Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Davutoğlu: (5)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "AK Parti'nin bu memlekete en büyük vaadi, insan onuruna yakışır bir siyaset ve devlet anlayışını egemen kılmaktır" dedi.

Davutoğlu, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı'nda, Kanal 7 ve Ülke TV ortak canlı yayınında soruları yanıtladı. 

Seçim vaatleri sorulan Davutoğlu, partisinin vaatlerinin seçime yönelik olmadığını söyledi.

AK Parti'nin gelecek perspektifine ilişkin iki metni paylaşmak istediğini dile getiren Davutoğlu, daha önce açıkladığı 100 maddeden oluşan Yeni Türkiye Sözleşmesi'ne değindi. Başbakan Davutoğlu, bu sözleşmeyle nasıl bir Türkiye arzu ettiklerinin informel anayasasını ortaya koyduklarını ve bunu kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

Bu sözleşmeye herhangi bir eleştiri gelmediğini aktaran Davutoğlu, "Nasıl bir anayasa istediğimizi, nasıl bir güçler ayrılığı prensibi benimsediğimizi yazdık. AK Parti'nin bu memlekete en büyük vaadi, insan onuruna yakışır bir siyaset ve devlet anlayışını egemen kılmaktır. Bunun da çerçevesini çizdik. Var mı böyle bir metin diğer liderler tarafından gündeme getirilmiş? Hayır" diye konuştu.

Hükümetin ekonomi alanındaki çalışmalarına da değinen Davutoğlu, 25 Öncelikli Dönüşüm Programı'nı anlattı.

Bu programda bin 350 eylem bulunduğunu, her bir eylemin bir taahhüt olduğunu aktaran Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu eylemlerin içinde ekonominin bütün yapısını dönüştürecek, değiştirecek boyutta bir vizyon var. Türkiye'de son 12-13 yıl içinde olağanüstü bir büyüme sağladık. Nereye giderseniz gidin, her alanda. Muş'ta söyledim, 2002'de üç tane ambulans vardı. Iğdır'da 2002'de bir ambulans varmış. Şimdi her bir ilde 40-50 ambulans var ve kar paletli ambulanslar. Bu olağanüstü bir başarı hikayesi. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde bu aşama büyük bir başarıyla gerçekleştirildi ve Türkiye bir yere geldi. Biz orta düşük gelir grubundan orta yüksek gelir grubuna geçtik, şimdi yüksek gelir grubuna sıçramamız lazım. Bu da ne yolla olur? İnsan unsurunun kalitesini yükselteceğiz, niteliklerini, yani eğitim ağırlıklı gelişme. Diğer taraftan ekonominin katma değerini arttıracak teknolojik alt yapıyı geliştirecek ve ekonominin doğasını değiştirecek adımlar. Zaten sosyal destek programları çerçevesinde ortaya koyduğumuz çok geniş bir perspektif, uygulamalar var. Bunları genişleterek yayacağız."

- "Çalıntı fikirlerle seçim beyannamelerini yazdılar"

Sosyal destek programlarından Aile Destek Programına (ASDEP) ilişkin bilgi veren Davutoğlu, "Bunları seçimle ilgili yapmadık. Daha önce aileyle ilgili yaptığım paket açıklamasında bunların hepsinin detaylarını verdik. Şimdi bunlardan çalıntı fikirlerle bunlar seçim beyannamelerini yazdılar" diye konuştu.

Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomik gücü arasına getirebilmek için ekonominin doğasının, yeni bir sıçramayla AR-GE ağırlıklı, katmadeğer yoğunluklu ve iyi yetiştirilmiş nitelikli insan unsuruyla dönüştürülmesi gerektiğini aktaran Davutoğlu, büyüme rakamlarına da değinerek, şöyle devam etti:

"Burada küresel ekonomideki gelişmelere de dikkat etmek lazım. Yani 90'lı yıllarda dünya büyüdü. Dünya ekonomisi birkaç misli büyüdü. Amerika'daki Bill Clinton dönemini düşünün, AB'nin doğuya açılma sürecini... Bütün bu dönemde Türkiye'de milli gelir 200 milyardan 230 milyar dolara çıktı. 1991'den 2002'ye 11 yılda 30 milyar dolar arttı. 2002'den bu güne 830 milyar dolar. Dünya büyürken biz küçüldük. Şimdi dünya küçülürken biz büyüyoruz. Yüzde 2,9 bizi tatmin ediyor mu, etmiyor. Ama Avro bölgesinin ortalaması yüzde birlerde. Avrupa'nın gelişen Avrupa dedikleri bölgeleri yüzde 1,7. Bütün o büyüyen Brezilya, Arjantin'i ile Latin Amerika ortalaması yüzde 1,3. Rusya ekonomisi küçülüyor. Avrupa ekonomisi tek tek ulus devletler bazında küçülüyor. Şu anda göreceli büyümesini sağlayan Hindistan var ve bunun hemen arkasından da... Yine bu ortalama, Türkiye'nin şu andaki büyüme ortalaması, OECD ortalamasının 3 misli. Yetiyor mu? Hayır. Türkiye'nin mutlaka en az yüzde 5'leri yakalaması lazım. Onun için zaten bu yapısal dönüşüm programlarını devreye sokuyoruz."

- "1,4 milyon istihdam oluşturduk"

Hükümetin ekonomi alanında sektörel bazda yaptığı çalışmaları bulunduğunu, bunun yanı sıra DAP, KOP, DOKAP gibi projelerle ilerleyen dönemde Türkiye'yi çok büyük bir kalkınma hamlesinin beklediğini belirten Davutoğlu, "Bu ekonominin makro ve insanı doğrudan ilgilendiren boyutuyla ilgili. Geçen yıl 1,4 milyon istihdam oluşturduk. Her sene bizim bu istihdamı oluşturmamız lazım" dedi.

Türk ekonomisinin performansı açısından önemli başka bir boyut bulunduğunu aktaran Davutoğlu, hükümetin millileşme stratejisi takip ettiğini bildirdi. Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"İlk milli helikopterimiz uçmaya başladı. Milli uçağımız, milli eğitim uçağı, milli savaş uçağı, milli denizaltı, yüzde 100 Türk yapımı. Türk markası taşıyan üretimi arttıracağız. Markalaşmayı arttıracağız. Yerli aşı üretimi, yerli kan, plazma üretimi. Bunların hepsi, Türkiye'ye, ekonomisine büyük ivme katacak yepyeni ufuklar."

(Sürecek)

Kaynak: Anadolu Ajansı