Bayramiç'e Düşen Göktaşı 50 Yıl Sonra 3 Parçaya Bölünüp İnceleniyor

Bayramiç'e Düşen Göktaşı 50 Yıl Sonra 3 Parçaya Bölünüp İnceleniyor

ANAKKALE'de 1964 yılında bulunan 4 kiloluk göktaşı, 50 yıl sonra 3 parçaya ayrılarak içerdiği elementlere yönelik incelenmeye başlandı.

ANAKKALE'de 1964 yılında bulunan 4 kiloluk göktaşı, 50 yıl sonra 3 parçaya ayrılarak içerdiği elementlere yönelik incelenmeye başlandı. Göktaşına ilişkin NASA'da yürütülen araştırmada, karbon olabileceğine yönelik ön sonuç geldi.

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde düştüğü tarih bilinmeyen, ancak bölge halkı tarafından 1964 yılının temmuz ayında bulunan yaklaşık 4 kiloluk taş ve metal benzeri nesnenin, aynı yıl Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak tarafından yapılan incelemede göktaşı olduğu saptandı. "Çanakkale Meteoriti" adı verilen göktaşı üzerindeki elementlere ilişkin, bulunduktan 50 yıl sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ve Antalya'daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi işbirliğiyle yüksek lisans tez çalışması başlatıldı.

ÜÇ PARÇAYA BÖLÜNDÜ

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nden Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, ilk bulunduğunda 4 kilo olan göktaşının üç parçaya ayrıldığını, 400 gramının Ege Üniversitesi'ne, 1 kilo 70 gramının İstanbul Üniversitesi'ne, büyük parçanın da Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini kaydetti. Doç. Dr. Esenoğlu, uzun yıllar sadece sergilenen göktaşı parçalarının içerdiği elementlere ilişkin çalışma başlattıklarını söyledi.

Bir grup öğrencinn yüksek lisans tez çalışmasının yaklaşık 2 yıldır devam ettiğini belirten Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, göktaşının içerdiği elementlerin tanısından atom ve molekül yapısına kadar analizinin sürdürüldüğünü anlattı. Doç. Dr. Esenoğlu, "Bu çalışmada gökbilimden astronom, yerbilimlerinden maden mühendisi ve jeofizikçiler, temel bilimlerden kimyacı ve atom-molekül fizikçileri yer almaktadır. Göktaşının araştırılmasına İÜ İleri Analizler Laboratuvarı'nda başlandı" dedi.

NASA'DAN YAŞAM BELİRTİSİ

Göktaşının düştüğü alandaki toprak ve göktaşına ait toz parçacıklarının da karbon araştırması için geçen yıl NASA'ya gönderildiğini belirten Doç. Dr. Esenoğlu, karbonun insan vücudunun temelini oluşturduğunu ve göktaşında karbon tespit edilmesi halinde uzayda başka yaşamların olduğunun da kanıtlanabileceğini söyledi.

NASA'dan karbon olabileceği yönünde ön sonuç gönderildiğini kaydeden Doç. Dr. Esenoğlu şöyle konuştu:

"Karbon çıkması halinde uzayda yaşam olduğunun işaretidir. Şu an net sonuçlar belli değil. Bu göktaşı güneş sisteminden geliyor ve güneş sisteminin orjinal, bozulmamış malzemesi olduğu için güneş sisteminin geçmişi, ilk haline ilişkin bilgilere ulaşacağız. Dünyaya yaşam nereden geldi, başka yerde de var mı, bu elementler aracılığıyla ulaşılabilir. Henüz içindeki tüm elementler belirlenemedi, devam ediyor."

AYRINTILI ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Göktaşına ilişkin bugüne kadar Kanada ve Türkiye'deki laboratuvar analizlerinde tamamı dünyada olan 34 element ve molekül tespit edildiğini dile getiren Doç. Dr. Esenoğlu şunları söyledi:

"İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Mineroloji- Petrografi Anabilim Dalı'nda ince kesiti alınarak elektron mikroskobu altında incelendi. Olivin, kondril, opir tanesi, metal, çatlama (şok etkisi ile), mekanik ezilme dokusu, enstatit minerali, uzay parçası, kristalizasyon özellikleri görüldü."

Kaynak: Doğan Haber Ajansı