Başbakan Yıldırım açıkladı: O ifadeler değişiyor

Başbakan Yıldırım açıkladı: O ifadeler değişiyor

Başbakan Yıldırım, Rusya ziyareti öncesi anayasa değişikliği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği teklifi taslağına ilişkin, "Cumhurbaşkanlığı sisteminde bir kere kanun tasarısını Cumhurbaşkanı veremiyor. Öyle bir şey yok. Kanunlar teklif şeklinde veriliyor.  Teklifleri de milletvekilleri veriyor. Sadece bütçe kanunu teklifi cumhurbaşkanlığı tarafından veriliyor. Ama cumhurbaşkanlığı neye göre icraat  yapacak? Onunla ilgili kararname çıkarma yetkisi var." dedi.

Yıldırım, Rusya ziyareti öncesi uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin  sorularını yanıtladı.

Bu hafta içinde TBMM Başkanlığına sunulması beklenen anayasa  değişikliği teklifi taslağına ilişkin soru üzerine Başbakan Yıldırım, şunları  söyledi:

"Başkanlık değil, cumhurbaşkanlığı sistemi. Ortak şeyimiz bu.  Cumhurbaşkanlığı sisteminde bir kere kanun tasarısını Cumhurbaşkanı veremiyor.  Öyle bir şey yok. Kanunlar teklif şeklinde veriliyor. Teklifleri de  milletvekilleri veriyor. Sadece bütçe kanunu teklifi cumhurbaşkanlığı tarafından  veriliyor ama cumhurbaşkanlığı neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname  çıkarma yetkisi var. Aynı zamanda Meclisin de kanun çıkarma yetkisi var. Hangi  alanlarda kararname çıkacak, hangi alanlarda kanun çıkacak, onlar belli."

Anayasa değişikliği teklifi taslağına ilişkin görüşülen 12 madde  bulunduğunu anlatan Yıldırım, "Bu 12 maddeden etkilenen çokça madde var. Yani  şöyle söyleyeyim, bir yerde 'bakanlar kurulu' geçiyorsa o çıkıyor, 'başbakan'  geçiyorsa o çıkıyor, 'gensoru' geçiyorsa o çıkıyor, 'sıkıyönetim' geçiyorsa...  Böyle yeni sistemde olmayan tabirler ve kurumlar var. Onların kaldırılması var.  Yani bir kısmına mülga diyoruz, iptal ediliyor tamamen. Bir kısmında da ifade  değişiklikleri oluyor. Bunların hepsi bir madde olarak dikkate alınıyor. Geçici  maddeler var, geçiş maddeleri var. Onları şu anda çalışıyorlar." diye konuştu.

Taslağın Meclis Başkanlığına ne zaman sunulacağı ve takvimin nasıl  olacağına ilişkin soruya Başbakan Binali Yıldırım, "Bir kere ilk iş Meclise  sunulması. Onunla ilgili biliyorsunuz açıklamamız var, bu hafta içinde sunacağız  dedik." karşılığını verdi.

Yıldırım, "Halkın cumhurbaşkanlığı sistemine desteği konusunda nasıl  bir tablo görüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Gittikçe artan bir destek var, önemli  konu mevcut anayasada cumhurbaşkanı seçildiğinde partisiyle ilişiği kesilir. Bu  hüküm kaldırılıyor. Bunu tersinden okuyunca ne oluyor, partisiyle ilişiği devam  ediyor." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, kurdaki dalgalanmaya ilişkin alınması öngörülen  tedbirlere yönelik soru üzerine, "Esnafın, sanatkarların, küçük işletmelerin  içinde bulunduğu bu kur oynaklığından kaynaklanmış sıkıntılarını giderecek bir  tedbirler paketidir. Bundan sonra herhalde piyasalarda bir rahatlama olacak."  dedi.

"MİLLETTE BÖYLE BİR HASSASİYETİN OLUŞMASI ÖNEMLİ"

Türk lirasına destek kampanyasının hatırlatılmasına ilişkin Yıldırım,  "Bu, milletin meseleye sahip çıktığını gösteriyor. Sonuç olmasından ziyade  millette böyle bir hassasiyetin oluşması bence önemli. Cumhurbaşkanımız  alternatifleri koyuyor. Altın da yerlidir, Türk parası da yerlidir, bu küresel  dalgalanmalardan en az etkilenir. Neticede bizim lokal paramız." ifadesini  kullandı.

Başbakan Yıldırım, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerine yönelik,  "Halen Avrupa'da vizyon sahibi, Avrupa'nın geleceğini, Türkiye ile ilişkilerin  önemini bilen liderler olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AA