Belçikada cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk günü sakin geçti

Belçikada cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk günü sakin geçti

Cumhurbaşkanı seçimi için Belçika’da oy verme işlemi sabah saatlerinde başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararı uyarınca Pazar gününe kadar sürecek olan oy kullanma işlemi, Brüksel ve Anvers’te kurulan iki ayrı seçim bürosunda...

Cumhurbaşkanı seçimi için Belçika’da oy verme işlemi sabah saatlerinde başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararı uyarınca Pazar gününe kadar sürecek olan oy kullanma işlemi, Brüksel ve Anvers’te kurulan iki ayrı seçim bürosunda gerçekleştirilecek.

Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olup Belçika’da yaşayan Türk seçmenler, YSK'dan aldıkları randevuya göre 08.00-17.00 saatleri arasında oy verebilecek.

YSK verilerine göre yurtdışında 2 milyon 734 bin 429 seçmen bulunurken, cumhurbaşkanlık seçimlerinin ilk turunda oy kullanmak için randevu alanların sayısı sadece 178 bin 959. Belçika'da ise toplam seçmen sayısı 126 bin 423 iken randevu alan kişi sayısının 5 bin 840 olduğu açıklandı. İlk kez bulundukları ülkede oy kullanma hakkını elde eden Türk vatandaşların, cumhurbaşkanı seçimine ilgisizliği seçim bürolarına da yansıdı. Brüksel ve Anvers seçim bürolarının ilk gününde birçok sandık görevlisi vaktini seçmen bekleyerek geçirdi.

CHP Belçika temsilcisi Zuhal Kayhan, 4 gün sürecek olan oy kullanma işleminin sonunda tüm torbaların mühürlenerek gözlemciler eşliğinde Türkiye’ye gönderileceğini söyledi.

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay, Perşembe sabahı Brüksel’de kurulan seçim bürosunu ziyaret ederek son çalışmaları yerinde teftiş etti. Olcay'ın, 10 Ağustos Pazar günü oyunu Türkiye’de kullanacağı belirtildi.

Yurtdışında yaşayan seçmenler için yapılan düzenlemeyle seçmenlere, oy verebilmeleri için YSK'nın web sitesi aracılığıyla randevu verildi. Randevu almayan seçmenlere ise sistem tarafından otomatik randevu verildi. Randevu almayan ve "seçim sistemi" tarafından kendilerine otomatik randevu verilen seçmenlerin, oy verme günü, saati ve yerlerini www.ysk.gov.tr internet adresinden kontrol etmesi gerekiyor.

İnternet imkanı olmayanlar, randevu gün, saat ve oy kullanılacak sandıkları YSK'nın +904449975 telefon numaralı çağrı merkezinden mesai saatleri içinde öğrenebilecek.

RANDEVUYU KAÇIRAN SEÇMENLER DE OY KULLANABİLECEK

Oy kullanmak için randevu gününü kaçıran seçmenler, Brüksel’de kurulacak sandıklarda oy kullanma hakkını kaybedecek; ancak Türkiye'deki 42 gümrük kapısında oy kullanabilecekler.

Gümrük kapılarında 26 Temmuz'da başlayan oy verme işlemi ise 10 Ağustos'a kadar sürecek. Seçmenlerin sandık başına TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaportla gitmeleri gerekiyor.

CİHAN