BAŞBAKAN TERÖRLE MÜCADELEDE MASTER PLANI AÇIKLADI

BAŞBAKAN TERÖRLE MÜCADELEDE MASTER PLANI AÇIKLADI

Başbakan Davutoğlu, Mardin'de terörle mücadele ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ahmet Davutoğlu, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ‘master plan’ olarak isimlendirilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi için 10 maddeden oluşan ‘Terörle Mücadele Eylem Planı’nı açıkladı.

Davutoğlu'nun açıklamasından satırbaşları:
Bütün şehirlerimiz güzel ama Mardin diğer şehirlerin anlaşılmasını kapı açar. Mardin’i anlayan Konya’yı, Amasya’yı da anlar. Mardin medeniyetimiz için bir anahtardır. Mardin her zaman söylendiği gibi 7 kültürün, 7 dinin, dilin yaşandığı bir yer. 
 
BEN BİR TÜRKMEN AŞİRE ÇOCUĞUYUM. SOL TARAFIMDA...
 
Ben bir Türkmen aşireti çocuğuyum. Sol tarafımda bir Mezopotamya çocuğu, bir Kürt çocuğu oturur; Mehmet Şimşek. Sağ tarafımda Karadeniz'den vatan evladı Numan Kurtulmuş. Batı Trakya'dan, Rumeli çocuğu Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanımız. Baktığım zaman hamd ediyorum ki, Mezopotamya, Balkan, Anadolu çocukları birleşti, işte Türkiye'nin harmanı bu.
 
Kütbül Amare zaferini bilirsiniz. Orada Sünni, Arap, Türk, herkes aynı safta savaştı. Kanlarının son damlarına kadar şehit olacaklarını bile bile savaştılar. Sonradan yapılan Sykos-Picot' anlaşmasında Osmanlı Devletini, insanları nasıl parçalarız dediler. Bir tarafta İngiliz bir tarafta Fransız paylaşımı. Bütün bu anlaşmanın arkasında Anadolu'yu Mezopotamya'dan koparmak, Dicle'yi Fırat'ı koparmak vardı. Bu sıradan bir anlaşma değil, bu anlamda Haçlılar neyse Moğollar odur, Moğollar neyse sömürgeci emperyalizm odur. 100 yıl sonra bugün ya Kütb ül Amare kazanacak, ya da Sykos, Picot kazanacak. Bu devlet herhangi bir etnik millet üzerine değil birleştirici bir millet üzeine kuruldu.
 
KİM BİZİ AYIRMAK İSTERSE...
 
Alparslan’ın ordusunda bir Kürt olmak ile Selahaddin Eyyübi’nin ordusunda bir Türk olmak arasında fark var mı?
Kim bizi ayıracaksa bilsin ki her birimiz Alparslan’ız, Selahaddin Eyyübi’yiz. Herbirimiz Fatih Paşa, İdris-i Bitlisi’yiz.
Türkiye Cumhuriyeti devleti sıradan bir devlet değildir. Bu devlet herhangi bir etnik millet üzerine değil, birleştirici bir millet üzerine kuruldu. Birleştirici ruhu hayata geçirmek için çalıştık, çalışacağız.
 
24 km bölünmüş yol vardı Mardin'de, 227 km bölünmüş yol yaptık.
 
AYRI AYRI ÖZERK BÖLGELER YOK, VATAN VAR
 
Bizde ayrı ayrı özerk bölgeler yok, bizde bir vatan var, bir gelecek var, kader var. Vatan evladı Aziz Sancar'a da selam olsun. Molla Gorani'nin, Ceziri'nin, Fahreddin El Mardini'nin tevazuyla bugünkü takipçisi. Bir Türkmen çocuğunu Kürtçe yakışmaz mı? Yakışır, hem de çok güzel yakışır. Biz demokratik açılım yaparken bunu istismar eden terör örgütü bir çeki düzen verip, çocukları dağa çıkarmaktan, başkalarının piyonu olmaktan vazgeçip bizimle Anadolu'yu paylaşabilir. Herkes konuşsun, özgürce ifade etsin ama eller tetiğe gitmesin.

Bizimle konuşmak isteyenle konuşur, tartışmak isteyenlerle tartışırız, ama Moğollar gibi birliğimize kastedenlere karşı konuşacağımız tek dil milli irade dilidir.
 
MEZOPOTAMYA HALKLARI ÇOK ÇEKTİ
 
12 Eylül nasıl tek tipçilik ve despotizmle hareket ettiyse terör örgütü de aynı anlaşıyla hareket etti.  Mezopotamya halkları tektipçilikten çok çekti. 12 Eylül uygulamalarıyla teker teker mücadele ettik. OHAL’i, yasakları kaldırdık. TRT Şeş’i kurduk. Kürt Dili Enstitülerini kurduk. Biz dilleri yok saymaya değil, mübarek kılmaya geldik. Biz gönülden gönüşe konuşuruz.
 
Birleştirmek için çok şeyler yaptık, hizmet getirdik. 227 kilometre bölünmüş yol yaptık. İhracatı 8.8 milyar dolara çıkardık. Bizim için Rize’ye hizmet etmekle Mardin’e hizmet etmenin bir farkı yok. Bizde bir vatan, bir gelecek, bir kader var. 
 
Bu ülke parçalanırsa bilin ki Haçlıların, Moğolların, sömürgecilerin yapmak istediğini yaparlar. Ama bizi ayıramaz, parçalayamazlar. Barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. Hiç kimseden bir şey beklemeden demokratik açılımlar yaptık. Ortadoğu'da bütün halklara seslenmek istiyorum. 2016 Mardin'in birleştirici ruhunun hayata geçtiği yıl olsun.
 
Güvenlik birimlerimize talimat verirken aklımızda tek düşünce vardı, son kaleyi korumak. Kim vatandaşımızın canını malını tehdit ederse ona karşı mücadele etmek. 
 
İŞTE 10 MADDE

Plan 10 ayaklı. Psikolojik unsur birincisi. Millet ve devlet arasındaki farkları tamamen ortadan kaldıracağız. İnsan odaklı devlet anlayışı olacak.

İki, kamu düzeni inşa edilecek. Kim kamu düzenini tehdit ederse durdurulacak ve engellenecektir.

Planın üçüncü ayağı kapsamlı bir demokratik reform süreci. Kapsamlı demokratik reform süreci hayata geçirilecek. Öncelikle gelin anayasayı değiştirelim diyoruz.

Bakanlar Kurulu olarak tam bir sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Bütün yaralar sarılacak. Allah'ın izniyle bu milletin, ola ki yerinden göç etmek durumunda kalmış her bir ferdinin yarasını sarar, gözyaşlarını dindirir, bağrımıza basar, geleceğe onları en iyi şekilde hazırlarız.

Planın dördüncü unsuru, terörle mücadelede oluşan yaraları sarmak için sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Bütün yaralar sarılacak. Her bir aileye tek tek destek sağlayacağız.

Beşincisi,
13 yılda ayağa kaldırdığımız bölge ekonomisini daha da güçlendireceğiz. Vatandaşımızın kaybını telafi edeceğiz. Esnaf ve sanatkarlarımızın, çiftçimizin bütün ödemeleri ertelenecek, hepsine kredi desteği sağlanacak. Kamu düzeni sağlanır ve ekonomik kalkınma olursa kendilerinin bölgedeki ağa babalık döneminin biteceğini biliyorlar.

Planın altıncı önemli ayağı, mekanın yeniden inşası olacak. 

Yedinci ayak, etkin bir iletişim stratejisi uygulayacağız. Algı operasyonlarına karşı iletişim birimleri oluşturulacak. 

Sekiz, yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ama yapılan her harcama da etkin bir şekilde denetlenecek.

Dokuz, artık muhatap halkın ta kendisidir. Herkesin saygı duyduğu kişilerden istişare meclisleri kurma talimatı verdim.

Planın onuncu unsuru, tüm Ortadoğu'da kapsamlı birleştirici ruh hareketi başlatıyoruz.