Başbakan'dan iş dünyasına önemli çağrı

Başbakan'dan iş dünyasına önemli çağrı

Başbakan Yıldırım Yatırım Danışma Konseyi'nde iş dünyasına seslendi. Yıldırım iş adamlarından düşencelerini açık açık dile getirmelerini istedi.

Başbakan Yıldırım  konuşmasında şunları söyledi:

Türkiye son 14 yılda çok önemli işler başardı. Bunları hangi alanlarda yaptığımızı ifade edersek yapısal dönüşüm reformları, demokrasileşme adımları attık ama bunlarla beraber ekonomik büyüme alanında da kayda değer iş yaptığımızı da söyleyebiliriz.

Türkiye'nin Ak Parti geldiğindeki ekonomik görünümüyle bugünü kıyaslarsanız çok rahat farkı göreceksiniz. Siz Türkiye'nin rakamlarını da biliyorsunuz, dünyanın rakamlarını da biliyorsunuz. Dünya ekonomisi 2008'den itibaren küresel krizle karşı karşıya kaldı. Bu küresel krizin sorumlusu gelişmiş ülkelerdeki yanlış yatırımlar, kazanç iştahı küresel krizi ortaya çıkardı. Bundan sonra ne oldu küresel anlamda güven bozuldu.

İnsanların birbirine güvenleri azaldı. Küresel ticaretin finansmanı zorlaştı. Finansman zorlanınca küresel büyüme azalmaya başladı. Dünya ekonomisi büyümek yerine daralmak yoluna gitti. Birçok ülke için büyük bir felaket bazı ülkeler için ise fırsat anlamına geldi. Bizim ortaya koyduğumuz kararlı politikalar, küresel krizin ilacının yatırım olması gerektiği gerçeğinden hareketle 2009 dışında 27 çeyrek boyunca büyümememizi sürdürdük.

Yüzde 3'ün altındaki büyümeler ülkede ilave istihdam yaratmaz. Ekonomide ciddi sıçrama gerçekleştirmez. Hem mali disiplinimizi koruyacağız hem de büyümemizi belirli bir düzeyin üzerinde tutmaya çalışacağız. Türkiye dünyanın birçok ülkesinden daha güvenli bir ülkedir. Hem siyasi iktidar hem de sürekli kendini yenileyen, bu anlamda yapısal reformlarını hız kesmeden devam ederek beklentileri karşılayan bir yönetim anlayışıyla iş başındayız. 

Türkiye 3,5 ay önce büyük bir olay yaşadı. 15 Temmuz'da bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Silahlı bir darbe teşebbüsünü silahsız bir güçle alt eden bir Türkiye'den bahsediyoruz. Geleceğini, ülkesini seven vatandaşlarımız göğsünü siper ederek Türkiye demokrasisini korudu. 

Türkiye Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümetimizin kararlığıyla milletimizin meydanları doldurmasıyla bu alçakça girişimi bertaraf etmiştir. O gün sadece darbe girişimi önlenmedi, vatandaşımız ekonomiye de sahip çıktı. Göstergelerdeki değişimler çok sınırlı kaldı. 

Türkiye'de ekonominin sağlam temellere oturduğunu bu darbe girişimiyle görmüş olduk. İş dünyasına ve aziz milletimize şükranlarımızı sunuyorum. Çevremizdeki ülkelerde toplumsal acılar yaşanıyor. Bunun ortak akılla çözüleceğine inanıyoruz. 

Sizlerin iş yapma iştahınızı ve iştahınızı artırmak istiyoruz. Üretimi, yatırımı siz yapacaksınız. Çalıştırdığınız bir çok insana da istihdam sağlayacaksınız. Siz bunları yaparken bizim görevimizde sizin önünüzü açmak, engelleri kaldırmak. Burada her şeyi açık açık söyleyin. Siyaset yapmayın. Alınırlar, işlerimiz zora girer diye düşünmeyin. Asıl gerçekleri bizden saklarsanız üzülürüz. Bu ülkeye için gayret göstermişsiniz, yatırım yapmışsınız. Taş üstüne taş koyan, ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan, istihdam sağlayan, ekmeğimizin büyümesini sağlayanların başımızın üstünde yeriniz var. 

Bu ülkeye yatırım yapan bu ülkenin girişimcisidir. Bu ülke için üretiyor. Bunun bilincinde olarak hiçbir ayrım yapmadan sağladığımız imkanlardan sizler de yararlanacaksınız. 

2017 sizlerden müjdeli haberleri sizden duymak ve dinlemek istiyoruz. Ülkemizi daha fazla küresel yatırımcı için cazibe haline getirmek için neler yapabileceğimizi sizlerden duyacağımız önerilerle, taleplerle gözden geçireceğiz. 

Hazirandan bugüne kadar ciddi anlamda ekonomi ve yatırımcıları ilgilendiren birçok karar aldık. Alınan bu kararları sizlerle ayrıntılı olarak paylaşacaklar. Buradan çıkan sonuç bildirgesini de kabul etmiş olacağız. Yatırımcı ne bekliyor, biz neler verebiliriz. Burada tek taraflı bir çalışma olmayacak. Sizler yapacaklarınızı anlatacaksınız biz de size ihtiyacınız olan destekleri vereceğiz. Önünüzdeki engelleri kaldırmak ve finansal destekler olabilir. 2017 bizim için yatırım hamle yılı olacak. Bunun için yeni yeni desteklerimiz var. Çok önemli kararlarımız var. Bu toplantıda sizinle paylaşacağız. Toplantımız hayırlı uğurlu olsun.