Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baydaş, Demirtaşı Yalanladı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baydaş, Demirtaşı Yalanladı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Bingöl Üniversitesi'nde yönetim baskısı olduğu gerekçesiyle bazı öğrencilerin başlattığı grevin devam ettiğini ve yönetimin bu öğrenciler üzerinde baskı kurduğu yönündeki açıklamalarına,...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Bingöl Üniversitesi'nde yönetim baskısı olduğu gerekçesiyle bazı öğrencilerin başlattığı grevin devam ettiğini ve yönetimin bu öğrenciler üzerinde baskı kurduğu yönündeki açıklamalarına, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, yanıt verdi. İddiaların asılsız olduğunu savunan Prof. Dr. Baydaş, kardeşi Prof. Dr. Burhanettin Baydaş'ın da rektör yardımcısı olmadığını söyledi.

Bingöl Üniversitesi Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün gündeme getirdiği konuları yanıtladı. Üniversitede rektörün öğrencilere baskı yaptığı ve soruşturma açtığı ile haksız cezalar verdiği konusunu değerlendiren Prof. Dr. Baydaş, üniversiteyle ilgili tek taraflı ve yanlış haberlerle kamuoyunun yanıltıldığını söyledi.

Kamuoyuna açıklama yapma gereği duyduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Baydaş, daha sonra üniversitede meydana gelen olayları, tarihleriyle birlikte şöyle sıraladı:

* 16.12.2014 ve 25.12.2014 tarihleri arasında üniversitemizde bir grup öğrenci Ali Arı adındaki öğrencimizi farklı görüşte olduğu için darp ederek, hem kendisine hem de aracına önemli zararlar vermişlerdir. Parmağında Osmanlı arması olan yüzük taktığı için aynı grup öğrenci, bu öğrencimizi darp ederek, "Burası Kürdistan'dır, burada batılı öğrenci istemiyoruz" demişlerdir.

* Yine aynı grup öğrencilerden oluşan bir grup öğrenci, 18.12.2014 tarihinde ikinci öğretim dersinin yapıldığı bir amfiye girerek, dersin hocasına tehditler savurarak içeride bulunan öğrencilere, "Burası Kürdistan'dır. Batılı öğrenciler! Bundan sonra olacaklardan sorumlu değiliz" şeklinde tehditler savurarak, terör örgütü lehine propaganda yapmışlardır. Öğrenciyi darp ve gasp ettikten sonra, eğitim binası önünde eğitiminin devam ettiği bir anda, iki saat boyunca 150 kişilik bir grup, 'Kürdistan faşizme mezar olacak' şeklinde olmak üzere, değişik şekillerde yasal olmayan slogan atmışlardır. Bu süre içerisinde sınıflarda eğitim ve öğretim yapılamamış, hem hocalardan, hem de öğrencilerden yazılı ve sözlü şikayetler gelmiştir.

* Bütün bu olaylarla ilgili olarak, 12 kişiden oluşan 3'er kişilik gruplar halinde 4 komisyon oluşturulmuş, soruşturma açılmış, soruşturmalar neticesinde birçok olaya katılan 15 öğrenci farklı sürelerde olmak üzere geçici olarak uzaklaştırma cezaları almış, 50 öğrenci de kınama cezası almıştır.

* Uzaklaştırma cezası alan öğrencilerden 3'ü tutuklu, diğer önemli kısmı da tutuksuz olmak üzere aynı suçlardan adli yargıda yargılanmaları devam etmektedir.

DEMİRTAŞ'I YALANLADI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün TBMM’de grup toplantısında kendisine ve üniversiteye yönelik açıklamalarını da yanıtlayan Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, iddia edildiği gibi kardeşi Prof. Dr Burhanettin Başdaş'ın rektör yardımcısı olmadığını açıkladı. Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Demirtaş'ın iddialarını yalanlayarak şöyle devam etti:

"Üniversitemizin web sitesine bakıldığında, kadrolu 3 rektör Yardımcısı vardır, bunlar arasında Prof. Dr. Burhanettin Baydaş'ın olmadığı görülecektir. Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Çiftci, Prof. Dr. Ekrem Atalan ve Prof. Dr.Nurullah Saraçoğlu'dur. Ayrıca gazete aboneliği ile ilgili olarak da üniversitemizin hiçbir ulusal basın aboneliği olmadığı, sadece yerel gazete aboneliği vardır. Basın açıklaması yapan öğrencilere soruşturma açıldığı iddiası; Üniversitemiz yerleşkesinde basın açıklaması yaptığından dolayı hiçbir öğrencimize soruşturma açılmamıştır. Üniversitemizde Kürdoloji Bölümü olmamakla beraber Doğu Dilleri ve Edebiyatı adı altında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü bulunmaktadır. Ayrıca Yaşayan Diller Enstitüsü bulunmaktadır. Zazalar Kürt değil iddiası; Herkesin bu konuda bağımsız şekilde kendisini ifade etme yetkisi ve özgürlüğü vardır. Bunu eleştirmesini doğru bulmuyoruz."

FOTOĞRAFLI