Beş kıtada, 30 ülkede fast-food grevi

Beş kıtada, 30 ülkede fast-food grevi

30 ülkede binlerce fast-food çalışanı, 15 Mayıs’ta toplu greve hazırlanıyor.

Yapılan birçok araştırmada ‘işveren ve çalışan arasındaki gelir adaletsizliğinin en fazla olduğu iş kolu’ olarak tanımlanan fast-food sektörü çalışanları büyük bir grev hazırlığı içinde. Farklı ülkelerden birçok farklı işçi hakları örgütü ve sendika temsilcisinin katılımı ile organize edilecek olan grevin bu güne kadar sektörün gördüğü en büyük iş bırakma protestosu olması bekleniyor. Türkiye’deki fast food çalışanları ise grevden habersiz olduklarını belirttiler.

ABD Merkezli haber portalı Salon’un muhabirlerinden Josh Eidelson’un haberine göre, fast-food sektörü işçilerinin 15 mayıs tarihinde düzenlenecek grevinin; 150 ABD şehrini ve 30 ülkeyi kapsaması bekleniyor. Organizatörlerin belirttiğine göre; Philadelphia, Miami, Orlando ve Sacramento gibi şehirlerde binlerce işçinin greve destek vermesi bekleniyor. Grevin yurtdışındaki ayağının ise Karaçi, Kazablanka, Londra, Sao Paolo, Dublin, Bangkok, Buenos Aires, Cenova, San Salvador gibi kalabalık metropoller ile Hindistan, Endonezya, Nijerya, Güney Afrika ve Japonya gibi farklı ülkelerden fast-food işçilerinin katılımı ile gerçekleşmesi bekleniyor.

DÜKKÂNLARI KAPATACAKLAR

Dünyaca ünlü fast-food markası McDonald’s’ın Auckland/Yeni Zelanda’daki merkezi önünde bir açık oturum yapacak olan işçiler ayrıca Filipinler’deki beş McDonald’s şubesi önünde ‘flash-mob’ gösterileri düzenleyecek ve Belçika’daki bir McDonald’s şubesini öğlen saatleri sırasında tamamen kapatmaya çalışacak.