Beşiktaş'ta iki bombalı saldırı: 38 şehit, 155 yaralı

Beşiktaş'ta iki bombalı saldırı: 38 şehit, 155 yaralı

İstanbul Beşiktaş'taki terör saldırısında şehit sayısının 38'e yükseldiği açıklandı. Maçka Parkı'ndaki canlı bombanın görüntüsü ortaya çıktı.

İstanbul'da Dolmabahçe'de Vodafone Arena Stadyumu'nda oynanan Beşiktaş-Bursaspor maçı bittikten yaklaşık 1.5 saat sonra bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi. Aynı dakikalarda Maçka Parkı'nda ikinci patlama oldu. Polisler tarafından fark edilen canlı bomba kendini patlattı. Saldırıda şehit sayısı 38'e yükseldi. Şehitlerden 30'u polis, 7'si sivil. Bir kişinin kimliği belirlenemedi. Alçak saldırıda 155 kişi de yaralandı. Maçka Parkı'nda kendini patlatan teröristin görüntüsü ortaya çıktı.

Beşiktaş'ta Vodafone Arena Stadı’nın hemen yanındaki 'Beleştepe' olarak bilinen yer ile Maçka Parkı’nda saat 22.30 sıralarında peş peşe iki patlama meydana geldi. Beleştepe mevkiinde Çevik kuvvet otobüsünün yakınındaki bir aracın patlatıldığı, Maçka Parkı’nda ise canlı bombanın kendini patlattığı açıklandı. İlk patlama sonrası Maçka Parkı'nda bir canlı bombanın fark edilmesi üzerine, teröristin kendisini patlattığı belirtildi. Patlama sesiyle stadın çevresinde görevli polisler havaya ateş açtı. Yanan araç, TOMA ile su sıkılarak söndürüldü. Patlama sesleri kentin bir çok ilçesinden duyuldu. Kalleş saldırılarda  27'si polis 29 vatandaş şehit oldu, 3'ü ağır 166 kişi yaralandı. İlk patlamanın ardından polisin Maçka Parkı'nda mont ve sırt çantalı bir kişiyi fark ettiği, polisin dur ihtarında bulunduğu anda teröristin üzerindeki bombayı patlattığı belirtiliyor. Maçka'daki ikinci canlı bomba saldırısında ilk 4 polis ve 1 sivilin şehit olduğu belirtildi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, hain saldırıda okların terör örgütü PKK'yı gösterdiğini söyledi. Teröristler saldırıda yüzlerce kilo bomba kullanmış.

KENDİNİ PATLATAN TERÖRİST KAMERADA

584d369a67b0a944ece17fce.jpg
DHA'nın haberine göre Maçka parkında kendini havaya uçuran canlı bombanın görüntüleri hareket halindeki bir otomobilin kamerasına yansıdı. Görüntülerde tek başına kaldırıma çıkarak ilerleyen terörist görülüyor. Daha sonra teröristin hareketlerinden şüphelenen güvenlik birimlerinin ona doğru hareket ettiği görülüyor. Bu kayıttan saniyeler sonra da patlama meydana geliyor.

SOYLU: ŞEHİT SAYISI 38'E YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Vatan Caddesi'nde bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü'nde dün Beşiktaş'ta meydana gelen terör saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Soylu, 38 kişinin şehit olduğunu bunlardan 30'unun polis memuru, 7'sinin sivil olduğunu belirterek, bir kişinin ise kimliğinin tespit edilemediğini açıkladı. Soylu, 14 kişinin halen yoğun bakımda, 5'inin ameliyatta olduğunu belirterek, toplam 155 yaralının tedavi gördüğünü söyledi. Bakan Soylu olayla ilgili 13 kişinin de gözaltına alındığını belirtti.

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BELLİ OLUYOR

Bombalı saldırıda şehit olanlar arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi 21 yaşındaki Berkay Akbaş’ın da bulunduğu belirtildi. Kartal Yuvası çalışanı Tunç Uncu da hain saldırıda yaşamını yitiren isimlerden.

2338841.jpg

2338805.jpg2338806.jpg2338778.jpg
2338801.jpg2338793.jpg2338803.jpg2338814.jpg
2338794.jpg2338766.jpg2338763.jpg2338767.jpg2338779.jpg2338789.jpg2338774.jpg

2338688.jpg

2338701.jpg2338733.jpg2338690.jpg2338698.jpg2338711.jpg2338716.jpg2338718.jpg2338727.jpg2338744.jpg2338753.jpg

DÜN NELER YAŞANDI ?

İKİNCİ PATLAMA 45 SANİYE SONRA

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un verdiği bilgiye göre Beşiktaş-Bursaspor arasındaki müsabakanın hemen bitiminde Beşiktaş taraftarı ve ardından Bursaspor taraftarı stadı terk ettikten sonra staddaki asayişi sağlamakla görevli olan çevik kuvvet polislerini yönelik bombalı saldırı düzenlendi. Önce Beleştepe olarak isimlendirilen yerde oradan geçmekte olan seyir halindeki bir araç patlatıldı ve 45 saniye sonra da Maçka parkında yine polislerin bulunduğu bölgede bir canlı bomba durduruldu, terörist kendisini patlattı.

Beşiktaş'ta iki bombalı saldırı: 38 şehit, 155 yaralı - Resim : 282338692.jpg

Beşiktaş'ta iki bombalı saldırı: 38 şehit, 155 yaralı - Resim : 30Beşiktaş'ta iki bombalı saldırı: 38 şehit, 155 yaralı - Resim : 31
Beşiktaş'ta iki bombalı saldırı: 38 şehit, 155 yaralı - Resim : 32Beşiktaş'ta iki bombalı saldırı: 38 şehit, 155 yaralı - Resim : 33
Beşiktaş'ta iki bombalı saldırı: 38 şehit, 155 yaralı - Resim : 34Beşiktaş'ta iki bombalı saldırı: 38 şehit, 155 yaralı - Resim : 35

CANLI BOMBA FARK EDİLDİ, KENDİNİ PATLATTI

İçişleri Bakanı Süleyman Bakan Soylu, "Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiş 29 şehidimiz var. 166 şu ana kadar tespit edilen yaralımız var." dedi. Çevik kuvvet toplanma yerinde bomba yüklü bir aracın patlatıldığını belirten Soylu, "El düzenek vasıtasıyla patlatılıyor ve olay yerinde şehitlerimiz ve yaralılarımız oluyor. Aynı dakikalarda 45 saniye sonra Maçka Parkı’nda yine bağlantılı olduğunu düşündüğümüz bir başka canlı bomba, polisler tarafından fark ediliyor. Etrafı tertibat alınıyor, araç patlatıldıktan hemen sonra o da kendisini, kendisinin etrafında tertibat alan polislerin hemen ortasında patlatıyor." dedi.

"İKİSİ SİVİL 29 ŞEHİDİMİZ VAR"

Soylu, şöyle konuştu: "Bu iki patlamada milletimize üzülerek ve içimiz yanarak belirtiyoruz ki şu anda Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiş 29 şehidimiz var. İkisi sivil, biri emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere toplam 27 polis arkadaşımız. 166 şu ana kadar tespit edilen yaralımız var. Yaralılarımızın bir kısmı taburcu edildi ve yaralılarımızın 23’ünün 17’si şu anda ameliyatta, 6’sı ise yoğun bakımda. Patlayan aracın tespitinden yola çıkılarak şu anda emniyet güçlerimizle yapılan operasyon çerçevesinde 10 kişi gözaltına alındı. Gerek olayın gerekseolayın tespiti, nerede ve kimler tarafından planlandığı konusundaki çalışmalarıda arkadaşlarımız yürütüyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ saldırının ardından ilk 4 dakika içinde ilk ambulansın olay yerine ulaştığını söyledi. 106 ambulansla ve çok sayıda Ulusal Medical Kurtarma Ekibi elemanı ve 112 acil personeliyle yaralılara müdahale edildiğini söyleyen bakan Akdağ, hastanelerde kayıtlı yaralı sayısının 166 olduğunu belirtti. Akdağ,"Bunların 20’si evlerine gönderilebilmiştir. Şu anda halihazırda ameliyathalinde olan 17 kardeşimiz var, 6 kardeşimiz de yoğun bakımda. Yoğun bakımda olankardeşlerimizin 3’ünün durumu oldukça ciddi." dedi.

PATLAMANIN YAŞADIĞI YERDE 2 METRELİK ÇUKUR OLUŞTU

Beleştepe’deki patlamanın şiddetiyle alanda yaklaşık 2 metre genişliğinde çukurun oluştuğu görüldü. Karayolları ekipleri ise çukuru kapatmak için çalışma başlattı. Olay yeri inceleme ekiplerinin delil çalışmalarını tamamladığı noktalarda belediye işçileri çevrede temizlik çalışmalarına başladı. Polis ekiplerinin olay yerindeki çalışmaları sürüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Kalleş saldırıların ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklama şöyle: Terörün, her türlü değeri ve ahlakı çiğneyen yüzünün en çirkin haline, bu gece İstanbul'da, bir kez daha şahit olduk. Türkiye ne zaman, geleceğe yönelik olumlu bir adım atsa, cevabı hemen, terör örgütleri eliyle kan, can, vahşet, kaos olarak önümüze gelmektedir. Son yıllarda defalarca yaşadığımız bu alçak saldırıyı yapan terör örgütünün adının ve yönteminin herhangi bir önemi yoktur. PKK'sıyla, DEAŞ'ıyla, FETÖ'süyle tüm terör örgütleri aynı amaç için ülkemize ve milletimize saldırmaktadır."

TERÖRİSTLERİ DESTEKLEYEN ÜLKELER...

Türkiye'nin, bu ahlaksız terör saldırısından sonra da yaralarını kendisinin saracağını, yasını hakiki dostlarıyla birlikte kendi başına tutacağını, yasak savma kabilinden açıklamalar dışında yanında kimseyi bulamayacağını biliyoruz. Terörle mücadele eden Türkiye'nin ve Türk milletinin yanında yer almak yerine, terör örgütlerini ve teröristleri desteklemeyi tercih eden ülkelerin, bu olaydan sonra farklı davranmalarını beklemek için sebebimiz kalmamıştır."

6 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş Vodafone Arena Stadı yakınında düzenlenen bombalı araçla saldırıya ilişkin 1 başsavcı vekili ile 5 cumhuriyet savcısı görevlendirdi.

Beşiktaş Vodafone Arena yakınında gerçekleşen bombalı saldırıya ilişkin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumu Başsavcı Vekili İsmail Uçar ve aynı büroda görevli 5 cumhuriyet savcısı görevlendirildi.

Savcıların olay yerine giderek incelemelerde bulunduğu öğrenilirken, saldırıya yönelik soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütüleceği belirtildi.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN PATLAMAYLA İLGİLİ BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beşiktaş'ta Vodafone Arena Stadyumu yakınındaki bombalı saldırıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile ayrı ayrı telefonla görüşerek saldırı hakkında bilgi aldı.

İstanbul'da Tarabya'daki ikametgahında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişmeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile birlikte takip ettiği öğrenildi.

Başbakan Binali Yıldırım da, Beşiktaş'taki patlamalara ilişkin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İstanbul Valisi Vasip Şahin'den bilgi aldı.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yıldırım, İçişleri Bakanı Soylu ve İstanbul Valisi Şahin ile görüştü.

Başbakan Yıldırım, Soylu ve Şahin'den patlamalara ilişkin bilgi aldı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA: SALDIRIYI KINIYORUZ

ABD Büyükelçiliği, İstanbul'da meydana gelen bombalı saldırı sonrası yaptığı açıklamada "Saldırıyı kınıyoruz, terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız. Kalplerimiz ve dualarımız İstanbul'daki insanlarla." ifadelerini kullandı.

GEÇİCİ YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Başbakanlık tarafından İstanbul Beşiktaş'ta Vodafone Arena yakınında meydana gelen patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirildiğini duyurdu.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinde "Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda" geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, patlamanın da anılan hüküm çerçevesinde olduğunun değerlendirildiği ve söz konusu olayla ilgili Başbakanlığın yazısı ile geçici yayın yasağı getirilmesinin uygun görüldüğü belirtilirken, yasağın içeriğine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

"Yayın yasağı medya hizmet sağlayıcıları anılan patlamaya ilişkin olarak yapılacak yayınlarda 6112 sayılı Kanun'da ve diğer kanunlarda sayılan yayın ilkelerine uyulması, toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlardan kaçınılması ve bu çerçevede, yayın yasağı patlamaya ilişkin, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, kamu görevlilerinin olay yerinde yürüttükleri çalışmalar, varsa patlama sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntü, görsel öğe ve benzeri unsurlara ve bunlarla ilgili abartılı anlatımlara, olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmemesi için, resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışında olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilere, bu kişilerin bulundukları yerlere, kullandıkları araçlar ve benzeri diğer hususlara, yayınlarda kesinlikle yer verilmemesini içermektedir."

BURSASPOR: TARAFTARLARIMIZ ARASINDA YARALANAN YOK

Bursaspor Kulübü, Beşiktaş maçı sonrası Vodafone Arena Stadı yakınlarında meydana gelen patlamalar üzerine bir açıklama yaptı.

Yeşil beyazlı kulübün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Taraftar gruplarımız ile iletişime geçilmiştir. Taraftarlarımızdan yaralı bulunmamaktadır. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz.
Taraftlarımızın çıkışından hemen sonra patlama yaşanmıştır. Tüm taraftarlarımıza geçmiş olsun."