Beyazıt Medresesi İhya Ediliyor

Beyazıt Medresesi İhya Ediliyor

2. Beyazıt Külliyesi içindeki Beyazıt Medresesi'nde faaliyet gösteren Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, restorasyon çalışmalarınıntamamlanmasının ardından 2016 yılında yeniden hizmete açılacak- İçinde 3 bin 638 kültür varlığının yer aldığı Osmanlı dönemine

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ - 2. Beyazıt Külliyesi içindeki Beyazıt Medresesi'nde faaliyet gösteren Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2016 yılında yeniden hizmete açılacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nde, bu tarihi ve önemli kültür mirasının geleceğe taşınması için 1,5 yıldır hummalı bir restorasyon çalışması yürütülüyor. Anadolu Ajansı, 3 bin 638 tarihi eserin bulunduğu 5 asırlık tarihi binadaki çalışmaları görüntüledi.

Medrese, Osmanlı padişahı 2. Beyazıt tarafından 1506 yılında mimar Yusuf bin Papas'a yaptırıldı. Klasik Osmanlı medreselerinden olan yapının ortasında avlusu, merkezi bir dershanenin etrafında da 19 oda yer alıyor.

Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılların verdiği yorgunluğu ve dış etkenlerin neden olduğu olumsuzlukları gidermek amacıyla müzede restorasyon çalışması yürüttüklerini söyledi.

 Sarı, müzede teşhir ve tanzimle ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

''Zeminde sıva raspasıyla başladığımız restorasyonlarda, kullanılmasını uygun görmediğimiz çimento sıvalara rastladık. Zemin 30 santimetre kadar çimento ile doldurulmuştu. Bu çimentoları kaldırdığımızda 'şeşhane tuğlası' adı verilen altıgen orijinal tuğlalara rastladık. Ayrıca kubbelerdeki kurşunları da kaldırdığımızda birtakım sorunlarla karşılaştık. Bunların giderilmesi için bilimsel kurulun önerileri doğrultusunda, statik problemleri giderici çalışmalara başlandı. Medrese odalarının kubbelerinde, orijinal dönemine ait kalem işlerine rastladık. Onları da projelendirip, kurul kararı almayı bekliyoruz.''

Medresenin restorasyon nedeniyle kapalı olduğunu ve 2016 yılında yeniden hizmete açılacağını anlatan Sarı, ''Tarihi binada onarım yapılırken, sergilediğimiz hat sanatları eserlerini de elden geçiriyoruz. Çalışmaların tamamlanmasının ardından müze, ziyaretçilerin hizmetine sunulacak. Müzede, daha önce sergilenen tüm eserler yer alacak" dedi. 

- Müze envanteri tarihe ışık tutuyor

Osmanlı mirası 5 asırlık yapıdaki restorasyon çalışmaları sürerken, Sultanahmet Camisi altındaki Fil Ahırları Bölümü'nde oluşturulan konservasyon alanında, müze envanterindeki eserlerin restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor.

Müze envanterinde, elyazma ve levha eserlerin yanı sıra çeşitli malzeme üzerine (taş, cam, kumaş, maden) yazılmış 3 bin 638 taşınabilir vakıf kültür varlığı bulunuyor.

Padişahların hat levhaları ve önemli hat sanatçılarının tablolarının yer aldığı müzedeki eserler, 12. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar geçen zamanı kapsıyor.

Müzenin envanterinde kayıtlı taşınabilir vakıf kültür varlığı eserlerden 2010 yılında 252, 2013 yılında 44, 2014 yılında 782 olmak üzere bin 78'inin restorasyon-konservasyonları bitirildi. Bu yıl gerçekleştirilen hizmet alımları ile bin 54 eserin restorasyon-konservasyon çalışmaları devam ediyor. 

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nin galerilerinde, envanterde bulunan el yazması Kur'an-ı Kerimler, kutsal emanetler, kumaş-kağıt-mermer ve ahşap gibi materyaller üzerine yapılmış hat levhalar, ferman, berat gibi vakıf kültür varlıklarının teşhir edilmesi planlanıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı