Başbakan'ın açıklaması o piyasayı karıştırdı

Başbakan'ın açıklaması o piyasayı karıştırdı
Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu'nun ''kamuda plaket verilmeyecek'' açıklaması üzerine sektörde 20-30 milyon TL'lik bir kayıba yol açacağı açıklandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün açıkladığı Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı'nda tasarruf tedbirleri için kamunun hediye olarak artık plaket vermeyeceğini açıkladı. Bu konu üzerine Promotürk Başkanı Ercan Güler, “İlaç ve akaryakıt sektöründe yaşanan promosyon yasakları yüzünden geçmişte 200 milyon TL’lik bir kayıp ve 10-15 bin civarında istihdam kaybı yaşanmıştı. Bugün açıklanan plaket olayı da sektöre 20-30 milyon TL’lik bir kayıp ve yüzlerce istihdam kaybına daha neden olabilir” dedi

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güler, Başbakan Davutoğlu’nun bugün açıklamış olduğu küçük çaplı promosyon yasağının da sektöre darbe vurabileceğini söyledi. Başbakan Davutoğlu’nun “Plaket ve hediyelerle ciddi bir israf veriliyor. Yerel yönetimler valilikler ve kurumlar plaket ve hediye sunumunda bulunmayacaklar. Ağaç dikimi fidan dikimi olabilir. Küçük ve basit bir belgeyle bu fidanlar yeter. Süslü plaketler kullanım değeri düşük hediyeler, kişileri öne çıkaran hediyeler kamuda olmayacak. Bunu başbakanlık genelgesi yapıyoruz. Odanın her tarafı plaket oluyor. Plaket işine gereksiz hediyelere son vermek lazım” açıklamasının ardından Promosyonculardan cevap geldi.

DAVUTOĞLU: PLAKET İŞİNE SON VERİYORUZ

ZARAR 200 MİLYON TL OLDU

Güler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Geçmişte yaşanan ilaç sektörü ve akaryakıt istasyonlarındaki promosyon yasağının sektöre verdiği zarar 200 milyon TL oldu. Ayrıca 10-15 bir kişilik de bir istihdam kaybı yaşandı. Sayın Başbakan’ın plaketten kastettiğinin detaylarına vakıf değilim. Lakin sadece plaket yasağı dahi olmuş olsa, sektörümüz direk ve dolaylı yoldan zarar görecektir. Bu durum sektöre ilk etapta 20-30 milyon TL’lik bir kayıp daha yaşatabilir. Ayrıca binlerce insanın da işini kaybetmesine neden olur. Geçmişte yaşanan ilaç ve akaryakıt sektöründeki yasakların vermiş olduğu zararın görülmesine karşın bu tür kararlar alınmasını sektörümüz adına doğru bulmuyorum. Ayrıca yetkililerin bizlerle bu konuyu istişare yapmalarının hem sektör adına, hem de istihdam adına olumlu olacağına inanıyorum.”