"Başörtüsü taktı arkadaşlarını kaybetti"

"Başörtüsü taktı arkadaşlarını kaybetti"
Güncelleme:

Bir üniversite öğrencisinin yaptığı sosyal deney herkes tarafından ilgi çekti.

Flaman üniversite öğrencisi Silke Raats, bir sabah başörtüsü takarak okula gidince beklenmedik tepkilerle karşılaştı.

Yakın çevresi ve arkadaşları onun "çıldırdığını" düşündü. "Yakında IŞİD'e katılırsa şaşırmayacağız" diye eleştirdiler. Silke'nin anlatımına göre çevresindekilerin üçte biri, onunla ilişkisini kesti.

Birlikte tatile gittiği en yakın arkadaşları bile yolunu değiştirip onu görmezden geldi. Aslında bu yaptığı bir sosyal deneydi.

Farmakolojik laboratuvar teknikleri bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Silke, yaşadığı Wilrijk ilçesindeki gençlik merkezinde, Türkiye kökenli çocukların ev ödevlerine gönüllü olarak yardım ediyordu.

Genç kız, boş zamanlarında mültecilere yardım programlarına da katılıyordu.

Son olarak Brüksel'de Maximilianpark'taki sığınmacılara yardıma gitmişti. Bu yüzden yakın çevresi ve okuldaki arkadaşlarından "sığ tepkiler" aldığını anlatıyor.

Silke de bu önyargılı bakışa karşı, İslam'ın sadece Radikal fikirler ve Suriye'deki savaştan ibaret olmadığını göstermek istiyordu.Bunun için bir ay boyunca herhangi bir Müslüman kadın gibi başörtüsü ile dolaşmaya ve gelen tepkileri filme almaya karar verdi.

Annesi de bu projeyi destekledi. Facebook profiline başörtülü bir fotoğraf koydu. İlk gün en çok zorlandığı şey, başörtüsünü bağlayıp iğneyle tutturmak oldu. Başörtüsü ile sokağa çıkıp okula gittiğinde ise karşılaştığı tepkiler son derece olumsuzdu.

fft16_mf6158316.jpeg

Sert tepkiler

Başörtüsü taktığı haberi hızla yayıldı. Yakın çevresi ve arkadaşlarından da hem ailesine hem kendine sert tepkiler gelmeye başladı:

"O da herkes gibi normal olamaz mı? Tamamen çıldırdı."

"Bir Müslümanla beraber kesin. Bir Müslümanla evlenirse hiçbir zaman özgür olamayacak."

"Sığınmacı ve Müslüman arkadaşlarının çok fazla etkisinde kalmış."

"Benim çocuğum eve böyle gelse sokağa atardım."

"Hiçbir zaman iş bulamayacaksın biliyorsun değil mi?"

"Doğum günü için Suriye'ye bilet alalım. Yarın IŞİD'e katılırsa şaşırmayacağım."

"Aramızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak biliyorsun."

"Benim yanıma fazla yaklaşmasın, kimbilir belki bomba atar."

Uzun deney çabuk bitti

Silke Raats'a gösterilen tepkiler bununla da sınırlı kalmadı. Birçok kişi onunla görüşmeyi kesti.

Silke, 10 gün içinde arkadaşları ve yakın çevresinin üçte birini kaybettiğini söylüyor. Yakınları hatta birlikte tatile gittiği en yakın arkadaşları bile sokakta onu görmezden gelip selam vermez olmuşlar.

Ancak, az da olsa başörtüsü takmasına olumlu yaklaşan arkadaşları da olmuş. "Sen böyle mutluysan, ben de mutlu olurum", "Bu senin kararın. Saygı duyarım", "Seni bu yüzden terk eden zaten gerçek arkadaşın değildir" diyerek destek vermişler.

Olumsuz tepkilerin giderek artması üzerine Silke Raats, bir ay boyunca takmayı planladığı başörtüsünü 10 gün sonra çıkardı.

Yaşadıklarını ve karşılaştığı tepkileri " 10 gesluirde dagen (10 kapalı gün)" başlığıyla video paylaşım sitesi Youtube üzerinden yayınladı.