Başkanlık sistemi anket sonucu Kürtler şaşırttı !

Başkanlık sistemi anket sonucu Kürtler şaşırttı !

Vera Araştırmanı'nın yayınladığı en son ankete göre Kürt seçmenler Türk seçmenin aksine Başkanlık istiyor.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri arefesinde Vera Araştırma'nın yayınladığı "Seçmen motivasyonları ve oy verme davranışları" anketinin Başkanlık Sistemi bölümü ilginç sonuçlar ortaya koydu.

15-21 Mayıs tarihleri arasında 23 il ve 44 ilçede yapılan ankette katılımcılara "Sizce Türkiye'de Başkanlık Sistemine geçilmeli mi?" sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 40,3'ü 'Evet' yanıtını verirken, yüzde 48'i 'Hayır' dedi.

TÜRKLER İSTEMİYOR KÜRTLER İSTİYOR

Başkanlık Sistemi'yle ilgili sorulara yanıt veren katılımcıların etnik kökenlerine göre dağılımları ise şaşırttı.

Kendini 'Türk' olarak tanımlayan seçmenlerin yüzde 38.6 Başkanlık Sistemi'ni desteklerken, yüzde 50.8'i sistem değişikliğine karşı olduğunu açıkladı. Kendini Kürt ve Zaza olarak tanımalyan seçmelerde ise tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Kürt/Zaza seçmenlerin yüzde 45.7'i Başkanlık Sistemi'ni istediklerini açıklarken, 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 36.2'de kaldı.

HDP'Lİ KÜRTLER İSTEMİYOR

Ankette HDP'ye oy verme kararı alan seçmenlerin ise yalnızca yüzde 22.5'i Başkanlık Sistemi'ni desteklerken, desteklemeyenlerin oranı yüzde 49.3 çıktı.

1-20150527140105.jpg

ÇÖZÜM SÜRECİ DEVAM ETMELİ Mİ?

Anketin 'Yeni Gelecek Hükümet Sizce Çözüm Sürecini Devam Ettirmeli mi?" sorusuna katılımcıların yüzde 59.1'i 'evet' yanıtını verdi. 'Hayır' diyenlerin oranı ise yüzde 30,7'de kaldı. Katılımcılardan kendini Türk olarak tanımlayanlarda, Kürt-Zaza olarak tanımlayanlarda çözüm sürecine destek verdi. Türk seçmenlerin yüzde 56.7'si Kürt-Zaza seçmenin ise yüzde 69.4'ü çözüm sürecinin devamını istiyor.

Çözüm sürecine destek veren seçmenlerin partilere göre dağılımı ise şöyle:

AK PARTİ: Yüzde 76.4
HDP: Yüzde 77.5

Çözüm sürecine destek vermeyen seçmenlerin partilere göre dağılımı ise şöyle:

CHP: Yüzde 47.4
MHP:Yüzde 51.1

2-809.jpg