladığı Mağlova kemerinin büyük bir kısmı sular altında kaldı. Havadan çekilen görüntülerde, Mağlova Kemeri’nin büyük bir kısmının ve ağaçların sular altında kaldığı görüldü.

İSTANBUL'UN 9 BARAJI YÜZDE 90 SEVİYESİNİ GEÇTİ

İstanbul Su ve Kanalizasyon (İSKİ)’nin verilerine göre, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Alibeyköy, Kazandere, Elmalı, Darlık ve Istrancalar barajları yüzde 100'lük doluluk oranına ulaştı. Ömerli, Papuçdere, Büyükçekmece ve Terkos barajlarında ise nispet yüzde 90'ın üzerine çıkarken, Sazlıdere barajında doluluk yüzde 75,62 olarak ölçüldü.

“YAZIN SU SIKINTISI ÇEKMEYİZ”

Su seviyesinin nihai 4 senenin en yüksek seviyesine geldiğini gören bazı vatandaşlar oltaları ile göle koştu.
Yaz aylarında İstanbullular olarak su sıkıntısı çekmeyeceklerini belirten Aslan Baltacı, “Yazın göl’ün su seviyesi sıfıra düşmüştü şuan on metre kadar yükselmiş olması gerekiyor. Ben Terkos barajına da gittim ve doluluk oranını gördüm. Bütün barajlarımız gayet dolu gözüküyor. Ben bu yıl yaz aylarında su sıkıntısını çekmeyeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Kış aylarında devamlı Alibeyköy barajına gelerek balık tuttuğunu ifade eden Emre Akçı, “Yazın bu baraja piknik yapmaya geldiğimde, uyarı levhaları ve su kemerinin olduğu bölge kupkuruydu. Karlı ve yağmurlu havalardan sonra balığa çıkmak iyi oluyor. Sessiz ve sakin bir yer burası, kafa dinlemek için çok uygun” şeklinde konuştu.

Barajların ayrı ayrı doluluk oranları ise şöyle:
"Ömerli: 96,37
Pabuçdere: 93,11
Sazlıdere: 75,62
Büyükçekmece: 97,70
Alibeyköy: 100,00
Terkos: 98,63
Kazandere: 100,00
Elmalı: 100,00
Darlık: 100,00
Istrancalar: 100.00".