Başika dört bir taraftan kuşatıldı

Başika dört bir taraftan kuşatıldı
Güncelleme:

Peşmerge güçlerinin dört yandan sardığı Başika'da DEAŞ, bayraklarını indirip geri çekildiler.

Peşmergenin dört yandan sardığı Başika’daki Faziliye köyünde DAEŞ, bayraklarını indirip geri çekildi. Peşmergeyi telefonla arayan köylüler, “IŞİD çekildi, gelebilirsiniz” dedi. Sayıları 1000 kadar olduğu ifade edilen aileler, köyden çıkmamakta direniyor. Milliyet, Türk askeri birliğinin hakim tepelerine konuşlandığı, abluka altındaki Başika’nın dış mahallelerine kadar girdi. Başika üzerinde çember daralırken, iki gün sürdürülen temizlik harekatı sonrası peşmerge kuvvetleri, kasabanın doğu ve kuzeyinden dış mahallelerine girmeyi başardı. Berdareş bölgesinden ilerleyen peşmerge birliklerine yolu açmak için, Ateş Birlikleri komutanı Sait Çürükkaya ve ekibi, mayınları etkisiz hale getirdi. Büyük çatışmanın yaşandığı Musul-Başika arasındaki Tuzxrap köyü, şiddetli çatışmanın izlerini taşıyor. Üç gün önce, peşmergelere yönelik olarak DAEŞ’in düzenlediği ve 8 peşmergenin öldüğü intihar sadırısının izleri hâlâ olay yerinde duruyor. 

Mayınlar engelliyor

Köydeki evler, işyerleri hatta karayolu bile şiddetli çatışmalar nedeniyle hasar görmüş. DAEŞ’in bölgedeki yol, köprü, ağaç altları, ev girişleri gibi yerlerde mayın ve patlayıcılar var. Bunların temizliği yapıldıktan sonra Peşmerge birlikleri, Başika’nın dış mahallelerinden olan, DAEŞ’in Savaş Bakanı Ömer Şişhani’nin kullandığı evin de içinde yer aldığı Ebu Cerba üzerinden güneydeki diğer peşmerge gruplarıyla birleşti. 

Başika’ya güney, doğu, batı ve kuzeyden çevirme harekatı yapan Pemerge, çemberi daraltıyor. Başika çevresinde oluşturulan çemberle DAEŞ’in kaçışı imkansız hale geldi. Özellikle güney cephesinde ABD ve koalisyon güçleri, DAEŞ mevzilerine nokta atışları yaptı. Musul cephesindeki savaşı yöneten peşmerge komutanları, “DAEŞ’in Başika’dan çıkmaktan başka şansı yok. Çıkmazlarsa, ölmeyi göze alacaklar. Yakında Başika’yı özgürleştireceğiz” diyor. 

Sınır toprakla çizildi

Bu sırada Kürt yönetimi ile Irak hükümeti arasında yapılan görüşmeler kapsamında hareket eden peşmergeler, “Irak Kürdistan sınırı” olarak belirlenen noktaların büyük bölümüne ulaştı. Onlarca iş makinası, toprak yığınıyla sınırları belirliyor. Musul bölgesinde sınır olarak kabul edilen noktaların tamamına ulaşıldı.

Hıristiyan Kürtler ve Ezidilerin yaşadığı Başika’da DAEŞ sonrası kimse kalmadı. DAEŞ’in rehine olarak kullandığı bir grup Hıristiyan ve Ezidi’nin Başika’da kaldığı, söz konusu kişilerin canlı kalkan olarak kullanılacağını belirten peşmerge komutaları, bu yüzden kasabaya yönelik saldırıya azami özen gösterdiklerini söyledi.

Başika’nın kuzeyindeki Faziliye kasabasına yönelik kuşatmaysa kısa sürede etkisini gösterdi. Buradaki DAEŞ grupları, Başika’ya çekildi. DAEŞ’in bayrağını indirip geri çekilmesi üzerine köy halkı, peşmerge ile temasa geçerek, “DAEŞ köyü boşalttı, gelebilirsiniz” dedi. Ancak peşmerge güçleri, köylülerden köyü boşaltmalarını istedi. Köylüler bunu reddedince, durum, operasyonu yöneten Barzani’ye aktarıldı. Barzani, “Bir tek sivilin burnu kanamadan sorunu çözün” talimatı verdi. Peşmergelerin 1-2 gün içinde Faziliye’ye girmesi bekleniyor.

Kaçış koridoru

Başika’ya çekilen ve 300 civarında olduğu tahmin elden DAEŞ’liler, peşmergelerce dört yandan kuşatmaya alındı. Sığınaklara çekilen DAEŞ’lilerin, Musul’a kaçmak için koridor açmaya çabaladığı bildiriliyor. Operasyonu yöneten Tümgeneral Berham Doski, DAEŞ’lilerin çemberi yarmaya uğraştığını belirterek, “Ya teslim olacaklar ya da ölecekler. Biz, Başika’da rehin sivillerin olabileceğini düşünüyoruz. O nedenle hedeflere azami dikkat ediyoruz. Sivilleri kalkan olarak kullanabilirler” dedi.

Direniş Musul’da Iraklıları yavaşlattı

Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u DAEŞ’ten geri alma operasyonu, terör örgütünün sert direnişi nedeniyle sekteye uğradı. Irak Ordusu, DAEŞ’in direnişi nedeniyle güneyden Musul’a ilerleyemiyor. 

Amerikalı binbaşı Chris Parker, “Irak güçleri Musul’a yaklaştıkça DAEŞ’in direnci artıyor” dedi. Operasyonun 11. günü geride kalırken, ordu ve federal polis, kentin 30 kilometre güneyinde Şura bölgesindeki köyleri DAEŞ’den geri almayı hedefliyor. DAEŞ’in kalesi konumundaki Musul’da çatışmalar şiddetlenirken, 1.5 milyon nüfusluk kentte bugüne kadar 10 bin kişi evlerini terk etti. Birleşmiş Milletler’in en kötü senaryosuna göre bu sayı, çatışmaların şiddetini artırmasıyla birlikte, 

1 milyona yükselecek. Göçlerin artmasıyla birlikte, kampların inşasına hız verilirken, kamplardaki altyapı yetersizliği ve güvensizlik en büyük problemlerden biri.

Milliyet