Başbakan'ın masasındaki 7 acil başlık

Başbakan'ın masasındaki 7 acil başlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski Başbakan Davutoğlu'nun anlaşamadığı konular şimdi Binali Yıldırım'ın masasında...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu “yol ayrımına” getiren başlıklar, Başbakan Binali Yıldırım’ın yakın dönemde pozisyon belirlemesi gereken önemli konular olacak.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre Binali Yıldırım'ın öncelikleri arasında terörle mücadele ve ekonomik öncelikler ilk sırada.

İşte Yıldırım'ı bekleyen 7 acil başlık...

1- TERÖRLE MÜCADELE

Belirgin bir politika değişikliği beklenmiyor. Özellikle yerleşim yerlerindeki PKK’lıların temizlenmesi konusunda “sivilleri boşalt ve mücadele et” taktiğinin devam edeceği belirtiliyor. Yıldırım’ın, TSK’nın üst yönetimiyle rahat ilişkiler kurduğu biliniyor. Ancak Yıldırım’ın çözüm sürecine yeniden dönülmesi konusunda aktif rol alması için beklemesi ve Erdoğan’ı ikna etmesi gerekecek.

2- EKONOMİK ÖNCELİKLER

Binali Yıldırım’ın ‘karma ekonomi kadrosu’ kurması ve ekonomik kurullarda başkanlığı kendisinin üstlenmesi, bu alanda yeni adımlar atılması beklentisini arttırdı.

3- YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK

Yıldırım’ın inisiyatifi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’yla birlikte çalışan Anayasa Yazım Komisyonu’na bırakacağı ve tam başkanlık çalışmalarını destekleyeceği belirtiliyor.

4- VALİ VE EMNİYET KARARNAMESİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında ‘sessiz ve derinden’ yaşanan en büyük sıkıntının kararname olduğu biliniyor. İki ay önce açıklanması beklenen vali ve emniyet müdürleri değişikliği kararnamesinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’yla hiç paylaşılmadığı iddia edilmişti. İçişleri Bakanı Efkan Ala, kararname konusunda Erdoğan’la birden fazla görüşme yaptı. Son rötuşların ardından kararnamelerin yakında açıklanması bekleniyor.

5- ALEVİ AÇILIMI

Alevi açılımı, AK Parti hükümetinin 6 yıldır gündeminde. Aralıklarla Alevi dernek ve birliklerinin temsilcileriyle bir araya gelinmesine rağmen sorun, Alevilerin Diyanet’ten temsil edilmeleri ve cemevlerinin statüsünde kilitlendi. Yıldırım’ın Alevi temsilcileriyle yakın ilişkide olduğu, adım atılmasını sağlayacağı belirtiliyor.

6- AB İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB’ye yönelik sert açıklamalarıyla kırılgan hale gelen ilişkiler, sonraki açıklamalarla biraz yumuşatıldı. Kriz çözülmezse Davutoğlu döneminde kazanılan vize serbestisinden geri adım atılmış sayılacak.

7- DIŞ POLİTİKA

Yıldırım’ın büyük ölçüde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bırakacağı alan olacak.