Beyaz çay yurt dışına satılamıyor

Beyaz çay yurt dışına satılamıyor
Güncelleme:

Türkiye'de 2014 yılında üretimine başlanan beyaz çayda üretim az olduğu için ihracat yapılamıyor.

Türkiye'de üretimine 2014 yılında  başlanan ve bu yıl yaş çay sezonunda yaklaşık 600 kilogram üretilebilen beyaz çayda üretim az, talep fazla olunca yurt dışına ihracat yapılamıyor.

Yaklaşık beş yıl süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından  üretimine başlanan beyaz çayda ilk yıl 400 kilogram, 2015 yılında ise 350  kilogram üretim gerçekleşti.

Günün ilk ışıkları ile güneş ışığına fazla bırakılmadan, yaş çayın  beyaz tüylerle kaplı tepe tomurcuklarını özenle elle toplayan üretici, yaş beyaz  çayın kilogramını 400-450 liraya satıyor. Özel yöntemlerle muhafaza edilerek  üretimi gerçekleştirilen beyaz çayın 20 gramı 80 liradan, kilogramı ise 4 ile 4  bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

"Beyaz çay üretimi, talebi karşılamada yeterli değil"

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, beyaz çayda üretimin beklenen oranda artmadığını ancak  talebin her yıl artış gösterdiğini söyledi.

Arzın, talebi karşılayamayacak durumda olması nedeniyle  zorlandıklarını ifade eden Erdoğan, "Aktarlar ve özellikle de doktorların  önermesi ile talep karşılanamaz hale geldi. Bu yıl ikinci ve üçüncü sürgündeki  beyaz çay üretimi ile talebin belli kısmına cevap verebiliyoruz. Üreticilerimiz  artık, 'Ben kurutarak pazarlayayım, daha fazla para kazanayım.' mantığında  hareket etmeye başladı." dedi.

Erdoğan, yaş beyaz çayı kurutma tekniğinin çok farklı olduğuna dikkati  çekerek, bu çayın gün ışığı görmeden kurutulması gerektiğini anlattı.

Yüksek derece ısı görmediği için mikroorganizma da barındırmaması  gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ayrıca saklama koşullarının çok iyi olması lazım  geldiğini söyledi.

Erdoğan, beyaz çay üretiminin talep için yeterli olmadığını dile  getirerek, "ÇAYKUR'da ve özel sektörde 300'er kilogram olmak üzere toplam 600  kilogram beyaz çay üretimi gerçekleşti. Yurt içi talebinin tamamını  karşılayamasak da 2016 yılını rahatlıkla kapatabiliriz. Yurt dışı taleplere cevap  veremiyoruz. Özellikle Fransa'dan gelen talepler var ve bunları  karşılayamadığımız için geriye bıraktık." değerlendirmesinde bulundu.

Talep karşılanamayınca tanıtım da yapılmıyor

Beyaz çayda her yıl yaklaşık 300 kilogramlık talebin  karşılanamadığının altını çizen Erdoğan, "Gelecek talepleri karşılayamayacağımız  için ürünün tanıtımını da yapmıyoruz. Katıldığımız gıda fuarlarında ürünü  özellikle öne çıkarmıyoruz. İyi bir tanıtımla yurt içi ve yurt dışından yılda 3  bin tona yakın talep gelir." diye konuştu.

Erdoğan, bölgede yılda en fazla bir ton beyaz çay üretilebileceğini,  bu yıl ise yaklaşık 600 kilogram ürün elde edilebildiğini yineleyerek, üretimin  artması için kalıcı çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

Beyaz çayın, müstahsil ve sanayici açısından son derece verimli gelir  getirici ürün olduğunu aktaran Erdoğan, ayrıca sağlık açısından da değerli kabul  edildiğini söyledi.

Erdoğan, beyaz çayın sağlığa etkisinin tespiti noktasında çeşitli  çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, çok güzel sonuçlar elde edileceğine inandığı  çalışmaları tamamlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı.

AA