Başkentte Hazinenin 107 bin 370 taşınmazı bulunuyor

Başkentte Hazinenin 107 bin 370 taşınmazı bulunuyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini cevapladı. Ankara'daki bakanlığa bağlı birimlere ait arsa ve arazilerle ilgili bilgi veren Şimşek, Ankara'da Hazine'ye...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini cevapladı. Ankara'daki bakanlığa bağlı birimlere ait arsa ve arazilerle ilgili bilgi veren Şimşek, Ankara'da Hazine'ye ait toplam 107 bin 370 adet ve 6.880.648.1 84 metre yüzölçümlü taşınmaz bulunduğunu söyledi.

Kamu İhale Kurumu'nun mülkiyetinde 1936 metrekare alanı ve 9.124.838,25 TL nakdi değeri olan eski hizmet binası ile 5004 metrekare alanı ve 20.016.000 TL nakdi değeri olan arsa bulunduğunu dile getiren Şimşek, "Söz konusu Kuruma ait Beşevlerde bulunan eski hizmet binası Bakanlığımıza tahsis edilmiş olup, arsa ise Söğütözü İnşaat ve İşletme A.Ş.'ne yıllık 210.000 TL bedelle kiralanmıştır. Satılan gayrimenkul bulunmamaktadır. Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü'ne ait toplam 41.045 metrekare yüzölçümlü 5 adet gayrimenkul bulunmaktadır. Bunların kayıtlı değeri toplam 18.448.988,85 TL olup, satılan gayrimenkul yoktur. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde Söğütözünde 22.719 metrekare arsa üzerinde hizmet binası inşaatı devam etmektedir." dedi.

MİLLİ EMLAK OTOMASYON PROĞRAMI

Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiraya verilmesi, trampası ve üzerinde sınırlı ayni hak tesisi, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması ve bu yerler için gerekli görülen hallerde kullanma izni verilmesi işlemlerini yapmakta yetki ve görevlerin bakanlıklarına (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) verildiğini hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Kamu yararına çalışan derneklere, rayiç bedel üzerinden Hazine taşınmazları doğrudan satılmaktadır. Bu kapsamda Milli Emlak Otomasyon Programından (MEOP) elde edilen verilere göre kurum, kuruluş, oda ve derneklere 2084 adet ve 37.651.951 metrekare yüzölçümlü taşınmazın satışı yapılmıştır. Milli Emlak Otomasyon Programından (MEOP) elde edilen verilere göre 79 adet ve 5.770 metrekare yüzölçümlü taşınmazın vakıf, oda ve derneklere kiralama işlemi yapılmıştır. Hazine taşınmazlarının satış ihaleleri yapılırken, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 9 uncu maddesi; Tahmin edilen bedel, idarelerce tespit edilir veya ettirilir. İşin özelliğine göre gerektiğinde bu bedel veya bu bedelin hesabında kullanılacak fiyatlar belediye, ticaret odası, sanayi odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulur. Tahmin edilen bedel, bunun dayanaklarının da eklendiği bir hesap tutanağında gösterilir ve asıl evrak arasında saklanır. Bu bedel gerektiğinde ihale komisyonlarınca tahkik ettirilir. hükmüne ve Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmeliğin Tahmin edilen bedel tespiti başlıklı 12'nci maddesi; Tahmin edilen bedel, bedel tespit komisyonunca tespit edilir ve karara bağlanır. Bedel tespit ve takdirinde, taşınmazın konumu ve özellikleri göz önünde bulundurulmak suretiyle rayiç bedel esas alınır. Ancak bu bedel, satış, trampa, arsa karşılığı veya kat karşılığı inşaatta; üzerinde bulunan ve mevcut durumu itibariyle kullanılması ekonomik olmayan binaların yıkım masrafını aşan asgari levazım bedeli ve varsa bu nitelikte olmayan diğer binalar ile taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinden az olmamak üzere tespit ve takdir edilir. İdarece bedel tespit ve takdir edilirken gerektiğinde bedel veya bedelin hesabında kullanılacak fiyatlar, ilgili kuruluş veya bilirkişilerden de araştırılabilir. hükmüne uygun olarak bedel tespiti yapılmakta ve gerekli görülmesi halinde bilirkişi raporları da düzenlenmektedir." CİHAN