Belediyelere fazla para ödemeyin…

Belediyelere fazla para ödemeyin…
Güncelleme:

Belediyelerin aldığı "Yol harcamalarına katılma payı" haksız çıktı.

Yol yapımı belediyelerin asli görevi. Ama bunun için “Yol Harcamalarına Katılma Payı” yani “asfalt parası”, çoğu zaman haksız olarak alınıyor. Peki, bu para adil bir şekilde alınıyor mu? Bu paraya itiraz edilebiliyor mu?

Belediyelerce veya belediyelere bağlı işletmelerce;
- Yeni yol açılması,
- Mevcut yolların yüzde 40 nispetinde veya daha fazla genişletilmesi,
- Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların, kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi,
- Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi, için inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan gayrimenkullerin sahiplerinden belediyelerin meclis kararı ile “Yol Harcamalarına Katılma Payı” alınabiliyor.

FAYDALANAN ÖDEMELİ

Yol harcamalarına katılma payı tahakkukunun hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmuş olmasından sonra yapılması gerekiyor (Danıştay 9. Daire, 30.11.2006 tarih, E. 2005/2712, K. 2006/5081).

HESAPLANMASI VE DAVA AÇILMASI

Ayrıca harcamalar, yolun iki tarafında bulunan gayrimenkul sahiplerine paylaştırılmış olmalı.
Katılma payı, yola cephesi bulunan gayrimenkullerin vergi değeri oranında alınıyor ve bu bedel vergi değerinin yüzde 2’sini geçemiyor.
Örneğin, belediyenin yol harcaması tutarı 1 milyon TL, yoldan faydalanan gayrimenkullerin vergi değerleri toplamı 20 milyon TL olsun. Bu durumda, 1 milyon/20 milyon = 0.05 katılma payı oranı bulunuyor. Yola cephesi bulunan ve vergi değeri 100.000 TL olan bir gayrimenkul sahibinin ödeyeceği katılım payı ise 100.000 x 0.05 = 5.000 TL.
Ama harcamalara katılma payı vergi değerinin yüzde 2’sinden fazla olamayacağı için gayrimenkul sahibinden tahsil edilecek tutar, 5.000 TL değil (100.000 x %2=) 2.000 TL olacak.
Bu açıklamalara göre haksız bir şekilde asfalt parası alındığını düşünüyorsanız 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açabilirsiniz.