Başbakan'dan enerji açıklaması

Başbakan'dan enerji açıklaması

Başbakan Davutoğlu, Joe Biden ile ortak basın toplantısında konuştu

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Atlantik Konseyi toplantısında açıklamalarda bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Atlantik Konseyi toplantısında açıklamalarda bulundu. Rusya ve Batı arasında süregelen Ukrayna Krizi hakkında konuşan Biden, " Avrupa enerji güvenliği için enerji kaynaklarını çeşitlendirmeli" önerisinde bulundu ve "Enerji, işbirliği, güvenlik ve istikrar için çok önemli. Enerjiyi önemli bir işbirliği aracı olarak görmeliyiz. Enerji güvenliğini Avrupa'da sağlamak sizin elinizde. Bu hepimiz için faydalı olacaktır. Daha fazla beklemeyelim harekete geçelim" ifadelerini kullandı.

Başkan Yardımcısı, " Türkiye 'nin stratejik konumu çok önemli. Türkiye Avrupa'nın en büyük en geniş gaz pazarlarından birine sahip. ABD de Türkiye'nin bu potansiyelini gerçekleştirmek için gerekenleri yapmaya hazır. Yenilenebilir enerji konusunda ABD ve Türkiye çalışmaya devam ediyor" dedi.

Atlantik Konseyi'nde konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise çevre politikalarının önemine vurgu yaparak, "Çevre konusunda ülkelerin Dışişleri Bakanı olmak yerine, insanlığın İçişleri Bakanı olmalıyız" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, "Enerji güvenliği siyasal istikrarın da bir parçasıdır" dedi.

Başbakan, Suriye konusuna da değinerek, "Halkına zulüm eden yönetimleri de yönetim boşluğundan faydalanan terör örgütlerini de istemiyoruz" açıklamasında bulundu. Hafta içinde Irak Başbakanı Abadi'yle görüşmesinden "çok umutlu" olduğunu söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Irak'ta hem nüfus çok, hem de yeraltı zenginliği var. İstikrar sağlanırsa sadece 5 yılda Irak en hızlı yükselen ülkelerden olabilir. Irak terörle anılmasın."

Toplantıda Kıbrıs konusu hakkında konuşan Başbakan, "Kıbrıs'ta eğer herkes, bölgedeki enerji kaynaklarının adanın tamamına ait olduğunda mutabık kalırsa herkes kazanır. Kıbrıs'ta barış geciktikçe maliyeti artıyor" dedi ve "Kimse enerjiyi silah olarak kullanmasın. Kıbrıs müzakerelerine en büyük darbeyi bu vurur" çağrısında bulundu.

Davutoğlu konuşmasında Azerbaycan-Ermenistan sorununa da değindi ve, "Bakü-Tiflis-Ceyhan projesine birçok kişi inanmıyordu ama oldu. Azerbaycan büyük refah kazandı. Türkiye de istifade etti" dedi. Başbakan, Ukrayna Krizi hakkında ise, "Ukrayna jeopolitik çatışma alanı olmaktan çıkarılmalı" ifadelerini kullandı.