Baro Başkanından, 'Cezaevleri Boşaltılıyor' İddiası

Baro Başkanından, 'Cezaevleri Boşaltılıyor' İddiası

MANİSA Barosu Başkanı Ali Arslan, hükümlülerin açık cezaevlerine geçiş ve denetimli serbestlikten yararlanması için geçen sürenin 10'da 1'ine düşürülmesi...

MANİSA Barosu Başkanı Ali Arslan, hükümlülerin açık cezaevlerine geçiş ve denetimli serbestlikten yararlanması için geçen sürenin 10'da 1'ine düşürülmesi ile ilgili düzenlemenin, kapasitesinin üzerinde dolu olan cezaevlerini boşaltmak amacıyla yapıldığını öne sürdü.

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik değişikliği ile hükümlülerin kapalı cezaevinden açık cezaevine geçiş süresi yarı yarıya indirildi. Yönetmeliğin önceki halinde cezalarının 5'te 1'ini iyi halli olarak çeken hükümlülerin açık cezaevine geçişi öngörülürken değişiklikle bu oran 10'da 1'i olarak düzenlendi. Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, bu değişikliği adı konulmamış bir af olarak yorumladı.

Baro Başkanı Arslan, değişikliğin yapılma sebebinin cezaevlerindeki doluluk olduğunu öne sürüp, bunun aşağıya çekilmesi için düzenleme yapıldığını söyledi. Arslan, "Ülke genelinde cezaevlerinin tamamında kapasitesinin üzerinde bir doluluk oranı var. 15 kişilik koğuşlarda 20'şer kişi kalıyor, mahkumlar yerlere yatak sererek cezalarını çekiyor. Cezaevlerinin koşulları çok sağlıksız. Daha önce cezasının 5'te 1'ini yatanın dışarıya çıkması söz konusu iken süre 10'da 1'ine düşürüldü. Bu bir anlamda tutuklu olan kişilerin içeride yatacağı süreyi kısaltmış, tahliyeleri öne çekmiş oldu. Ama bunun asıl gerekçesi cezaevlerinde çok sayıda hükümlünün olması ve kapasitenin üstüne çıkılmasıdır" diye konuştu.

DOSYALAR HAZIRLANMAYA BAŞLADI

Ceza infaz savcılarının dosyalar üzerinde çalışmaya başladığını kaydeden Baro Başkanı Arslan, Manisa Cezaevi'nde de kapasitesinin üzerinde mahkum kaldığını bildirdi. Baro Başkanı Arslan, "Bütün illerdeki cezaevlerinde infaz savcıları bu konuyla ilgili dosyalar üzerinde inceleme yapıyor. Manisa'da da bunun yapıldığını biliyoruz. Hızlı bir şekilde hükümlülerin dosyaları değerlendiriliyor. Hem E Tipi'nde hem de yeni açılan cezaevinde kapasitenin üstünde mahkum ve tutuklu kalıyor. Bu bir anlamda adı konulmamış bir aftır. Daha önce verilen bir hükmü siz infaz yasasında değişiklik yaparak hükümdeki cezayı azaltmış oluyorsunuz. Cezaevlerinde bu kişilerin büyük bir kısmı tahliye olacak" dedi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Doğan Haber Ajansı