Beklenen açıklama geldi !

Beklenen açıklama geldi !
Güncelleme:

KPSS'de yanlış soruda zirve yapan ÖSYM'de beklenen açıklama geldi.

KPSS'de yanlış soru rekoru kıran ÖSYM'nin yetkililerinin nasıl bir açıklama yapacağı merakla bekleniyordu. Beklenen açıklama ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir'den geldi. İşte o açıklama...

ÖSYM, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) yeni bir skandala daha imza attı.

Coğrafya ve Edebiyat sorularında 10 yanlış olduğu iddiası adli yargıya giderken, sonuçları açıklayan ÖSYM diğer alanlarda 12 soruyu iptal edip 3 sorunun şıkkını değiştirdi.

Coğrafya Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği testlerinin sonuçları ise mahkeme kararı verilmediği için açıklanmadı.

Peki, sınavlarda sürekli skandal yaratan ÖSYM’nin başındakiler bu konuda nasıl bir açıklama yapacaklardı. Özür dileyerek istifa edecekler miydi?

“BUNLAR MİNİK HATALAR”

Bu soruların cevabı ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir’den geldi. Sınavların özenle hazırlandığını söyleyen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, bir değeri olmayan harf hatası yüzünden bile soruyu iptal edecek kadar hassas olduklarını belirtti.

Soru iptalinin, sınav sürecinin beklenmeyen ancak olağan bir sonucu olduğunu açıkladı.

KPSS için 1300 soru hazırlandığını ve bunların arasından 12’sinin iptal edildiğini hatırlatan Demir, “Dünyanın pek çok yerinde sadece bir soru seti hazırlanıyor. Ancak soruların sızdırılması, sınav güvenliğiyle ilgili sıkıntılar nedeniyle ÖSYM’deki bütün işleyişi değiştirdik. Birbirinin yerine geçen, ikame sorular hazırlayarak, son halini matbaada vererek güvenliği sağlıyoruz. Bazılarında minik hatalar olabiliyor” dedi.

Fizik sorusundan örnek veren Demir, soruda bir yanlışlık olmadığını, adayların doğru cevapladığını ancak bir ifade farklılığı bulunduğunu söyledi. Başkan Demir, soruda, “…. telin boyutu 5 kat artılıp, kesit alanı 5 kat azaltılırsa…” şeklinde bir ifade bulunduğunu, “5’te 1″ yerine kullanılan “5 kat” tabirinin yanlış anlaşılmalara yol açabileceği kaygısıyla soruyu iptal ettiklerini açıkladı.

Ömer Demir, bir başka soruda da kelime sonuna yanlışlıkla eklenen tek bir harf nedeniyle sorunun iptali yoluna gittiklerini kaydetti.

‘ÜNİVERSİTELER ARASINDAKİ EKOL FARKI!’

Soru iptali yoluna gidilmesinin bir başka boyutunun da üniversiteler arasındaki ekol farklılıkları olduğunu dile getiren Demir, “Üniversitelerimizdeki müfredat tümüyle aynı değil, ders kitapları aynı değil, ekol farklılıkları var. Bir kitapta bir şekilde anlatılan ve o kitaba dayalı hazırlanan bir soru başka bir kitapta daha farklı şekilde anlatılabiliyor, tercüme farklılıkları olabiliyor ve adayların ‘biz buradan çalıştık, buna göre çalıştığımız zaman b şıkkı da doğru’ şeklinde yorumuna yol açıyor. Bunu da dikkate alarak bu soruları da iptal ediyoruz. İşin yapısından geliyor bu. ‘Soru hatalıdır’ demekten öte, farklı ekollerin, farklı tanımları var” şeklinde konuştu.