Başbakan Erdoğan yarın hayatının kararını verecek

Güncelleme:

Gezi Parkı olayları sırasında evinden ekmek almak için çıkan ve polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesiyle komaya giren Berkin Elvan bugün yaşam savaşını kaybetti.

269 gündür komada olan ve 16 kiloya kadar düşen Berkin Elvan’ın dramını tüm Türkiye izliyordu. Evinden ekmek almak için çıkan ancak biber gazı fişeğiyle yaralanan Berkin Elvan’ın cansız bedeni yarın saat 12:00’da Okmeydanı Cemevi’nde düzenlenecek törenin ardından saat 15:00’te Feriköy mezarlığına defnedilecek.

Berkin’in cansız bedeninin yüzbinlerce kişi tarafından omuzlar üstünde Okmeydanı – Mecidiyeköy – Şişli rotasından mezarlığa taşınması planlanıyor. Bu rota yaklaşık 12 km.

Hiç kuşkusuz bu cenazeye özellikle Berkin Elvan’ın mahallesinde çok güçlü olan sol örgütlerle birlikte diğer örgütler de katılacak.

Ancak bu cenaze en çok Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı zora sokacak. Başbakan Erdoğan Berkin Elvan’ın ölümünün ardından yerel seçimlere sadece 19 gün kala siyasi hayatının en zor kararıyla karşı karşıya kaldı.

Çünkü yarın düzenlenecek cenaze töreninde polisin nasıl bir tutum alacağına Başbakan Erdoğan karar verecek.

Eğer polis yarın Okmeydanı’ndan başlayarak Feriköy mezarlığına kadar sürdürülmesi planlanan bu cenaze törenine engel olup, biber gazıyla kalabalığa müdahale ederse çok büyük olayların çıkması kaçınılmaz.

Yok eğer polis Gezi Parkı olaylarının devamında yaşandığı gibi meydanlardan yollardan çekilip hiçbirşeye karışmazsa bu kez de bunu fırsat bilen aşırı örgütler etrafa saldıracaktır.

Şimdi Başbakan Erdoğan bu zor kararla başbaşa. Erdoğan polise ya “bırakın geçsinler” diyecek ya da “yasaları uygulayın, en ufak taviz vermeyin” emrini verecek.

Yani görülen o ki yarın her halükarda İstanbul ciddi olaylara gebe. Üstelik bu olay İstanbul’da da sınırlı kalmayıp protesto gösterileriyle yurt geneline de yayılacak. Berkin Elvan için gözyaşı döken aralarında demokratik tepkilerini gösteren vatandaşlarla birlikte aşırı sol örgütler özellikle sosyal medya üzerinden yarınki gösteriler öncesinde tepkilerini ortaya koyuyor.

Başbakan Erdoğan bu zor kararı alırken inşallah bir siyasetçi gibi değil bir devlet adamı gibi düşünür.

Çünkü yarın büyük olaylar çıkarsa yerel seçimler öncesinde bu olaylar sandıkta AK Parti’ye “olumlu” olarak yansıyacaktır. Benim “devlet adamı” Tayyip Erdoğan’dan beklentim ise Berkin Elvan’ın cenaze töreni için planlanan bu yürüyüşe engel olmaması; ancak eylemci gruplarla demokratik tepkisini göstermek isteyen gruplar arasındaki ince ayrımı sağlıklı bir şekilde yapıp, polise “Çok çok zorunlu olmadıkça sertlik kullanılmaması” talimatını vermesidir.

 Umarım yarın sağduyu hakim olur.

Aydın Özdalga
twitter.com/aydinozdalga